Karate
Hárspataki Gábor

Második helyen végeztünk a klubrangsorban

Publikálva: 2016.02.14 Frissítve: 2016.02.14

A MOB sportigazgatója szerint, paradigmaváltás volt az MTK Budapestnél.

2015-ben az olimpiai versenyszámokban, a világbajnoki 1-6. helyezések alapján csak a Vasas előzött meg minket. A piros-kékek 27 ponttal végeztek az élen (úszás: 20, kajak-kenu: 5, vívás: 2). Az MTK Budapest 21.5 pontot szerzett (tenisz: 9, rövidpályás gyorskorcsolya: 8.5, vívás: 4), míg a harmadik helyezett UTE 17.75 pontot gyűjtött (kajak-kenu: 7.75, taekwondo: 6, úszás: 4).

Tizenhárom sportágban, huszonnégy klub szerzett világbajnoki érmet, helyezést, összesen 139.4 pontot gyűjtve az országnak. A rangsorban a fővárosi egyesületek közül a Honvéd a 4. (13.5 pont), a KSE SE a 6. (7 pont), a Jövő SC a 8. (5 pont), a BVSC a 10. (3.5 pont) helyet szerezte meg.

A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójával, Fábián Lászlóval beszélgettünk:

– Minek tudható be, hogy a lista második helyére felzárkózott az MTK Budapest?

– A nagy múltú klub, köszönhetően a szakmai paradigmaváltásának, a tudatos jövőt építő munkának, befutott a dobogó második helyére. Nyilván a Brüll Alfréd Akadémián folyó munka eredményeként, a jövőben pozitív irányban változhat a helyzet, de ezt még ki kell várni.

– Azok a klubok, melyek most az élvonalban végeztek, mennyi olimpikont adhatnak, hány kvótát hozhatnak?

– Legalább az ötven százalékát fogják hozni. Többet azért nem mondok, mert van két csapatsportágunk, mely vidéki klubokra támaszkodik. Vízilabdában, fellegvár Eger, Szolnok, Szeged, ők nagyon erősek. Reményeim szerint a pontok jelentős részét, a felénél többet hozzák majd.

– Az, hogy vannak kiváló vidéki fellegvárak: Veszprém, Szeged, Győr (kézilabda), vagy Békéscsaba (röplabda), ezen számítások szerint, ha a válogatottak nem jutnak ki világbajnokságra, vagy nem nyernek érmet, akkor a teljesítményük elvész a nagy egészben. Tehát léteznek nagyon jó műhelyek, melyek nem tudnak bekerülni a pontszerzők közé, mert csapatsportágban jók, és ott a válogatott determinálja a világ- és Európa bajnoki érmet.

– Abszolút. Ez ebből a szempontból igaz, meg az is, hogy ha mondjuk ezekben a csapatsportágakban, akár az öttusában egy érmet lehetett szerezni, úszásban pedig hatot, nyolcat, tízet, amelyik viszont beleszámíthat az ilyen ranglista kialakításba. Ez ilyen értelemben kettős történet, de azt kell mondani, hogy mióta világ a világ, így számolják ezeket a ranglistákat. Ebből olyan nagy gondot nem lehet, nem is kell csinálni.

– Az élen végzett klubokból, az öttusázók nem nagyon hoztak pontot. Hogy értékeled, mint egykori öttusázó?

– Nem esik jól. Az öttusa az elmúlt 2-3 évben nagyon kiugrót nem hozott. 2013-ban volt utoljára Európa-bajnoki címünk. A sportág elkényeztetett minket, hiszen évről évre volt mindig valamilyen eredmény, ami kiugró, de majd az olimpián…

Fotó: Kovács Anikó

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!