Kézilabda
Szőke Szonja

Márton Anna ezüstérmes a moszkvai Grand Prix-n!

Publikálva: 2017.06.05 Frissítve: 2017.06.11 Vívás

Folytatta elképesztő szereplését Márton Anna. Gárdos Gábor 22 éves tanítványa a szezonzáró, moszkvai kard Grand Prix-n káprázatos vívással jutott el a döntőig, ahol vereséget szenvedett a francia Lembachtól. Ezzel negyedik ezüstjét szerezte az idei világkupa-sorozatban.

Nem férhetett kétség eddig sem ahhoz, hogy Márton Annát már 22 esztendősen a fegyvernem világklasszisai között kell emlegetni. Elvégre elég rápillantani a világranglistára (melyen jelenleg a második helyen áll), és melléírni, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon a második, a legutóbbi világbajnokságon pedig a harmadik helyen végzett. Most, Moszkvában pedig újabb kimagasló teljesítménnyel tett pontot rendkívül sikeres, 2016/17-es világkupaszezonja végére. A moszkvai Grand Prix-n azért az első körben egész picit ránk ijesztett. A francia Rifkiss (aki azért a 64 között nem könnyű ellenfél…) 8-5 és 14-11 után egyenlített, és, ugye, 14-14-nél már minden megtörténhet. Itt annyi történt, hogy Panka egy szép tussal befejezte az asszót, és ettől kezdve nem volt megállás. Az amerikai Stone egyáltalán nem volt kőkemény ellenfél, laza 15-8 lett a vége. Az esti nyolcas döntőbe jutásért pedig a francia Balzer jöhetett, akit 12-12 után három szép találattal vert 15-12-re Gárdos Gábor tanítványa, az MTK Budapest versenyzője. 

A moszkvai Jégpalota negyeddöntőjében hazai orosz ellenfél, Basta következett. Hogy a hazai pást mennyi előnyt jelentett, nem tudni, mindenesetre az eredmény 15-5 lett – természetesen Pankának. Ezzel a dobogó már összejött, de ezen lassan nem is szabad meglepődnünk, elvégre elképesztő mérlege van a magyar klasszisnak a szezon világkupaversenyein. Három második, és egy első helyezést gyújtött be – eddig. Az elődöntőben az a francia Queroli volt az ellenfél, aki Pankánál is fiatalabb, és egyszer, a taskenti junior vb-n már tört borsot az orra alá. Hát most alaposan megkapta… Kétség sem fért a magyar győzelméhez, Márton Anna az esti fináléban másodszor is 15-5-re győzött, ami azért elképesztő teljesítmény.

Jöhetett az utolsó akadály, újabb francia, Lembach személyében. Az újabb bravúr azonban már nem sikerült. Panka több balszerencsés tusba is beleszaladt, aminek végül 15-10-es vereség lett a vége. Ugyanakkor a GP-ezüst ismét kimagasló eredmény, és a fináléig a vívás is hibátlan volt! Az aranyak meg bőven várhatnak a világversenyekig.

A 2016/17-es világkupaszezon ezzel valamennyi fegyvernemben befejeződött. A java azonban most következik. Június 12-én, a grúziai fővárosban, Tbilisziben kezdődik az Európa-bajnokság, majd július második felében Lipcsében a világbajnokság. Mert az évközi „érdemjegyek” ugyan nem alakultak rosszul, de az éves bizonyítványosztás még hátravan.

Női kard egyéni Grand Prix, 126 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Rifkiss (francia) 15-14, Pusztai-Takasima (japán) 15-8, Mikulik-Pozdnyakova (orosz) 10-15, Garam-Queroli (francia) 8-15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Stone (amerikai) 15-8, Pusztai-Csoj (koreai) 6-15.

Nyolcaddöntő: Márton-Balzer (francia) 15-12.

Negyeddöntő: Márton-Basta (orosz) 15-5.

Elődöntő: Márton-Queroli (francia) 15-5.

Döntő: Márton-Lembach (francia) 10-15.

Végeredmény: 1. Lembach (francia), 2. Márton Anna (edző és vezetőedző: Gárdos Gábor), 3. Queroli (francia) és Pascu (román), …Pusztai Liza, …Garam Nóra, …Mikulik Júlia, …Záhonyi Petra, …105. Katona Renáta.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!