Taekwondo
Salim Omar

Marosi megállíthatatlan

Publikálva: 2016.07.13 Frissítve: 2016.07.13 Sakk

Egy aranyéremmel, és nyolc pontszerző helyezéssel fejezte be a szereplését az MTK Budapest sakkszakosztálya a 2016. évi korcsoportos magyar bajnokságon.

A június 23. és 30. között Balatonlellén megrendezett tornán harminc MTK-s versenyző vett részt, hét helyszíni edző felkészítése mellett, ezzel a legnépesebb delegáció idén is a kék-fehéreké volt. Ami pedig az eredményességet illeti, a sakk-körök közti ifjúsági pontversenyben pedig a 4. legtöbb pontot az MTK Budapest gyűjtötte.

A bajnoki címet a 16 év alatti fiúknál szereplő Brüll akadémista, Marosi Levente FIDE mester szállította a kék-fehéreknek. Levente első kiemeltként ült asztalhoz, a kilenc fordulós verseny során óriási küzdelemben, az utolsó fordulóban aratott győzelmével zárt – 6,5 pontjával – holtversenyben az élen. Végül jobb mezőnypontszámának köszönhetően övé lett az arany, és így az augusztus második felében esedékes prágai korcsoportos Európa-bajnokságon ő képviselheti Magyarországot a 16 év alattiak nyílt mezőnyében.

Koltai Dóra az utolsó fordulóig harcban állt a dobogós helyezésekért, végül hiába nyert – játék nélkül –, csak negyedik lett a 12 év alatti lányok korcsoportjában. A szereplése – hatodik kiemeltként  – így sem csalódáskeltő, azonban igazán sajnálhatjuk, hogy a harmadik fordulóban, az első kiemelt és bajnok Juhász Judit ellen, nyert állását végül elvesztette.

Az MTK Budapest legfrissebb igazolása, Juhász Ágoston holtversenyes 2-6., mezőnyértékkel végül ötödik helyezést ért el a 12 év alattiaknál. Ha az utolsó fordulóban a hátsó régiókban két eredmény másképp alakul, felállhatott volna a dobogóra. Eredményének értékét növeli, hogy a verseny első hat kiemeltjéből öttel játszott, ráadásul két értékes győzelmet is szerzett ellenük. A tavaly év elején még több mint 800 értékszámmal kevesebbel rendelkező Ágoston még jövőre is az U12-es mezőny színvonalát emelheti részvételével.

A többi MTK-s versenyzőnek nem volt reális esélye beleszólni az éremharcba, illetve Czumbel Péternek volt erre még halvány lehetősége, és végül fél ponttal gyűjtött csak kevesebbet, mint a 2-4. helyezett. Sőt, a későbbi győztes ellen is döntetlent ért el, játszmáiban nagy küzdőszellemről tett tanúbizonyságot. Fodor Balázs első évét töltötte az U18-as mezőnyben, nyolcadik helye nem rossz, bár a remekül sikerült zalakarosi szereplés után joggal reménykedhetett újabb meglepetésben. Gehér Koppány is újoncként küzdött korosztályában, a rajtszámával egyező kilencedik helyet érte el. Dán Anna nyolcadik helye semmilyen irányba nem meglepetés, jövőre remélhetőleg ugyanitt még előrébb tud végezni.

Kubuk Bence esetén örömteli, hogy a legfiatalabbak mezőnyében (U8) be tudta magát verekedni a legjobb tízbe, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A jelenlegi második legmagasabb értékszámú ifink, Laza Szabolcs számára viszont nem okozhatott sok örömet, hogy a tavalyi tizedik helyét mindössze eggyel megjavítva, kilencedikként búcsúzhat a korcsoportos viadaloktól. Ugyan nem végzett az egyesületi pontversenyben a klub számára pontszerzést jelentő első tíz hely valamelyikén, de saját magához képest remek versenyt zárt a 10 év alattiaknál Szalay-Őcsák Bánk és Pirity Máté Róbert. Ők ketten nyerték a legtöbb értékszámot az MTK-s küldöttségből, és jelentősen felülmúlták rajthelyük.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!