Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Magyari Zoltán is indul a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon

Publikálva: 2015.07.03 Frissítve: 2015.07.08 Atlétika

Az MTK Budapest gerelyhajítója is kipróbálja magát Székesfehérváron, július 7-én.

Magyari Zoltán megméretteti magát a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon
Az MTK Budapest 30 éves gerelyhajítója – aki 73.58 méteres egyéni csúcsnál jár, és idén már dobott 70.72 métert – elindul a székesfehérvári versenyen, melyet Gyulai István emlékére hívtak életre a zservezők 2011-ben.

Gyulai István, a magyar sport televíziózás egyik legnagyobb alakja volt. Ahogy a szovjet jégkorong fénykorában a Petrov-Mihajlov-Vikulov trió, úgy a Magyar televízió sportosztályán a Vitray-Gyulai-Knézy hármas volt meghatározó.

Gyulai István (1943-2006) atléta volt. A Budapesti Honvéd, majd a BEAC sprintereként összesen 28 magyar bajnoki címet szerzett. 1961 és 1969 között tagja volt a magyar atlétikai válogatottnak. Az 1963-as Porto Alegre-i (Brazília) Universiádén aranyérmet, míg a 1965-ös budapesti versenyen ezüstérmet nyert a 4x400m-es váltóval, 1964-ben pedig egyéniben is indult a tokiói olimpián – írja róla a Magyar Nagydíj hivatalos oldala.

Hihetetlen nyelvérzéke volt. Az angol, német, orosz, francia, olasz és spanyol nyelvet beszélte. Talán valamelyik olimpiai tornaversenyén fordult elő, hogy a közvetítőállás mellett sétált a kilencszeres olimpiai bajnok úszó, Mark Spitz. Gyulai leültette és készített vele olyan interjút, amit a ma oly népszerű „stand up” műfajában is díjaznának. Spitz később azt nyilatkozta, hogy nem tudja honnan volt ennek a fickónak ennyi információja róla. (Az úszás akkoriban Knézy sportága volt. A szerk.)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) munkájában 1984-től kezdve vett részt, amikor beválasztották a legfelső döntéshozó testületbe, az IAAF tanácsába dr. Sír József helyére. 1991-ben a tokiói világbajnokságon a szövetség akkori elnöke, az olasz Primo Nebiolo felkérte, hogy vállalja el a szervezet főtitkári posztját. November 16-án igent mondott, ám eleinte azt hitte, hogy az IAAF főtitkári státusza a sportriporteri munkájával párhuzamosan is végezhető.  Hamar be kellett látnia, hogy a kettő együtt nem megy – mindkét feladat teljes embert kíván. És bár sokat ingázott London és Budapest között, el kellett döntenie, mit választ. Az atlétika nyert.

Az itt eltöltött évei alatt jó munkakapcsolatot alakított ki a világ számos sportvezetőjével, és szoros ismeretségben állt olyan nagynevű nemzetközi sportdiplomatákkal is, mint Juan-Antonio Samaranch, Jacques Rogge, Szergej Bubka vagy Lord Sebastian Coe.

A 2011-ben életre hívott Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői az elmúlt években világsztárokat tudtak Magyarországra csábítani. Járt már a versenyen Yohan Blake (JAM) Kim Collins (SKN) Warren Weir (JAM) Bohdan Bondarenko (UKR) Tianna Bartoletta (USA) és még sorolhatnánk.

Spiriev Attila a verseny sportigazgatója elmondta, hogy meggyőződése szerint még soha nem volt ilyen erős egynapos atlétikai viadal Magyarországon, még az 1980-as években sem, amikor a budapesti nagydíjon olyan sztárok szerepeltek, mint Carl Lewis vagy Edwin Moses. Ehhez hozzátette, a céljuk az, hogy az év legerősebb húsz viadala között legyen a Gyulai Memorial, ami óriási eredmény lenne, különösen azt figyelembe véve, hogy ezer nemzetközi meghívásos versenyt rendeznek évente világszerte.

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára szerint, több mint 40 ország 300-nál is több atlétája vesz részt a versenyen. Szavai szerint a színvonalat jól érzékelteti, hogy 40 sportoló a szombati párizsi Gyémánt Liga-versenyről utazik a Gyulai Memorialra, s nincs is közöttük a verseny legnagyobb csillaga, a világ jelenlegi leggyorsabb vágtázójának számító amerikai Justin Gatlin, valamint honfitársa, a 400 méter olimpiai és többszörös világbajnoka, LaShawn Merritt, akik kihagyják a francia viadalt, s a múlt heti amerikai bajnokság után először Fehérváron futnak majd. Kiderült, hogy hogy a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban már délelőtt 11.00 órakor elkezdődik a program, mely 19.40-kor a férfi 100 méterrel zárul, a mezőnyben Justin Gatlinnel.

Ezen a versenyen indul Magyari Zoli. A férfi gerelyhajítás 16:50-kor kezdődik.

Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj

Székesfehérvár, Regionális Atlétikai Központ
2015.július 7. 11:00

Program.

Magyari Zoltán is indul a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon

 

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!