Atlétika
Krizsán Xénia

Magyar fiatalok olimpia előtti sikerei Drezdában (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.01.16 Frissítve: 2018.01.16 Rövidpályás gyorskorcsolya

Az MTK Budapest színeiben versenyző 18 esztendős Bácskai Sára Luca élete első egyéni érmét nyerte világversenyen a drezdai felnőtt rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. 1500 méteren állhatott a dobogó harmadik fokára.

A február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpia előtt egy hónappal rendezték meg Drezdában a felnőtt rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot, amelyen két utánpótláskorú versenyző is remekelt. A 18 éves Bácskai Sára Luca élete első egyéni érmét szerezte világversenyen, hiszen 1500 méteren felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

Orendi Mihály, a korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, nem mellesleg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, így értékelte az utanpotlassport.hu oldalnak a két fiatalt:

– Miután a nyakunkon a téli olimpia, természetesen felkészülési állomásként fogtuk fel az Európa-bajnokságot. Csak pozitívumot tudok mondani Sáráról. Bronzérme csodálatos teljesítmény, mondhatni meglepett minket. Remekül küzdött végig, a verseny folyamán. Petra amellett, hogy a váltóban is kiválóan versenyzett és nagyon fontos tagja volt a csapatnak, 500 méteren is olyan időt futott, amely nagyon biztató a későbbiekre és már az olimpiára nézve is.

A MOB alelnöke azt is kimondta, hogy Pjongcsangban az „A”-döntőbe jutás álom lenne, a „B”-döntőben való részvétel pedig bravúr a lányoktól, ám néha az álmok valósággá válhatnak. Már csak két dolog fontos: hogy zavartalanul készülhessenek az elkövetkezendő három hétben, és hogy ne sérüljenek meg.

Sára egyébként hatalmas csatában jutott az „A”-döntőbe. Az utolsó előtti körben lenyűgözően előzte meg az orosz Jekatyerina Konsztantyinovát, ezzel a hatszoros összetett Európa-bajnok, olasz Arianna Fontana mögött lett második, és kivívta magának az éremfutamot, ahol szintén kitett magáért, hiszen remekül versenyzett. A bronzéremhez viszont kellett az is, hogy a holland Suzanne Schultingot kizárják Arianna Fontana és az orosz Jekatyerina Jefremenkova kilökéséért.

A magyar leány erről azt mondta:

– Az utóbbi két évem sajnos nem sikerült jól, mivel meg sem közelítettem azt a formát, amilyet szerettem volna. Nyáron azonban rettenetesen kemény felkészülést végeztem, és tudtam, hogy most már csak bizonyítanom kell. Legfőképpen magamnak. Csak a lehetőségre vártam, amely most adott volt. Ennek ellenére nem voltak nagy céljaim, csupán mindent szerettem volna kihozni magamból. A döntőben történteket lehet nevezni szerencsének, igazából mindegy. Az, hogy kizárnak valakit, ebben a sportágban nem ritka. Én mindent kiadtam magamból, és megérdemeltnek érzem életem első  egyéni Európa-bajnoki érmét.

Európa-bajnoki bronzérmesünk innentől kezdve csakis az olimpiával foglalkozik. Nagyon boldog, hogy indulhat Pjongcsangban. Az egyéni számokban nincsenek nagy álmai, ami viszont a váltót illeti, maradéktalanul elégedettek lennének, ha az ötödik-hatodik hely valamelyikén tudnának végezni.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!