Atlétika
Krizsán Xénia

Lipcsei Claudia képviseli az MTK-t az Európa-bajnokságon. Jelentés a helyszínről.

Publikálva: 2015.03.25 Frissítve: 2015.03.25 Taekwondo

Három magyar érdekelt - közülük egy MTK sportoló - a csütörtöktől vasárnapig tartó, oroszországi, olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságon. Gonda Ivett és Kotsis Edina (UTE) már Rióra fókuszálva gyarapítaná világranglista pontjainak számát, míg a tavalyi U21-es Eb-n harmadik Lipcsei Claudia (MTK) idén kóstolhat bele igazán a felnőtt mezőny nagyversenyeibe.

Patakfalvy Miklós helyszíni jelentése:

„Szerda hajnalban érkezett meg válogatottunk Nalcsikba, a Kaukázus lábánál fekvő orosz kisvárosba, ahol az első olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságot rendezik.
A csapatot én, mint a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke vezetem, a keretedző Tóth Balázs irányításával három női versenyző indul a – G1 besorolású, az olimpia kvalifikáció szempontjából is fontos, világranglista pontokat jelentő – viadalon. A csapattal együtt utazott Lányi Tamás nemzetközi bírónk.
Ahogy a verseny nevében is megjelenik, a szokásos 8-8 női és férfi súlycsoport helyett, az olimpiai szabályoknak megfelelő 4-4 súlycsoportban lépnek küzdőtérre a versenyzők. A verseny érdekessége, hogy egy-egy kategóriában, egy országból nemcsak egy, hanem két versenyző képviselheti hazáját. Így alakult ki csapatunk is, ahol is -49 kg-ban Gonda Ivett mellett küzdőtérre lép az elmúlt év U 21 Európa-bajnoki bronzérmese Lipcsei Claudia (MTK), illetve az EB ezüstérmes, U 21 Európa-bajnok 57 kg-os Kotsis Edina (UTE).
A versenyen Kotsis 4, Gonda 5. Lipcsei a 12. kiemelt. 
Kis kellemetlenséget okozott, hogy az előzetesen lefoglalt szálloda olyan minősíthetetlen állapotban volt, hogy csapatunk, és a szintén abba a hotelba foglaló csapatok mindegyike át kellett költözzön másik, természetesen jóval drágább, de normális feltételeket biztosító szállodába.
A szakvezetés bizakodó és nem titkoltan, érmet, sőt érmeket vár a kis csapattól, amire mindenképpen esélye is van versenyzőinknek. Az első számú favorit Gonda Ivett, aki a világranglistán (VR) a legelőkelőbb helyen (18.) tanyázik, de természetesen, a már számtalanszor bizonyított, az 57 kg-os olimpiai világranglista 33. helyezett Kotsis Edina is éremesélyes. Lipcsei Claudia, tavalyi U 21 bronzérme szintén jó ajánlólevél lehet.
Fontos és mindenképpen örömhír, hogy bár az Európa Játékokon való induláshoz, a pontszerzés ezután a verseny után zárul, Gonda Ivett 7. és Kotsis Edina 12 helyével már biztos induló Bakuban, az első kontinens játékok Taekwondo mezőnyében.
Az is biztató, hogy Gonda Ivett után, végre újabb GP meghívás lehetőségünk van, hiszen Kotsis Edina jelenlegi VR pozíciójával már bekerült az 57 kg-os GP mezőnybe, de jó szerepléssel megerősítheti helyezését, sőt tovább kapaszkodhat előre a rangsorban” 

– Nekem megtiszteltetés, hogy egyáltalán elindulhatok az Európa-bajnokságon. Szintfelmérő lesz, hogy egyáltalán hol tartok a felnőtt mezőnyhöz képest – fogalmazott Lipcsei Claudia, a tavalyi U21-es Eb bronzérmese. – Örülök, hogy ilyen sűrű lett a program, hiszen a kis versenyek mellett, itt az Európa-bajnokság, jön a vb és az Universiade. Nagy tornák várnak rám, melyekre nem görcsölök, nem görcsölhetek rá. Nem versenyzem nagyon régóta, sokat kell még fejlődnöm, hogy tőlem is érmeket várhasson a szakvezetés. Persze, ha minden jól sikerül, még ez sem kizárt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!