Atlétika
Jankovics Dániel

Tokió 2020

Publikálva: 2020.01.15 Frissítve: 2020.01.18 MTK Budapest

Kevesebb mint 200 nap van hátra a tokiói olimpiáig. Kék-fehér kvótahelyzet-jelentés.

Az MTK Budapest „Tokió 2020” programjának tagjai közül Krizsán Xénia, többpróbázó az egyik MTK-s sportoló, aki mindenképpen készülhet az ötkarikás játékokra. Xéni – aki már Rióban is rajthoz állhatott – 2019 májusában, az ausztriai Götzisben szerzett 6469 pontot, amellyel kivívta az tokiói indulás jogát, nem mellesleg ezzel tartja a magyar országos csúcsot.

Távolugrónk, Nguyen Anasztázia 5(!) ceniméterre van a kvótától, ezt akár február elején, a szövetség fedettpályás versenyén is teljesítheti, de utána is lesz rá bőven ideje, de kijuthat Tokióba a világranglistán elfoglalt helyezése alapján is.

Cselgáncsban a kvalifikációs folyamat május 30-án zárul, de a világranglista jelenlegi állása szerint biztos, hogy Tóth Krisztiánnak (-90 kg) is szurkolhatunk a nyáron.

Karatéban az olimpia egyes súlycsoportjainak tízfős mezőnyét a 2020. április 20-i világranglista négy, a párizsi kvalifikációs viadal (május 8-10.) három, a házigazdák egy, és a kontinensek két reprezentánsa alkotja – írja a MOB honlapja. Klubunk karatékái közül Hárspataki Gábor (-75 kg) pályázik a legnagyobb eséllyel.

A ritmikus gimnasztikázók között Pigniczki Fanni a tavaszi kvalifikációs versenyeken harcolhatja ki a részvételt, Még 4 egyéni hely szabad, 3 kvóta a 2020-as FIG világkupáról kiadó, 1 pedig az Európa-bajnokságról (május 21-24. Kijev).

A világkupa-sorozat versenyei:
április 3–5. Pesaro
április 10–12. Szófia
április 17–19. Taskent
április 24–26. Baku 

Női kézilabdacsapatunk kijutása esetén Szöllősi-Zácsik Szandra és Tóth Eszter is a válogatott tagja lehet, amennyiben Elek Gábor és Danyi Gábor beválogatja valamelyiküket.​

Taekwondóban Milánó rendezi – április 17-19. között – az európai olimpiai kvalifikációs versenyt. Minden súlycsoportban két-két kvóta kerül kiosztásra. A magyar válogatott versenyzők közül a Brüll Alfréd akadémista Patakfalvy Luca álmodozhat még a részvételről.

A teniszezőknél június 8-án zárul a kvalifikációs ranglista. Az első 56 sportoló kap meghívást az olimpiára, egy nemzetből maximum négy játékos. Egyesben a férfiaknál Fucsovics Márton a 66., a nőknél Babos Tímea 86. A párosok ranglistáján Babos Tímea 3., így ő indulhat a párosok versenyében. Párostársának a legjobb 300 között kell szerepelnie a ranglistán.  

Klubunk kiváló tornásza, Schermann Bianka Kovács Zsófiával kell megküzdjön az egyéni összetett kvótáért. A Brüll Alfréd Akadémia tehetsége a világkupa-sorozat tavaszi állomásain, illetve a párizsi Európa-bajnokságon bizonyíthatja tudását.

A vívók kvalifikációs sorozata április 4-én zárul. A Márton Annával felálló kardcsapat pillanatnyilag kvótát érő helyen áll, és – felépülése után – a Szatmári Andrással kiegészülő férfi kardcsapat is jó eséllyel kivívhatja a tokiói szereplés jogát, melybe még bekerülhet Iliász Nikolász is.

(Forrás: olimpia.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!