Atlétika
Magyari Zoltán

Kupagyőztes bajnokcsapat

Publikálva: 2016.05.21 Frissítve: 2016.05.21 Kosárlabda női

A januárban elhódított Hepp Kupa mellé, a bajnoki trófea is odakerült. Az MTK Budapest Nyíregyházán ünnepelhette bajnoki címét.

A 2015/16-os kosárlabda NB I/B szezon volt a tét szombat este Nyíregyházán, a bajnoki döntő második mérkőzésén. Az egy héttel ezelőtti első, fővárosi meccset az MTK Budapest női kosárlabdacsapata 39 pontos sikerrel zárta, így szabolcsi győzelme esetén Sztevan Csupics együtese magasba emelhette a trófeát.

Így is kezdődött a találkozó, Baksa Bettina, Szabó Bettina, Turóczi Nikolett, Nagy-Bujdosó Nóra és Ambrus Szandra, bajnokokhoz méltó tempót diktált. Három perc után 9-4-re vezettek a lányok, Nagy-Bujdosó Nóri hiba nélküli támadójátékának és hét pontjának is nagyban köszönhetően. De a hátvédek Szabó Bettina és Ambrus Szandra is iparkododtak támadásban, majd a padról beszálló Suppán Anna is extra pontokkal növelte az előnyt, egészen kilenc pontig. Az első negyedből három perc volt hátra, amikor 21-9-re is elhúzott a sötétmezes vendéggárda, időt is kértek a nyírségiek. A negyed hátralévő részében kissé elfáradtak a lányok, egyetlen cserével kihúzva az első tíz percet, végül 23-13-as előnnyel fújhattak az MTK-s kosarasok.

Sztevan Csupics még jobb védekezést kért együttesétől, és – ahogy idén már megannyiszor – meg is kapta. Csapata jól reagált a második negyedben az edzői utasításokra, 12-2-es szériát futottak, Nóri 2+1-es akcióján túl Ambrus Szandra is zsinórban öt pontot tett a közösbe, "Suppi" betöréseire sem volt nyíregyházi ellenszer, így a nagyobb előny birtokában magas poszton is válthatott az MTK Budapest szerb trénere, aki a második negyedben három centerével, magas szerkezettel is kísérletezgetett.

A védekezés feljavult, miközben kiharcolt faultok után könnyű kosarakkal jócskán ellépett a vendégcsapat. 21-39-es állás után, a második negyed második felére kissé ismét elfáradtak a kékek, de a támadásban pontatlan játék ellenére védekezésben nem akadtak gondok. Ezt hűen bizonyítja a második negyed első kilenc percében beütött, mindössze két csapat fault. Félidőben a Nyíregyházi Kosársuli két kiválósága, Papp Klaudia és Farkasinszki Orsolya 6-6 ponttal zárt, míg Nagy-Bujdosó Nóra 14 ponttal, 5/6 mezőnymutatóval állt, de az egész csapat dobóteljesítménye 50 százalék felett volt.

Fordulás után kapaszkodni látszott a hazai gárda, két gyorsan, könnyen bekapott kosár után azonban ismét villantak az MTK-s támadógépezetek. A figurák ültek, Nóri és Foci pontjaival pedig húsz pontos különbség is kialakult 51-31-nél. A jól megkomponált akciókat, betonbiztos védelem is támogatta, míg a Nyíregyháza – kissé demoralizáló – palánkos hármassal jelezte, hogy meccsben szeretnének maradni.

46-69 állt az eredményjelzőn az utolsó negyed előtt, amit zónavédekezéssel próbált menteni a hazai együttes. Az első percekben ez még ki is tartott, Nagy-Bujdosó Nóri távolijával azonban megpecsételte a nyíregyiek sorsát, igaz, az utolsó öt percben is húsz pont környékén tartotta magát az NYKS. Ekkora előny arra azonban elegendő volt, hogy beküldje a fiatalabbakat is Sztevan Csupics, akik döntetlenre hozták az utolsó játékrészt. Egy embert leszámítva minden pályára küldött játékosa betalált.

Nyíregyházi Kosársuli-MTK Budapest 58-81 (13-23, 14-21, 19-25, 12-12)

Nagy-Bujdosó Nóra 27 pontos, 9 lepattanós estéjét, Ambrus Szandra próbálta überelni, aki 12 pontja mellé kiosztott 7 gólpasszt és még 6 pattanót is gyűjtött. Azonban ismét végig kiegyensúlyozott játék jellemezte a lányok játékát, amelyhez mindenki hozzátette a magáét, így statisztikailag kiemelni egyéneket, igazán nem is lehet.

Pillanatnyi védelmi megingásokat leszámítva, tökéletes harmóniában működött együtt minden parkettre lépő kosaras, amely csapatmunka bajnokokra jellemző tulajdonság. Igazi megkoronázása volt az elmúlt hónapok sorozatos győzelmeinek, büszkén, megérdemelten ünnepelhette, érmek, torta, pezsgő, – nem levágott – háló kíséretében NB I/B-s bajnoki címét az MTK Budapest női kosárlabda szakosztálya.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!