Atlétika
Jankovics Dániel

Közel volt az érem

Publikálva: 2016.11.11 Frissítve: 2016.11.10 Sakk

Hajdúböszörményben rendezték meg a nemzeti ifjúsági és gyermek csapatbajnokságot, ami a legnagyobb hazai verseny az utánpótlás-nevelő egyesületek között. Természetesen az MTK Budapest is részt vett a rangos viadalon, nem is akárhogyan.

A verseny kimondottan bíztató eredményeket hozott. Legerősebb csapatunk nagy küzdelemben maradt le idén is a dobogóról, tartalékcsapataink megfelelően muzsikáltak, a gyerekcsapatunk pedig felülmúlta az előzetes elvárásokat. Ezúttal is miénk volt az egyik legnépesebb delegáció, a négy csapatban 24 ifink tartalék nélkül játszotta végig a bajnokságot.

Az ifjúsági mezőnyben első csapatunk megismételte tavalyi szereplését, és a rajtszámával megegyező 4. helyet érte el a 8 fordulós, 26 résztvevős megmérettetésen. A Horváth József nagymester által vezetett csapat holtversenyes másodikként, mindössze fél ponttal maradt le az ezüstéremről. A versenyt 3 pont előnnyel, kényelmesen nyerte a Kőbánya SC, mögötte a Paks SE és a szombathelyi Haladás VSE végzett. A kezdés erős volt, hiszen a nyitófordulóban minden mérkőzést megnyertük, majd a második fordulóban a favorit Kőbánya SC elleni rangadón 4-2-es diadal született, pedig a verseny elején Ukrajnából hívott nemzetközi mester nélkül kiállva is ők voltak talán az esélyesebbek. A gondok sajnos ezután kezdődtek, mivel a 3. fordulóban meglepetésre kikaptunk az esélytelenebb Miskolci Kisbocsoktól – akik ezt követően még több fordulón át diktálták a tempót a mezőny elején és végül ötödikként zártak – , majd a Haladás és a Paks elleni rangadók mérlege is szűk vereség, illetve döntetlen lett, így a csapat a 7. helyig csúszott vissza. Látszólag lehangoló volt a helyzet, de a komolyabb ellenfeleken addigra mind túl voltunk, ennek megfelelően két nagyarányú győzelemmel sikerült eljutni a dobogó küszöbéig. Az utolsó forduló előtt a 4. helyig felkúszva már csak fél pont volt a lemaradás az egymással meccselő Haladás és Paks mögött, miközben a Kőbánya SC I. hiába vesztett a Paks ellen is, a korábban említett erősítéssel megállíthatatlanná vált, és gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel vezetett a 7. forduló után. A doblogó alsóbb fokaira ezzel együtt remek esély kínálkozott, mivel a rivális csapatok egymás ellen játszottak, nekünk pedig a papíron gyengébb Tapolcával szemben, már egy 4-2 is biztos bronzérmet jelentett volna. Sajnos azonban több parti is rettentő szerencsétlenül alakult, a sovány, 3,5-2,5-es győzelem pedig csak akkor ért volna dobogót, ha a másik meccs nem 3-3-ra végződik. Nyilván annyi lett. Riválisaink mentségére legyen mondva, nagy küzdelemben alakították ki az egyébként mindkettőjüknek megfelelő végeredményt. Juhász Ágoston 7,5/8 pontos teljesítményével tábladíjat szerzett.

A Szabó Balázs által vezetett MTK Budapest II. 11. kiemeltként éppen 11. lett (9-12. holtversenyben), rettenetesen kemény párosítással, hiszen nyolcból öt ellenfél megtalálható volt az egyes csapat menetrendjében is. Valós teljesítményük alapján talán előrébb is végezhettek volna, de a Kőbánya II. csapatának 6-0-s kiütése, vagy épp a Paks elleni döntetlen szép emlékként fog megmaradni.

A III. csapat csak egy ponttal maradt le a II. mögött, jelezve, hogy igen mély merítéssel dolgozhatnak edzőink, még a „harmadik vonalunk” is labdába tud rúgni a bajnokságon.

A tavaly még ifiként szereplő Berta Sándor csapata is gyakran megdolgoztatta papíron erősebb ellenfeleit. Az egy időben zajló, 14 indulót számláló gyermekbajnokságban ezúttal csupán egy csapatunk indult, amely két kulcsjátékost is nélkülözni kényszerült, így a 7. kiemeltként elért 5. helye remek eredmény, ugyan ehhez kellett a kőbányai gőzhenger szerencsés elkerülése is, hiszen itt még az ifiknél is brutálisabb volt a KSC előnye. A jó szereplésben másik újonc csapatkapitányunknak, Terbe Zsuzsannának komoly érdemei voltak.

A versenyen tábladíjas Juhász Ágoston mellett veretlen maradt Juhász Ármin, Koltai Dóra és Géczi-Zajzon Kristóf is. Élőnyerés szempontjából Juhász Ágoston (87), Birovecz Ben Jordán (73) és Koltai Dóra (71) viszik a prímet. Megemlítendő még, hogy a Szabó László Tehetséggondozó Csoport tagjai átlagosan 35 élőt nyertek, ez a programot vezető Szabolcsi mesternek nem csak az egész éves munkáját dicséri, hanem, hogy a hátországból végig segítette online tanítványai készülését.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!