Vívás – kard
Szatmári András

Készen állunk a folytatásra

Publikálva: 2019.04.29 Frissítve: 2019.04.29 Rövidpályás gyorskorcsolya

Felállt az új szakmai stáb a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál. Huszár Erika, Kun Bálint Tibor és Heidum Bernadett irányítja a munkát az MTK Budapestben.

A jövőben Huszár Erika vezeti short track szakosztályunkat.

Erika az egyik legnagyobb név az elmúlt évtized meghatározó rövidpályás gyorskorcsolyázója. 2009-ben szerzett Európa-bajnoki címe mellett a 2006-os téli olimpiai játékokon negyedik lett 1500 méteren. Ezzel 26 év után a legjobb eredményt érte el magyar sportolóként téli olimpián. A 2010-es téli olimpiai játékokon hatodik lett 1500 méteren. A Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Huszár Erika és Heidum Bernadett összeállítású női váltóval ötödik helyezést érték el. A heerenveeni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, 3000 m-es váltóban, a magyar női staféta tagjaként második helyen végzett, majd a törökországi Erzurumban rendezett téli Universiadén a bronzérmet sikerült megszereznie.

A kezdőkkel foglalkozó edző az a Heidum Bernadett lesz, aki klubunk sportolója volt, néhány hónapja jelentette be visszavonulását. Berni 2009-ben Európa-bajnoki címet szerzett váltóban. 15 érme van kontinensviadalokról, szerzett ezüstérmet világbajnokságon, ezüstöt és bronzot Universiádén, három téli ötkarikás játékokon szerepelt. A 2018-as téli olimpián a 3000 méteres női váltó tagjaként negyedik helyet szerzett.

Az MTK Budapest rövidpályás gyorskorkorcsolya-szakosztályában a vezetőedzői posztot a jövőben Kun Bálint Tibor tölti be. Tibor tizenháromszoros magyar bajnok. Hatszor egyéniben, ötször váltóban, kétszer csapatban nyert aranyérmet. Hét alkalommal választották meg az év short trackesének. Tibor 1992-ben képviselte hazánkat az Albertville-ben rendezett téli olimpiai játékokon. (Akkor szerepelt először a sportág az ötkarikás játékok programján. A szerk.)

– 1985 végén, 1986 elején – akkor még a hosszúpályás szakág megtartása mellett – kezdtem rövid pályán indulni. Az még olyan időszak volt, hogy nem voltak klubok, a tehetséges korisok a válogatottban készültek együtt.

– Gondoltad volna akkor, hogy a sportág ilyen népszerűségre tesz szert Magyarországon?

– Álmunkban sem gondoltuk volna, de reménykedtünk benne. Az álom viszont – harminc év kitartó munka után – megvalósult. Tény azonban, hogy van még tennivalónk, hiszen például Kanadában, vagy Dél-Koreában – százalékos arányban – sokkal többen választják ezt a sportágat.

– Hogyan láttok munkához – Erikával, Bernivel –, mik az első feladatok az új munkahelyeteken?

– Ebben a szakaszban, amikor átigazolási időszak van, az első dolgunk, hogy mindenkinek biztos jövőképet mutassunk, hiszen a korábbi hónapokban sok volt a bizonytalanság, de ez az idő elmúlt. Elkezdjük a felkészülést, az alapozást, melynek megvannak a maga szakmai lépései, utána pedig a klub vezetésével egyeztetve alakítjuk ki a programot.

– Milyen a kapcsolatod a stáb többi tagjával, Huszár Erikával és a másik edzővel, Heidum Bernadettel?

– Kiváló viszonyt ápolunk, régen ismerjük egymást, nagyon jóban vagyunk, szeretünk együtt dolgozni. Külön pozitívum, hogy Erika és Berni versenyeztek együtt, tehát tökéletes az összhang közöttünk. Erika kanadai tapasztalatai pedig remek szakmai hátteret biztosítanak a munkához.

– Lesz szülői értekezlet?

– Ez az egyik első lépés. Nagyon fontosnak tartom, hogy mihamarabb összehívjuk, hiszen minden szülőnek, sportolónak meg kell tudnia, hogy a szakmai stáb rendben felállt, a gondokkal terhelt időszak elmúlt, és mostantól a minőségi munkára koncentrálunk.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!