Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Kerethirdetés

Publikálva: 2017.08.30 Frissítve: 2017.08.29 Kosárlabda női

Megfiatalodott csapat épült a Városmajorban a női kosárlabda NB I 2017/18-as szezonjára.

Kezdve a sort a stábbal, a vezetőedzői pozíciót továbbra is a tavaly télen szakosztály-igazgatói teendői mellett trénerré avanzsált Nagy Dóra tölti be, de a teljes szakosztály edzői viszonyairól még bővebben beszámolunk. Segítője továbbra is a női kosárlabda-szakosztály utánpótlásában is tevékenykedő, szerb Radovan Vukovics.

A nyári munka első lépésében a tavalyi kerethez kellett nyúlnia a szakvezetésnek. Turóczi Nikolett és Semsei Barbara is felhagyott profi pályafutásával, Ambrus Szandra elmúlt két évben tett szolgálatait megköszönve nem kapott új szerződést, ahogyan Kuller Viol és Szóráth Sarah sem tart a csapattal a következő idényre.

A nyár talán legfájóbb vesztesége azonban Zsovár Orsolya, aki a Ceglédtől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot, melyet elfogadva csatlakozott két, korábbi MTK-s kosarashoz, Medgyessy Dórához és Nagy-Bujdosó Nórához.

Így szűk mag maradt a tavalyi NB I-es együttesből. Irányítónk, Koch Dóra némileg más szerepkörben, de nagy örömünkre marad kék-fehérben, ahogyan Szabó Bettina is, akinek újra lesz helye kedvenc bedobó posztján. U20-as játékosunk marad, a Budapesti Gazdasági Egyetemre nyáron sikeres felvételt nyert Jankó Flóra. Reményeink szerint idén nagyobb verseny alakulhat ki fiataljaink között, amivel Flóra is tovább tud majd fejlődni. Az U20-as szabályból ugyan kiöregedett, mégis számítunk a folytatásban Wéber Fruzsinára, aki nyáron, sokat készült egyénileg Nagy Dórával. Végül, de közel sem utolsó sorban Székely-Horváth Zsuzsát is sikerült megtartani, aki tavaly megannyi hárompontossal kápráztatta el – nem kizárólag – a Városmajor közönségét.

Az ötfős maghoz kellett megfelelő embereket találni, kritikus posztokra húzóembereket, továbbá hasznos csapatjátékosokat, a klub elképzeléseihez passzoló személyiségeket igazolni.

Ennek fényében érkezett Horváth Bernadett, az Aluinvent DVTK Miskolctól. Az U20-as korosztályból szintén idén kilépő Bettire, a nyáron komoly takarítást végző miskolciak nem számítottak már, Nagy Dóra elsőszámú irányító szerepét azonban igen csábító ajánlatnak találta, a fiatal kora ellenére felnőtt válogatottsággal is büszkélkedő, fővárosi születésű játékos. A Csata DSE neveltje pazar éveket töltött Miskolcon, az elmúlt évadban 26,1 percet töltött meccsenként pályán, 6 pontot, 2,8 gólpasszt átlagolva. Az MTK Budapestnél arra számítunk, mindkét kritériumban előre tud lépni, olyan csapatban ahol több percet kap, több dobást vállalhat, és valóban irányíthatja társait.

Ugyancsak a DVTK-tól érkezik a bedobó posztok mindegyikét ellátni képes Adamecz Lilla, aki a Városmajor környékén jó ismerős. Ahogyan Betti, így az egykori BSE és Vasas játékos is a tavalyi miskolci szerepéhez képest más helyzetben lesz. Meccsenként átlagosan tíz percet sem töltött pályán az elmúlt szezonban, ehhez képest Vasas mezben két évvel ezelőtt csapata egyik legfontosabb pontszerzőjeként 12 pont feletti átlagot produkált. Lillától az akkor tapasztaltakat szeretnénk viszontlátni, de pontszerzésen túl lepattanózásban, a faultok kiharcolásában is fontos láncszem lehet a több poszton is remekül használható játékos.

Ahogyan Miskolcról, úgy egyik közvetlen riválisunktól is két játékost sikerült szerződtetni. A BEAC Újbuda együttesétől érkezik irányító, bedobó posztra Pál Szandra, csatárnak pedig Szabó Flóra.

Szandival igen sokoldalú, 1-3-ig szinte minden poszton használható játékost kaptunk, aki egykori Vasas és BEAC játékosként, most a harmadik budapesti együttesben is szerepelhet. A félprofinak számító, az amerikai iskolában tanító játékos rutinja és szellemisége az egész kollektíva javát szolgálhatja.

Flóra megszerzése több szempontból is nagy öröm a szakosztály számára. Egyrészt hiányposztra érkezik, magassága, fizikuma tökéletesen alkalmassá teszi az alsó poszton nyújtott eredményes játékra, amivel Székely-Horváth Zsuzsa is kijjebb kerülhet a hárompontos vonal környékére, ahol igazán jól érzi magát. Másrészt igazi „MTK-verőnek” számított az elmúlt egy évben, az összesen négy lejátszott MTK-BEAC-on 13 pontos átlagot nyújtott, ami a szezonbéli 4,8-as pontátlagánál messze jobb volt. Nagyobb teret kapva, remélhetőleg ki tud teljesedni, ponterős játékot tud nyújtani a pályán.

Mivel fiataljaink részben kinőtték a kritériumnak számító U20-as korosztályt, – a szövetség NB I-es szabályzata szerint az alapszakasz minden mérkőzésén, az első félidőben pályán kell lennie egy U20-as játékosnak – erre is külön hangsúlyt kellett fektetni.

Középiskolai tanulmányaikat befejezve, Budapesten tanul tovább két, pécsi kötődésű új igazolásunk. A szlovákiai magyar irányító Szeitl Vanessza a Rátgéber Akadémián fejlődött, NB I-es bemutatkozására az MTK Budapest színeimben kerülhet sor. A bedobó posztok egyikén kezdhet másik fiatal reménységünk, Zólyomi Karina. Az elsősorban hármas poszton bevethető, ’97-es születésű játékos Ajkán töltötte kölcsönben a múlt szezont, ahol az NB I/B-s csapat legjobbja volt. Minden mérkőzésen pályára lépve, átlagosan közel 35 percet játszott, 16 pontot átlagolva, de akadt 27 pontos meccse is.

A 12 fős keretet center poszton nem akármilyen erősítéssel sikerült bezárni. Hosszú évek után, ismét légióst köszönthetünk a Városmajorban, hiszen a horvát Andrijana Cvitkovic sikeres próbajáték után meggyőzte Nagy Dórát, hogy kezdő „magasember” lehet csapatában. A 190 centiméter magas, 23 éves horvát játékos az elmúlt években a tengerentúlon képezte magát. Már középiskolába is az Egyesült Államokban járt, majd a Dayton Egyetemen tanult és kosárlabdázott, most pedig hazatér Európába. „Andy” remek felépítésű erőcsatár, aki többféleképp használható, hiszen ügyes labdakezelésével és dobásával akár hármas poszton is bevethető, de remek fizikuma miatt a gyűrűnek háttal is kitűnően tud dolgozni.

A jelentősen megfiatalodott csapat a felkészülés harmadik hetében jár, a kontakt edzéseket követően felkészülési meccsek várnak a lányokra, majd szeptember végén rajtol az NB I.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!