Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Kemény küzdelem a világkupán (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.08.21 Frissítve: 2018.08.22 Ritmikus gimnasztika

Egyéniben is indultunk Minszkben.

Egyéni összetettben csak az MTK Budapest két sportolója indult a minszki ritmikus gimnasztika világkupa-versenyen. Juhász Anna a 29., Pigniczki Fanni pedig a 31. helyen végzett. Összetettben a 13. helyen zárta a tornát az Árkai Zsófia (MTK Budapest), Borsányi Patrícia (MTK Budapest), Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien (MTK Budapest) összeállítású magyar együttes kéziszercsapat .

A viszonylag hosszú nyári (verseny)szünet után Minszkben léptek szőnyegre a ritmikus gimnasztikázók, hogy megtartsák első főpróbájukat a szeptember 10-én kezdődő szófiai világbajnokságra. A minszki és a kazanyi vk-verseny a vb előtti utolsó simítások terepe, a létszám felduzzad a több mint egy hónapra Európába költöző tengerentúli válogatottakkal, így szinte világbajnoki erősségű a mezőny.

Az oroszok az utolsó pillanatban kihúzták ikerpárjukat, Arina és Dina Averinát egyéniben, a helyükre nevezett, sérülés után visszatérő Alekszandra Szoldatova és Jekatyerina Szeleznjova viszont az öt egyéni aranyból „csak” kettőt tudott elvinni. Összetettben idén már másodszor az izraeli Linoj Asram nyakába került az aranyérem – ő lett az első nem orosz tornász 2013 óta, aki két összetett vk-versenyt nyert meg egy évben –, buzogánnyal is Asram diadalmaskodott, a karikafinálé aranyérmét pedig megszerezte a hazaiak kedvence, Kacjarina Halkina. A két magyar egyéni induló közül Juhász Anna a 29. lett, az Európa-bajnokságon a remek 16. helyezést elért Pigniczki Fanni pedig a 31., őt elsősorban szalagpontszáma „húzta vissza” a jobb helyezéstől.

Az együttes kéziszercsapatoknál a bolgárok sérülések miatt visszamondták a szereplést, így az egész évben egymással harcoló olasz–bolgár–orosz trió duóra fogyatkozott. Az olaszok két aranyat megnyertek, a harmadik az egészen szenzációs gyakorlattal előálló japánoké lett. Az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállításban szereplő magyar csapat kimondottan jó pontszámot (17.250) kapott 5 karika gyakorlatára, a 3 labda, 2 kötéllel kapott 15.850 pedig a 13. pozícióba helyezte a mieinket a nagyon erős mezőnyben.

Folytatás Kazanyban – illetve a mezőny egy részének Budapesten a Grácia-kupán –, aztán mindenki pakol és indul Szófiába. A világbajnokság a kéziszercsapatoknak különös fontossággal bír: ez az első lépcső a 2020-as, tokiói olimpia felé vezető úton, a 2019-es, kvalifikációs vb-n már csak azok a csapatok vehetnek részt, amelyek az első 24 között végeznek.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!