Atlétika
Vári Péter

Kajakosaink, kenusaink ötödik helyen végeztek az egyesületi rangsorban

Publikálva: 2019.11.26 Frissítve: 2019.11.26 Kajak-kenu

Interjú Balázs Péterrel, a szakosztály vezetőjével.

– Az MTK Budapest 168 sportegyesület között ötödik lett ebben a nagyon fontos összevetésben.

– Elöljáróban annyit, hogy 168 sportegyesületből, tagszervezetből összesen 91 szerzett pontot, mi pedig megelőztünk olyan kiemelt klubokat, mint a Budapesti Honvéd, a Dunaferr, a Vasas, az FTC, a Paks, a Csepel, a Tiszaújváros vagy a Spartacus – kezdte Balázs Péter szakosztályvezető, aki versenyzőként – kenusként – két világbajnoki címe mellé, három Európa-bajnoki ezüstöt is szerzett, hogy a vb-bronzról már ne is beszéljünk. – Szakosztályunk folyamatosan fejlődik, ifi versenyzőink kezdenek beérni az U23 -as, és felnőtt korosztályba, így egyre több pontot tudunk szerezni a felnőtt bajnokságon is.
 

év helyezés összes pont bajnoki pont
       
2019 5. 759 664.5
2018 11. 453 346
2017 13. 395.5 348
2016 13. 352.75 299.5
--------      
2013 25. 219.5 219.5

– Mi változott az elmúlt esztendőkben, hiszen a öt-hat éve méga 25. helyen álltunk?

– Egyrészt a klubnak köszönhetően sokat javultak a körülmények, hajókat kaptunk, korszerűsíthettük felszereléseinket. Másrészt az edzők hozzáállása egyre professzionálisabb. Nem a maguk és a sportolók egyéni érdekeiben gondolkodnak, hanem csapatban dolgoznak össze. Egymást segítve tudunk tudnak haladni, akár közös edzésekkel, vagy csapathajók kialakításával a fontosabb versenyekre. Így megyünk előre. 

– Tőled sem idegen a csapat, hiszen a legnagyobb sikereidet négyesben érted el. 2007-ben, Duisburgban például Horváth Gáborral, Sarudi Pállal és Joób Mártonnal szereztél két világbajnoki címmet.

– A csapat nagyon komoly erő. A társak át tudnak lendíteni olyan holtpontokon, melyekkel egyedül talán nem is tudnál megküzdeni. Mindig azt mondom, hogy az MTK Budapest, mint egyesület, mint szakosztály legyen erős, együtt legyünk sikeresek, ne az egyéni érdekeket nézzék!

– Honnan indultatok, és mik a célkitűzések?

– 2013/14-ben szakosztályunk – a kajak-kenuval foglalkozó egyesületek között még – 23-25. helyen állt. Akkoriban egyesült a BSE és az MTK – innen származtatható a klub neve, az MTK Budapest. 2015 után kerültem ide, a kenu szakág újraindításával kezdtem foglalkozni. Kőbán Rita is ebben az időszakban igazolt hozzánk. Innen indulva – 2016-ban és 2017-ben – az egyesületi rangsorban a 13. helyet sikerült megszerezni, főleg a kenu és azon belül is a női kenunak köszönhetően. 

– Van titok?

– A csapatmunka. Ebben rejlik a siker kulcsa. Nézőpont kérdése, hogy miként számolunk, mert két év alatt megdupláztuk, 5-6 év alatt megháromszoroztuk pontjaink számát, így nagyot léptünk előre az egyesületek közötti pontversenyben. Idén az ötödik helyet sikerült megszereznünk, és külön öröm, hogy a pontok és a szakagák közötti eloszlás is szinte egyforma, tehát jók a kajakosaink és jók a kenusaink. 

– Minek köszönhető az előkelő pozíció?

– Az MTK Budapest és a vezetőség bizalmának, támogatásának. Versenyzőink létszáma emelkedett, de nem olyan mértékben, hogy ez hozza meg a pontokat. A sikereket a minőségi edzői munka, az edzőtáborok lehetősége, az eszközök fejlesztése hozza, az alapoktól egészen az U23-as versenyzőkig. Itt ki kell emelnem a Brüll Alfréd Akadémia jótékony hatását. 2014 óta működik, és az elmúlt öt esztendőben több sportolónk eredményessége is bizonyította, hogy érdemes volt létrehozni. Az akadémiai támogatás mellett rendbe tettük a kezdő és utánpótláscsoportokat, kiegészítettük a létszámukat, pontosan meghatároztuk a feladatokat. Mára mindenki pontosan tudja mi a dolga, mit várunk el tőle a szakosztályban.

– Hogyan tovább?

– Próbálunk minden vonalon és szakágban fejlődni a továbbiakban is, kiemelten a női kajak és női kenu vonalon, ahol még sok lehetőséget tudunk kiaknázni. Szeretnénk fejlődni, megtartani a versenyzőinket, folyamatosan bővíteni a létszámot.

Egyesületi rangsor, 2019: 1. Szegedi Vízisport Egyesület, 2. Győri Vízisport Egyesület, 3. KSI SE, 4. Újpesti Torna Egylet, 5. MTK Budapest, 6. Budapesti Honvéd, 7. Lágymányosi Spari VDSZE, …11. Atomerőmű Sportegyesület Paks, …14. Dunaferr Sportegyesület, …19 .Csepeli Kajak-Kenu Egyesület, …31 FTC.

Az MTK Budapest kajak-kenu szakosztályának szakmai stábja: Balázs Péter, Kőbán Rita, Velenszki Tamás, Végh Attila, Alberti Péter, Hargittai István, Berekalli Éva, Nagy Zsuzsa, Wichmann Tamás.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!