Kézilabda
Poczetnyik Luca

Jó fizikai állapotba kerültek atlétáink (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.05.29 Frissítve: 2020.05.28 Atlétika

Szabó Dezső, klubunk edzője szerint nem várható nagy visszaesés azoknál a sportolóknál, akik rendesen végezték a kiszabott gyakorlatokat a karantén alatt.

Bár még nem tudni, lesz-e a koronavírusnak második hulláma, és ha igen, mekkora lesz a hatása, lassan visszatér az élet a sportba is. Atlétáink például a múlt héttől már rendesen edzenek, azaz napi kétszer, előtte csak napi egyet lehetett teljesíteniük. De igyekeztek kihasználni minden időt akkor is, lépcsőztek, futottak, erősítettek, szökdeltek, és szerencséjük is volt, hogy mindent el tudtak végezni. Az egyesület nemrég elkészült modern fedettpályás csarnokába a korlátozások miatt ugyan még nem mehettek be, az időjárás eddig kegyes volt velük, így végig szabadtéren dolgozhattak.

Az elmúlt időszak egyértelmű vesztesége, hogy a legjobb atlétáknak lett volna két külföldi edzőtáboruk, ahol ideális körülmények között készülhettek volna, ez azonban a járványhelyzet miatt elmaradt – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Dezső, az MTK Budapest edzője. – Bár az itthoni munkának is megvannak az előnyei, lássuk be, azért nem volt az igazi. Mint ahogy a regeneráció sem volt tökéletes, hiszen a sportolók nem mehettek fürdőbe, és masszőrhöz sem járhattak edzés után. De leginkább a motiváció szenvedett csorbát, azért kis célokat mindig igyekeztünk kitűzni.

Hogy ki mennyire maradt le önmagától az elmúlt időszakban, a tréner szerint sportolónként más és más lehet, van ahol ez minimális, elég csak megnézni a hétvégén a szombathelyi dobókat, akiknek a versenyén nagyszerű eredmények születtek.

Nehéz számszerűsíteni, de az elmúlt hónapokban átlagban nagyjából tíz–tizenöt százalékkal végezhettek kevesebb munkát az atléták, mint normális körülmények között – fogalmazott Szabó Dezső. – Főleg lelkileg volt nehéz kezelni a helyzetet, hogy sorban mondták le az idei világversenyeket.

A kényszerű változtatás azonban nem minden esetben vetette vissza a sportolókat, Szabó szerint az országos csúcstartó és már olimpiai kvótát szerző Krizsán például kifejezetten jó fizikai állapotba került, hiszen sok olyan erősítést tudtak beilleszteni a programba, amit a versenyidőszak idején nem tehettek volna meg. Ez azt jelenti, hogy ő és Nguyen Anasztázia is hamar versenyre kész állapotban lesz, amikor újra rajthoz kell állniuk.

Persze a legtöbb esetben elkerülhetetlen volt a visszaesés a koronavírus-járvány miatt, hiszen otthon edzeni nem ugyanaz, mint a pályán, de ennek mértéke attól függ, ki mennyire vette komolyan az edzéseket ezalatt az időszak alatt – tette hozzá. – Aki becsülettel elvégezte, amit kell, nem lesz olyan vészes a lemaradása vagy nehéz a visszaállása. És ahogy látom, azért sokan dolgoztak otthon is rendesen.

A visszaállás azért lesz érdekes, mert míg 2020-ban nincs nagyobb verseny, 2021-ben várhatóan igen zsúfolt versenynaptárra számíthatnak az atléták. Valószínűleg közbe kell iktatniuk egy-egy edzőtábort is, mert a hosszú versenyszezonban nincs lehetőségük annyi fizikai tréningre, amennyi szükséges lenne. Szabó Dezső szerint elsősorban az edzőknek kell józanoknak lenniük, hogy mennyi versenyt vállalnak. Mérlegelniük és tervezniük kell, de szerinte ezzel azért sem lesz baj, mert egyik edző sem akarja széthajtani a tanítványait.

Forrás: nso.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!