Atlétika
Krizsán Xénia

Isten éltesse, Berci bácsi!

Publikálva: 2014.07.18 Frissítve: 2014.07.20

A magyar vívás legendája, Szőcs Bertalan ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

A világ egyik legeredményesebb edzője még mind a mai napig edzést tart a Csömöri úti vívóteremben. A Szőcs Bertalan Vívóteremben. Róla nevezték el, de tulajdonképpen maga hozta létre. Ha Berci bácsi nem lett volna az, aki, a vívóterem sem létezne és maga a vívás sem ugyanaz lenne. Félig-meddig természetesnek is tartja, hogy a csarnok az ő nevét viseli. Nem mintha hajszolná a külsőségek dicsőségét. Megdolgozott érte.

Négy olimpiai bajnok és nyolc világbajnok sportoló, négy mesteredző jelzi útját. Meg több ezer jól nevelt, egészséges ember.

Talán sokan nem is tudják már: sportolóként is az elit tagja volt.

Ő jött rá, hogy a csak tehetség alapú sport kora lejárt. Már nem volt elég a kiválasztás. Módszeres nevelésre, gyermekkortól való folyamatos képzésre volt szükség a világelitben való maradásra.

Bő ötven éve kezdte edzői pályáját a Vörös Meteorban. Változhattak klubnevek és vezetők, irigyelhették és haragudhattak rá, szerethették és utálhatták, segíthették és gátolhatták. Mindig tudta mit kell tennie. Vívókat kell nevelnie. Bizonyos szint felett a világ egyszerű.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!