Tenisz
Babos Tímea

Interjú Terbe Julival és Zsuzsival (VIDEÓ)

Publikálva: 2015.03.03 Frissítve: 2015.03.03 Sakk

A sakkozó testvérpár, kiváló eredményeik alapján, tavaly ősszel felvételt nyert a Brüll Alfréd Akadémia ösztöndíjas sportolói közé. Erről és pályafutásukról kérdeztük őket.

Ha tíz magyar sportolótól megkérdezzük, mi pályafutása legnagyobb vágya, kilenc biztosan azt feleli, hogy Magyarországot és egyesületét képviselni az ötkarikás játékokon.

Így van ezzel a karcagi születésű sakkozó testvérpár, Terbe Julianna (képünkön) és Zsuzsanna is, akik kiváló eredményeik alapján tavaly felvételt nyertek a Brüll Alfréd Akadémia ösztöndíjas sportolói közé.

Terbe Juli, U16 korosztályos bajnok (2013), Zsuzsival karöltve, sokszoros Rapid csapat és egyéni országos bajnok (rapid OB/diákolimpia), övék a magyar korosztályos ranglista 1. és 3. helye. Továbbá Zsuzsi, 2014-ben bronzérmet szerzett Görögországban az Iskolások Európa-bajnokságán, a tizenhét éven aluli lányok között.

– Hogyan indult a sportpályafutásotok? Miért éppen a sakkot választottátok, és nem például valamilyen labdajátékot?

Zsuzsi: – Kiskorunkban Julival mindig azt csináltuk, amit a bátyánk. Így, amikor ő megtanulta a szabályokat, mi is meg akartunk ismerkedni a sakkal. Ezek után, egyik nyáron betévedünk a sakkfoglalkozásra, ahol az edző azt mondta, maradjuk és játsszunk! Ott ragadtunk.

– Mire tanít meg ez a játék? Hogyan hasznosítjátok ezt a tudást a hétköznapokban?

Juli: – Ha egy szóval kellene válaszolni erre a kérdésre, azt mondhatnánk, mindenre. Fiatal korunkban megtanultunk döntést hozni, és a döntéseinkért felelősséget vállalni. Beépült a hétköznapjainkba a kitartás, a szorgalom, az önfegyelem és a koncentráció.

– Mennyire volt egyértelmű, hogy mindketten sakkozni akartok? Ki az ügyesebb, gyorsabb kettőtök közül? 

Zsuzsi: – Mindent együtt csináltunk, csinálunk ma is. Mivel mindig egymás mellett vagyunk, fokozatosan húzzuk fel egymást. Egyszer Juli jobb, egyszer én. Az aktuális állapottól függ.

– Milyen hatással voltak rátok a Polgár nővérek?

Juli: – Mindig is ők voltak a példaképeink. Rengeteg partijukat tanulmányoztuk, sok videót néztük róluk. Valami újat adtak a sakknak, nem csak hazánkban, hanem nemzetközi viszonylatban is.

– Hogyan került képbe az MTK? 

Zsuzsi: – Több egyesületben is megfordultunk már, de egyértelműen ez a legjobb. Az előző szezonban a RAC-ban játszottunk, amely az idén fuzionált az MTK-val, így lettünk MTK-sok. Eddigi csapataink közül itt van a legnagyobb élet, nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-képzésre, rendesek a csapattagok.

– Mi a célotok a sakkal?

Juli: – Igazán erős sakkozók szeretnénk lenni, és megszerezni a női felnőtt nagymesteri címet, majd kilépni a női sakkozók köréből. Mindehez persze még sok-sok munka kell. A későbbiekben pedig tovább szeretnénk adni a tudásunkat a fiatal tehetségeknek.

– Az MTK nyílt sportágválasztó napon sok kíváncsi gyermek ült az asztalotokhoz, hogy néhány perc alatt elsajátítsák a sakk fortélyait. 

Zsuzsi: – Mindig egyszerűbb játékkal indítunk, főleg olyanoknál, akik még a szabályokat sem ismerik. A sakk elég komplex játék, nehéz lenne átadni annyi tudást néhány perc alatt, hogy az eredményhez vezessen. Inkább csak felkeltjük az érdeklődésüket a könnyebb játékokkal. Nagyszerű érzés tanítani és látni az érdeklődő tekinteteket.

– Napjainkban mennyire népszerű játék a sakk?

Juli: – Sokak ismerik a szabályokat, sőt elég sok versenysakkozó van, egyre nagyobb az érdeklődés iránta, de a legtöbb gyereknek óriási mozgásigénye van, így például a foci még mindig sokkal népszerűbb.

– Hogyan éltétek meg, hogy felvételt nyertetek a Brüll Alfréd Akadémia okleveles tagjai közé? Mit jelent ez számotokra?

Zsuzsi: – Nagyon megörültünk, hiszen ez újabb motivációs löket az életünkben, ami arra sarkall, hogy csináld még, még, még...

– Hogyan telik egy átlagos napotok a sakk mellett?

Juli: – Magántanulók vagyunk, ezért ritkán járunk iskolába, hogy minél több szabadidőnk maradjon a sakkra. Mivel sakkozókkal élünk együtt, a napunk nyolcvan százaléka a sakk különböző formáival telik, a maradékot mozgással (úszás, karate, egyéb), tanulással, és természetesen pihenéssel töltjük.

Az interjú végén pedig nézzük, milyen, amikor Juli és Zsuzsi egymás ellen játszik!

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!