Keresés

Hosszú távra terveznek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.05.22 Frissítve: 2018.05.21 Rövidpályás gyorskorcsolya

Bánhidi Ákos az utanpotlassport.hu-nak adott interjút.

Az MTK Budapest korcsolyaszakosztálya rendkívül sikeresnek mondható, legkőképpen a rövidpályás gyorskorcsolyában. Ezt mutatja az is, hogy jónéhány sportolót adnak a felnőtt válogatottba. A klub színeiben versenyez például a váltóban pjongcsangi téli olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is. De vajon mit kell tudni klubunk utánpótlásbázisáról?

Kétségtelen, hogy korcsolyaszakosztályunk jelenleg Magyarország egyik, ha nem a legerősebb sportági egyesülete. Igazolja ezt az is, hogy a váltóban pjongcsangi téli olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, s az ugyancsak válogatott Oláh Bence, Varnyú Alex, valamint Cole Krueger, a junior-válogatott Sziklási András, a váltóban téli olimpia bajnoki negyedik, Európa-bajnok, nemrégiben visszavonult Heidum Bernadett, s a szintén ötkarikás negyedik, Eb-bronzérmes Bácskai Sára Luca is az egyesület rövid pályás gyorskorcsolya szakágának tagja.

Egyesületünk szakosztályvezetőjével, Bánhidi Ákossal azt firtatta az utanpotlassport.hu, mennyire nőtt meg az érdeklődés a korcsolyasportok iránt az olimpiai bajnoki cím megszerzése után Magyarországon és az MTK-ban:

– Érzékelhető volt a hatása, de közel sincs még elég érdeklődő az országban. Nálunk az utánpótlásbázis körülbelül negyven-ötven fiatalnak teszi lehetővé a gördülékeny felkészülést, s ezt a számot elértük. Országosan probléma viszont , hogy a korcsolyasportoknál összességében közel sincs rendben a széles bázisú kiválasztás. Szerencsére rengeteg olyan programot kezdeményezett a szövetség, amelynek révén feltörekvő sportág lehetünk.

Bánhidi szerint a körülbelül hatéves kor az ideális, hogy először korcsolyát húzzunk a gyerekek lábára, s elkezdjék ezt a sportot.

– Az MTK-ban három részre bontottuk a sportolók felkészülési rendszerét. Vannak a kezdők, a haladók és a profik. Ideális esetben körülbelül két-három év szükséges ahhoz, hogy a fordulatok, a váltások és a fékezések tökéletesen berögzüljenek. Amikor mindez megvan, akkor mehet először versenyezni a lurkó. Tizennégy éves korára gyakorlatilag tökéletesen kell korcsolyáznia, ha komolyabb céljai vannak. Ekkor emelkedik meg drasztikusan a terhelés. Heti öt-hatszor hat órát kell a pályán lenniük.

A mester elmagyarázta, hogy nem Magyarországon a legkeményebb a korcsolyázók felkészülése. Dél-Koreában például mosolyognak erre az edzésmennyiségre. Kanadában – amely szintén nagyhatalom a rövidpályás-gyorskorcsolyázásban – viszont valamelyest kevesebbet készülnek.

A szakosztályvezető beszélt arról is, hogy mindenféleképpen javítani kell a minőséget is sportágban. Elmondta, hogy ezentúl teszt és limitrendszer szerint kívánnak dolgozni. Ez pedig annyit jelent, hogy átfogó vizsgálatok után javasolják a fiataloknak az élsportot.

Bánhidi kiemelte, hogy emellett a következő szezonban szeretnék még hatékonyabban képezni edzőiket is, akik legújabb nevelési módszerek megismerésének és tökéletesítésének érdekekében rendszeresen járnak majd továbbképzésre. Nem feledkezett meg az eredményességről sem:

– Hasonlóan sikeresek szeretnénk lenni, mint tavaly, ehhez meg kell őriznünk válogatottjaink létszámát.

Forrás: utanpotlassport.hu

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!