Atlétika
Krizsán Xénia

Hosszú távra tervez (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.07.02 Frissítve: 2019.07.02 Evezés

A Magyar Evezős Szövetség hivatalos honlapja készített interjút a 60. születésnapját ünneplő szakosztályvezetőnkkel, Székely Balázzsal.

Milyen evezős voltál?

Váltott evezősként kezdtem 1972 őszén, egy évvel később tanuló – ma úgy mondjuk, serdülő – magyar bajnokságot nyertem, aztán párevezős lettem. Serdülőként 1975-ben itthon az Ifjúsági Barátság Versenyen indulhattam, ami egyfajta nem-hivatalos világbajnokság is volt, mivel a résztvevő szocialista országok voltak a legerősebbek ebben a korosztályban. Számunkra az volt az elérhető nagy verseny. Később felnőtt válogatott lettem, nagyon büszke vagyok arra, hogy 1980-ban a moszkvai olimpia előtt a krilackojei pályán az előversenyen én indultam egypárevezősben – jól megvertek, az alkati adottságaim nem voltak a legjobbak…

Olyan volt az edzősködés, amilyennek elképzelted?

Olyan, vagy még jobb! Fiatalon sokat gondolkoztam azon, mi legyek. Apám, nagyapám ügyvéd volt, mindig is humán beállítottságú voltam, de az evezés megfogott. Gondolkoztam, hogy a tanári vagy az edzői pályát válasszam, a kérdés harmadikos gimnazista koromra el is dőlt. Rájöttem, hogy míg egy tanár hetente legfeljebb három-négy órát van együtt a tanítványaival, az edző viszont naponta legalább két-három órát tölt együtt a gyerekekkel, a felnőttekkel pedig akár napi hat-nyolcat is. Az edző jóval nagyobb hatással tud lenni a sportolóra, mint a tanár.

Milyen lesz a következő hatvan éved?

Nagyon bízom benne, hogy az MTK-val továbbmegyünk azon az úton, amin elindultunk. Az evezős sportot hosszútávon kell menedzselni, akkor lesznek eredmények. Márpedig, ha lesznek – akár nálam, akár másnál, akár a válogatottnál –, akkor a következő hatvan évem boldogan telik.

A teljes beszélgetést IDE kattintva olvashatják.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!