Atlétika
Krizsán Xénia

Hogyan tovább? - taekwondo

Publikálva: 2020.05.28 Frissítve: 2020.05.28 Taekwondo

dr. Márton Zsolttal, az MTK Budapest taekwondo-szakosztályának vezetőjével tekintettük át a dolgok állását.

– Hogyan telt az elmúlt két hónap?

Ketté kell választanunk a sportolókat: amatőrökre és úgymond profikra. Igaz, hivatásos versenyzőink nincsenek, mindenki dolgozik vagy tanul a sport mellett. Mindenesetre az utóbbiak nem igazán álltak le, otthoni online edzéseken vettek részt. Mivel a taekwondóban a nemzetközi versenyeken induláshoz bizonyos övfokozattal kell rendelkezni, így az elmúlt két hónap a harcművészeti vizsgákra való felkészüléssel telt: ez egészen más jellegű munkát igényel, mint a versenyekre való edzés. Az olimpiai kvalifikáció kitolódása miatt amúgy sem igazán volt más választásunk, egyszerűen nem tudtunk pihenőt adni a sportolóknak.

– Klubunk versenyzői közül kiket érinthet az olimpiai kvalifikáció?

Patakfalvy Lucát és Csengét. Luca jobban áll a világranglistán, és az eddig elért eredményei alapján az ő esélyei jobbak, de kis szerencsével Csengének is lehet keresnivalója.

– Hogyan zajlanak most az edzések?

Mindenben a jogszabályoknak megfelelően, a kormányrendeletben, illetve az ügyvezető igazgató úr által előírtakkal összhangban jártunk el. Mi szabadidős edzéseket folytattunk a korlátozások idején is, szigorúan egyénileg, a korlátozások lazítása óta pedig csoportosan, persze a megfelelő előírásokat továbbra is betartva dolgozunk.

– Mennyire volt nehéz a sportolóknak megbirkózni a leállással, illetve az ezt az időszakot övező bizonytalansággal?

A probléma nem elsősorban a gyerekekkel volt, inkább a szüleikkel, akik – érthető módon – nagyon féltették, és nem engedték edzésre őket. Az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy az iskolák, ahol általában edzünk, be vannak zárva, így csak kültéri munkát tudtunk végezni, ez plusz logisztikai nehézség. Persze voltak szülők, akik pár hét után szinte sírva könyörögtek, hogy állítsuk vissza a megszokott edzéseket, mivel már nem tudnak mihez kezdeni a gyerekekkel, akik – sport híján – lebontják a ház falát. A viccet félretéve, a döntés természetesen a szülőké, az egyetlen félelmünk, hogy nem tudjuk mekkora lesz a lemorzsolódás, mikor visszaállunk a rendes kerékvágásba.  

– Jelen állás szerint mikor rendezhetnek újra versenyeket?

Nehéz megmondani. A kvalifikáció október végén, november elején esedékes, de egyelőre rengeteg a kérdőjel, mivel csak akkor lehet versenyezni, ha már Európa minden országa nyit, és akkor is csak kontinentális szinten. Úgy nem lehet világeseményt rendezni, hogy egyes országok nem vehetnek részt rajta.

 
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!