Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Háromból kettő

Publikálva: 2018.03.03 Frissítve: 2018.03.03 Sakk

Foghíjasan is remekül teljesítettek.

Most már ismétlődő közhely, hogy nagyon nehéz volt összeszedni a csapatokat. Ezúttal az alapembereink közül sokan nem értek rá, az utolsó pillanatban pedig ketten is lemondtak betegség miatt. Attila ismét megoldotta a feladatot. A reggeli telefonnal felébresztett Téglás Balázs nagyon hamar megérkezett, és nyert is. Szép Janó pedig, aki rendezett, berendezett, cipelt és csapatot szervezett, beugrott negyedik csapatunkba, és remizett.

Az összeállításban ezúttal főleg a nehéz ellenfél ellen küzdő MTK Budapest IV. kapta a legnagyobb figyelmet, az MTK Budapest V. pedig igencsak tartalékosan ült le. Nem baj, a gyerekek gyakoroltak, ez a fő, nem az érem színe. Azonban jó lenne, ha a hátra lévő két (az MTK Budapest III.-nak három) fordulóra erősen tudnánk leülni!

MTK Budapest III.–Újpest 8-4

Az első táblán Csizmadia Laci egyenlőnek látszó végjátékot briliáns technikával nyúzott le. Sokat tanultunk ma tőle. A másodikon Terbe Juli végig próbálkozott, de az ellenjáték sikeres volt, ki kellett egyezni döntetlenben. Szabolcsi János rutinos ellenfele világossal mindent lecserélt, nem kerülhettük ki a döntetlent. Terbe Zsuzsi támadott, gyalogot áldozott nyílt vonalért. Sajnos a támadás elakadt, és a végjátékot nem lehetett tartani. Téglás Balázs beugróként és sötéttel egészen simán ütötte ki ellenfelét. Fodor Balázs szemernyi esélyt sem hagyott ellenfelének, leszorította és bemattolta. Mark Lyell sokáig jobban állt, ellenfele azonban ellenesélyekért tisztet áldozott, és sajnos az ő számítása jött be. Molnár Józsi ismét ragyogóan vezetett partiban KO-val nyert. Fodor Péter támadás közben, időzavarban sajnos otthagyott egy tisztet. Michael Yip ravaszul, taktikusan játszott, biztos győzelmet aratott. Neszményi Zoltán nagyon pontos játékkal verte tehetséges ifi ellenfelét. A másik ígéretes ifijüket Fodor Kornél verte kedvenc változatában, nagyon simán.

MTK Budapest IV. –Tabán II. 7,5-4,5

Bár ellenfelünk előttünk volt (és maradt) a táblázaton, jól is álltak fel, mégis mi voltunk az erősebbek. Az első táblán Márta Dominik nagyon komolyan és érdekesen játszott, gyalogokat áldozott és komoly játékot kapott erős ellenfele ellen. Aztán a támadás nem ütött át, az anyagi hátrány viszont megmaradt. A második táblán Kovácsy Barnabás végig támadó szellemben játszott, és IM Sinkovics személyében legyőzte első nemzetközi mesterét. Gratulálunk! Waldmann Iván hamar békét kötött sötéttel. Gehér Koppány ma nem játszott jól, a gyaloghátrányos végjátékban voltak döntetlenesélyei, de nem sikerült azokat megragadnia. Juhász Ágoston nagyon mélyen és tartalmasan játszott, sokáig védekezett, de amikor ellentámadásba ment át, nem volt ellenfelének védelme. Botlik Béla a tőle megszokott taktikus sakkal nyert. Kálóczi Kristóf (aki tegnap megnyerte társaival az országos Bolyai-matematikaversenyt) lassan, de biztosan érvényesítette előnyét. Misja Schreuder nem találta az állás stratégiai kulcsát, és vesztett. Szép Janó beugróként gyors remit gyártott. Lakatos Tamás már a megnyitásban lenyerte a fél készletet, ő győzött elsőként. Pirity Tamás az időzavarban felülkerekedett, bástyaáldozattal nyert. Kemény Vagyim döntetlenre hozta kissé gyanús pozícióját.

MTK Budapest V. –Mattolda II. 5-7

Az összeállítási gondoknak a kiscsapatunk esett áldozatul. Valamennyi táblán jobb volt az ellenfél (papíron), így a kisarányú vereség nem is olyan rossz.

Az első táblán Horányi Gábor döntetlen állásban elhúzta magát, felfedett sakkba lépett és vesztett. Koltai Dóri ellenfele kiegyenlített állásban, kölcsönös időzavarban kockáztatott, Dóri jobban tájékozódott a bonyodalmakban, tisztet és játszmát nyert. Koltai Dani sötéttel is végig kezdeményezett, aztán ellenfele elnézett egy kombinációt. Varga Boldizsár ellenfele nehéz, nyomott helyzetben túllépte a gondolkodási időt. Barsi Botond végig hátrányban játszott, ehhez aztán egy tiszt is hozzájött, és nem volt mentség. Szalay-Őcsák Bánk ügyesen játszott, de mintha kedvező pozíciójában nem lett volna szükséges a döntetlennel megelégednie. Fábián László remekül játszott, végig jobban állt, és a nem könnyű technikai feladatot is sikerült jól megoldania. Gervai István remije a teljesen kiegyenlített szituációban indokolt volt. Utolsó négy táblásunk: Kalocsai László, Nagy Sebestyén, Radó Péter és Bíró Dániel komolyan, erejüket megfeszítve küzdött, de több száz élővel erősebb ellenfeleik ellen nem sikerült a pontszerzés.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!