Kézilabda
Dakos Noémi

Harmadjára sikerült

Publikálva: 2019.09.26 Frissítve: 2019.09.26 Ritmikus gimnasztika

Interjú Pigniczki Fannival, aki döntőbe jutott egyéni összetettben a Bakuban rendezett ritmikus gimnasztika világbajnokságon.

Pigniczki Fanni – 2011 óta az első magyarként – döntőbe jutott egyéni összetettben, a Bakuban rendezett ritmikus gimnasztika világbajnokságon. Klubunk kiválósága hétfő reggel ért haza az azeri fővárosból, és szinte azonnal várta a Testnevelési Egyetem iskolapadja. Tanórái végeztével értük utol Fannit.

Az volt a cél, hogy – a korábbi két világbajnoksággal ellentétben – ezúttal jól szerepeljek – árulta el a 19 éves sportoló. – Sem tavaly, sem tavalyelőtt sem tudtam kihozni magamból a maximumot, hiába készültünk rengeteget.

A bakui világbajnokság előtt Fanni edzője, Gelle Noémi elmondta: tanítványa labdával, buzogánnyal és karikával is nagyon erős, de a szalagot illetően még van tere a fejlődésnek. A döntőben kapott pontszámai is ezt igazolták.

A labdagyakorlatom közben nagyon izgultam, mivel nem sokkal előtte volt a bevonulás, amelyen korábban még soha nem vehettem részt. Egyesével mutattak be mindenkit, elképesztő volt a hangulat, picit talán elkalandoztam. Szerencsére nagyjából sikerült összeszednem magam, igyekeztem élvezni, hogy a döntőben szerepelhetek. Az első 10-15 másodperc elég bizonytalan volt, de aztán feloldódtam, belefeledkeztem a gyakorlatba.

A labda (19.700) után a buzogány (20.100) következett.

A buzogány is jobban sikerült, mint a kvalifikációban, mert ott a vége felé elveszítettem az egyensúlyom, szétesett a gyakorlatom. Szerencsére a döntőre ki tudtam javítani, ennek nagyon örültem. Nagyon kellett figyelnem, mivel rengeteg dobás van a gyakorlatomban, és ha nem a megszokott módon pördül a buzogány, akkor nagyon észnél kell lennem, hogy el tudjam kapni.  

A buzogányt követte a legnehezebb, legkiszámíthatatlanabb szer, a rettegett szalag (15.450).

Örültem, hogy kirívóan nagy hibát nem vétettem: nem ejtettem el, nem dobtam ki, nem csomóztam be – ismerte el Fanni. – Elég biztonsági gyakorlat volt, de még így is rámtekeredett egy ponton, ami megzavart. A kvalifikációban felszabadultabban tudtam bemutatni a gyakorlatot, mert ott csak a három legmagasabb eredményt számítják be. Most is igyekeztem nyugodt maradni, de nem nagyon ment.

Zárásként a karika (20.250) következett.

A karikát élveztem a legjobban mind közül. Egyrészt tudtam, hogy ez az utolsó gyakorlatom a döntőben, másrészt olyan zenét választottunk, ami tökéletesen illik a gyakorlathoz és a személyiségemhez is. Az első pillanattól fogva nagyon magabiztos voltam, sikerült teljesen átadnom magam.   

A verseny után a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) megerősítette, hogy Pigniczki Fanni 21. helye a bakui ritmikus gimnasztika világbajnokság egyéni összetett döntőjében kvótát ért Magyarországnak a 2021-es világjátékokra.

Bár a bakui világbajnokság volt az év fő eseménye, ez közel sem jelenti azt, hogy Fanni hátradőlhet.

Most hétvégén lesz a Magyar Kupa, aztán a mesterfokú bajnokság, majd utazunk Japánba, a klubvilágbajnokságra.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!