Atlétika
Krizsán Xénia

Győzelem és döntetlen az ötödik fordulóban

Publikálva: 2015.12.02 Frissítve: 2015.12.03 Sakk

Az MTK Budapest sakkszakosztályának történetében először rendeztek dupla, hazai meccset a Nemzeti csapatbajnokság ötödik játéknapján. Az első csapat a Decs 1990 ellen, míg a második a Salgótarjáni TSÉ-vel meccselt.

Szabolcsi János, csapatkapitány beszámolója szerint az MTK Budapest I. – Decs 1990 találkozón mindkét együttes a legerősebb összeállításban ült asztalhoz. A vendégek tavalyelőtt még az NB I-ben játszottak, nem véletlenül tartják őket a csoport legerősebb csapatának.

Az első táblán Kállai Gábor, gond nélkül remizett sötéttel Pap Gyula nagymesterrel. A másodikon Louis Roos, francia nemzetközi mester küzdelmes partiban maradt alul Tóth Ervin IM ellen. A harmadikon Radnai Ádám komoly kockázatot vállalt a győzelem reményében, de csak döntetlenre futotta erejéből Pataki Győző IM ellen. A negyediken is remi lett: Terbe Juli és Amstadt Áron nem bírtak egymással. Az ötödiken Szabó Balázs alulmaradt a dinamikusan támadó Veszprémi Andrással szemben. A hatodikon Boros Dániel sokáig nyerésre állt, azonban a kegyelemdöfést nem tudta bevinni. Hasonlóképpen járt Jean-Luc Roos a hetedik meccsen, itt is csak remi lett a vége. A nyolcadikon Lyell Mark támadásában nem volt meg az átütő erő, így vereséget szenvedett. 
Külföldi játékosaink nem szereztek sok pontot, de lehetővé tették, hogy a csapat vége csússzon, és itt eredményesek is voltak.
Marosi Levente nyerésre állt, de csak remizni tudott, azonban Szabolcsi János gyalogfóros bástyajátékkal nyert. Honos Attila látványos lépések egész sorával késztette megadásra ellenfelét, Váradi Benedeket, az ifjú tehetséget, míg Berta Sándor leradírozta a tábláról a sokat késő Németh Miklóst. 

MTK Budapest I. – Decs 1990 6-6

Az első táblán Laza Szabolcs állása tetszetős volt, ám a taktikai fordulópontokból ellenfele jött ki jobban, így vereség lett a vége. A másodikon Terbe Zsuzsi hasznos remit szállított erős ellenfele ellen, míg a harmadikon Fodor Balázs hullámzó partiban remizett. A negyedik táblán Mihók Zoltán remek stratégának bizonyult, és gyorsan nyert. Az ötödiken Rozgonyi Áron támadott, az ellenfele pedig végzetesnek bizonyuló sakkba lépett. A hatodikon Vitályos Márton kezdeményezett, azonban ellenfele fel tudta tartóztatni. A hetedik táblán Márta Dominik elsöprő királyszárnyi támadással nyert, a nyolcadikon pedig Tóth Katona Tamás végjátékcentrikus stratégiával aratott kiütéses győzelmet. A kilencediken Retkes Péter nyúzta a gyalogelőnyös vezérvégjátékot, de megnyerni nem lehetett. A tizedik táblán Schreuder Misja ismét szigorú, ellentmondást nem tűrő pozíciójátékkal takarította be a teljes pontot. A tizenegyediken Gehér Koppány nyolcvan(!) lépéses partiban, hősies küzdelemben remizett ki gyanús végjátékot. A tizenkettedik táblán Hortobágyi Attila már egészen az elejétől nyerésre állt, de innen nagyon rosszakat húzott, és végül veszített.

MTK Budapest II. – Salgótarjáni TSE 7,5-4,5

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!