Vívás – kard
Szatmári András

Fucsovics teljesítményére 37 éve nem volt példa

Publikálva: 2015.03.10 Frissítve: 2015.03.09 Tenisz

Három mérkőzésén három győzelmet aratott az MTK teniszezője a Davis-kupa Euro-Afrikai zónájának első fordulójában. Aki tisztában van a torna szabályaival, az azonnal tudja: ez a válogatott diadalát jelentette, hiszen az a csapat nyert, amely először érte el a három sikert.

A pénteki egyes volt a kulcs. Addigra már Borsos elveszítette saját összecsapását. Fucsovicsnak mindenképpen nyernie kellett a versenyben maradásért. Ekkor mutatta be páratlan bravúrját: soha magyar sem nyert még úgy három nyert szettre menő mérkőzést a Davis-kupában, hogy kevesebb, mint 3 gémet vesztett volna.

Fucsovics Marci nem volt messze ettől a moldávok elleni első meccsen, végül azonban öt gémet vesztett, ahogy nagy meglepetésre a negyedik meccsen Albot ellen is.Legutóbb 1978-ban történt, hogy egy találkozón kétszer is öt vesztett gémmel, vagy az alatt végzett volna egy játékos. Akkor, ezt a bravúrt, NSZK ellen Taróczy Balázs hajtotta végre.

Sokszor, nem fordul elő ilyen nagy különbségű győzelem a Davis-kupában, a magyar DC történelemben sem sok olyan eset volt, amikor egy találkozón belül, kétszer maradt valaki öt vesztett gém alatt. Ez először, 1932-ben Gábori Emilnek sikerült a finnek ellen (5-0) Budapesten. 1962-ben szintén fővárosunkban Katona Zoltán és Gulyás István is megtette ezt, ráadásul a Gulyás István, Szikszay András kettős is csak öt gémet vesztett, a Luxemburg ellen 5-0-ra megnyert találkozón.

1963-ban is Budapest és Gulyás István következett, igaz, ezt a meccset 3-2-re elvesztette a válogatott a belgák ellen. 1971-ben jöttek a luxemburgiak, és megint ötször csúnyán kikaptak Baranyi Szabolcs, Gulyás István és a Baranyi Szabolcs, Machán Róbert páros jóvoltából. Egyébként ekkor volt az utolsó három vesztett gémes találkozó, melyet Baranyi Szabolcs nyert meg Offenheim ellen.

A júliusi, bosnyákok elleni találkozón, valószínűleg nehezebb dolga lesz Fucsovicséknak, mint a moldávok ellen volt.

Adatok: huntennis.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!