Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Fényes jövő előtt

Publikálva: 2017.06.23 Frissítve: 2017.06.23 Kézilabda

Majoros Gusztávval értékeltük az MTK Budapest utánpótláscsapatainak szereplését.

Remekül, a várakozásokon felül szerepelt az MTK Budapest serdülő leány kézilabdacsapata a 2016/17-es szezonban.

Az alapszakaszt a harmadik helyen zártuk a keleti csoportban, ami mindenképpen nagy bravúr. Több, nálunk erősebbnek tartott csapatot is megelőztünk, ráadásul lényegesen fiatalabb kerettel vágtunk neki a bajnokságnak, mint riválisaink – értékelte a serdülők szereplését Majoros Gusztáv, az MTK Budapest utánpótláscsapatainak mestere. – A felsőházi rájátszásban a nyugati csoport első négy helyezettjével kellett megmérkőznünk, és közülük is meg tudtunk előzni kettőt. Nagyjából reális ez a hatodik hely, a Debrecent szerettük volna még megszorítani, de sajnos végül nem sikerült.

További örömre adhat okot, hogy a korosztályos gólkirályi címet az MTK Budapest átlövője, Bárdy Noémi szerezte meg, aki 30 meccsen 240 (!) gólt dobott.

Noémi korosztályos válogatott, nagyon jó alkatú, remek szellemiségű játékos, öröm vele dolgozni. Sok támogatást kap a családja részéről, mindent megtesznek érte a szülei. Hívták már nagyobb klubok is, de szeretne maradni az MTK-nál. Nagy értéke lehet a magyar kézilabdának, minden esélye megvan, hogy felnőtt NB I-es játékos váljon belőle – vélekedett Majoros Gusztáv. – Persze ahhoz, hogy ő gólkirály lehessen, kellett a társak támogatása is, említhetném például a másik átlövőnket, Bréda Lucát, aki szintén korosztályos válogatott. A három belső poszton rendkívül erősek vagyunk, ebből rengeteget tudtunk profitálni az idén.

Az MTK Budapest ifijeit sem érheti szemrehányás, ők a hetedik helyen végeztek korosztályukban.

Azt beszéltük meg a bajnokság előtt, hogy a serdülő csapat tagjai feljátszanak majd az ifibe. A serdülők úgyis hét közben játszanak, az ifik pedig hétvégén, a felnőttek előtt. Ez összességében jó döntésnek bizonyult, mindkét fronton helytálltak a lányok, bírták a kettős terhelést. Ez, a serdülők által alkotott gerinc egészült ki pár idősebb, 1999-es születésű lánnyal, de velük még kevesebb alkalmam volt együtt dolgozni, időbe telt míg összeszoktunk.

A juniorok a hatodik helyen végeztek, ám egészen januárig veretlenül üldözték a végül bajnoki címet szerző NEKÁ-t.

Az, hogy veretlenül vezettük ősszel a bajnokságot, számomra nem volt meglepetés. Jól összeszokott csapatról beszélünk, mindenki nagyon motivált volt, ráadásul jó néhányan a felnőttekkel edzettek már. Mind meg akarták mutatni, hogy helyük van az NB I-ben – emlékezett vissza a mester. – Azonban a csapat gerincét egy hét fős mag alkotta, így sajnos az is kalkulálható volt, hogy nem fogják végig bírni a versenyfutást, ráadásul Stranigg Zsófi februárban megsérült. Ez nagy érvágást jelentett, mert ő hatalmas húzóerő a csapatban: a játéktudásával és a mentalitásával is kiemelkedik a mezőnyből, fiatal kora ellenére mindenki hallgatott rá. Szóval az ő kiesése nagyon rosszul jött, aztán mások is kidőltek, elfáradtunk, de még így is csak mi tudtuk megszorítani a NEKÁ-t.

Az ifjúsági és a junior bajnokságot is a nemrég életre hívott Nemzeti Kézilabda Akadémia korosztályos csapatai nyerték. A junioroknál veretlenül, az ifiknél a 28-ból 27 meccsüket megnyerve. Felmerül a kérdés, a NEKA egyeduralma milyen hatással lehet a többi klubra.

– A NEKA azt vállalta, hogy összegyűjti az ország legügyesebb gyerekeit, és őket próbálják képezni. Ennek szerintem megvan a létjogosultsága, igaz, ezzel szemben mi igyekszünk a saját nevelésű játékosainkra támaszkodni, belőlük próbálunk NB I-es kézilabdázókat nevelni. Amíg jó meccseket játszunk velük – és ez az idén így történt –, addig ez mindenképpen a fejlődésünket szolgálja, erősebb ellenfelekkel szemben tudunk tanulni. Szóval mi csak profitálunk ebből.

 
 
 
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!