Atlétika
Jankovics Dániel

Feljutással kecsegtető bravúros ezüst

Publikálva: 2015.04.15 Frissítve: 2015.04.15 Sakk

A Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság I. osztályának utolsó fordulójában bravúros győzelmet aratott az MTK II., a gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel vezető, és eddig minden mérkőzését megnyerő Aquaréna Kőbánya SC II. otthonában.

A sikernek köszönhetően a csapat megszerezte a feljutással kecsegtető ezüstérmet az üldöző Fabulon SC előtt, és veretlenül zárta az 2014/15-ös évadot. Külön gratulációt érdemel a gárda ifjúsági korú versenyzőjének, Laza Szabolcsnak teljesítménye, aki tíz játszmából elért 9,5 pontos eredményével a legjobb pontszerzőknek járó különdíjat érdemelte ki.

A 2013/14-es évadban az MTK I. lett az osztály bajnoka (még Rákosligeti AC I néven), tehát nem sikerült az azóta az NB II-ben küzdő csapat által nyert címet megvédeni, ennek ellenére az MTK II. teljesítménye előtt is kalapot emelhetünk, hiszen az összegyűjtött pontok száma a tavalyi évben első helyet ért volna. Ezen felül, a bajnokságban egyedüliként sikerült veretlennek maradniuk a kék-fehéreknek, a 11 forduló alatt mindössze egy döntetlent engedélyeztek az ellenfeleknek.

A szakosztály második alakulatának ez volt a harmadik szezonja, és ez idő alatt a Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság mind a három osztályában sikerült ezüstérmet szerezni. Az, hogy aranyat nem, az legfőképp a szintén rendkívül dinamikusan fejlődő riválisnak, a Kőbánya SC-nek „köszönhető", akiknek szintén kijár az elismerés az utóbbi években végzett munkájukért.

Jelenleg még nem tudni, hogy a 2015/16-os szezonban feljebb léphet-e az NB II-be az MTK II., azonban annyi biztos, hogy ehhez az MTK I-nek idén mindenképp bajnokságot kell nyernie. Ehhez az április 26-ai NB II-es zárófordulóban kell megőrizni a csapat jelenlegi első pozícióját.

Nézzük most, miképpen sikerült kiharcolnia az MTK II-nek a Kőbánya SC II. elleni rendkívül fontos sikert, kiharcolva az ezüstérmet, amely kedvező esetben lehetővé teszi a magasabb osztályban való folytatást:

Igen erősen állt fel a csapat, és erre szükség is volt, hiszen a forduló előtt a Fabulon ott volt az MTK II. sarkában a tabellán. Ők 9,5-2,5 arányban verték meg a Tabánt (amely így kiesett), így gyengébb összeállításban nem biztos, hogy sikerült volna megtartani a második helyet a táblázaton.

Az első táblán Mihók Olivér az utolsó lehetőségig próbálkozott, hogy teljes pontot harcoljon ki, de nem sikerült feltörnie Farkas Rihárd védelmét, így remi lett az ütközet vége. Halász Tamás kiegyenlített állásban remizett Faragó nemzetközi mester ellen, míg Csizmadia László ellen Farkas Lajos inkorrekt áldozatot hozott, így nem tartott sokáig a parti. Marosi Levente királya sajnos áldozatul esett az éles variban, de Szepes Tamás végig kezdeményezve aratott fontos sikert. Szabolcsi János csapatkapitány rosszabb állását nagy nehezen hozta egálra, Lyell Mark pedig pozíciós vezéráldozattal tartotta az egyensúlyt Morvay mester ellen. Honos Attila finom gyalogáldozata után, ellenfelének nem sikerült megfelelően védekeznie, az MTK versenyzője így szép győzelmet aratott. Terbe Zsuzsanna végig egyenlően állt, remizett Kiss Péter ellen, míg testvére Júlia simán verte hibásan áldozó ellenfelét. Berta Sándor megszokott ravasz, taktikus játéka ellen Polyik talált örökös sakkot a végén, de Laza Szabolcs megverte Karácsonyi Gellértet, így összejött a várva-várt siker.

Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság 11. forduló:

Aquaréna Kőbánya SC II.  – MTK II. 4,5-7,5

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!