Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Felemás idényt zártunk

Publikálva: 2017.04.28 Frissítve: 2017.04.27 Sísportok

Kaszó Klára, a szövetség ügyvezető elnöke szerint bár a magyar sízők előreléptek a korábbi évekhez képest, Miklós Edit sérülése miatt mégis felemás idényt hagytunk magunk mögött.

A honi sísport első embere a közelmúltban sajtótájékoztatón foglalta össze a szezon tapasztalatait. A lesiklásban olimpiai hetedik helyezett Miklós Edit januárban, a világkupafutam hivatalos edzésén elesett és súlyos térdsérülést szenvedett, emiatt ki kellett hagynia a szezon hátralévő részét, így a St. Moritz-i vb-t is. Erre utalva a sportvezető úgy fogalmazott, hiába láttunk tehetséges fiatalokat a világbajnokságon, mégis hiányérzet maradt bennünk.

Kaszó Klára kifejtette, amíg a szocsi játékok előtt csak két női alpesi síző végzett „A” kvalifikációs pozícióban, addig jelenleg öt férfi és két női versenyző áll ilyen helyen a nemzetközi szövetség (FIS) ranglistáján, ami négy-öt olimpiai kvótát eredményezhet Pjongcsangra.

A többi szakágat érintve elmondta, hogy sífutásban egy-egy férfi és női induló részvétele szintén biztosra vehető a jövő évi olimpián, az egyetlen visszalépés sílövészetben tapasztalható, ahol Szőcs Emőke mellett valószínűleg nem lesz férfi induló a jövő évi olimpián. Beszámolója szerint síugrásban Vörös Virág térdsérüléséből felépülve szállhat harcba a kvótáért a következő idényben, továbbá a szabadstílusú sízőknél is van egy-egy versenyző, akinek reális esélye van az indulási jog megszerezésére.

Az olimpia kapcsán így nyilatkozott:

– Akár 11-12 magyar síző is lehet Pjongcsangban, de mivel a szövetség erőforrásai korlátozottak, ha választanunk kell, akkor a kvótamaximalizálás helyett inkább az éremesélyes Miklós Editet támogatjuk.

Kaszó Klára elárulta, a FIS pénzelosztási mechanizmusa megváltozott, ami hátrányosan érinti a magyar szövetséget, s többek között a pénzszűke miatt ezúttal az ifjúsági vb-n egyik szakágban sem képviseltette magát Magyarország.

Miklós Edit a rehabilitációjáról elmondta, hogy balesete után hat héttel, már mankó nélkül járt, továbbá jelenleg a gyógytorna mellett már erősítő edzéseket végez. Szerdán utazik újabb kontrollra osztrák orvosához, s reményei szerint kiderül, mikor állhat újra sílécre, ő abban bízik, hogy augusztus végén ez már megtörténhet.

Miklós Edit is szót kapott a sajtótájékoztatón, aki bízik a sikeres visszatérésben. Elmondása szerint az vigasztalta sérülése idején, hogy az olimpián ott lehet, méghozzá százszázalékos állapotban.

Az MTK Budapest sportolójának svájci edzője, Stefan Abplanalp kifejtette, a sérülésig minden a tervek szerint alakult, Miklós Edit dobogós helyen is zárt az egyik világkupán. Kijelentette, a siker tervezhető. Véleménye szerint lenyűgöző, hogy Edit milyen gyorsan gyógyul, a tervezettnél jobban halad a rehabilitáció. Elmondása szerint jól érzi magát Magyarországon éd komoly kihívások előtt állnak az olimpia révén.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!