Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Felemás hétvége a sakkozóknál

Publikálva: 2016.03.11 Frissítve: 2016.03.11 Sakk

Folytatódtak a felnőtt csapatbajnokság küzdelmei

Hétvégén rendezték a budapesti felnőtt csapatbajnokság tizedik fordulóját. Együtteseink egy győzelem mellett, két vereséget könyvelhettek el. Lássuk a részleteket!

MTK Budapest III. – BEAC III. 5-7.

Pestszentimrei SK – MTK Budapest IV. 1,5-10,5.

MTK Budapest V. – Sárkány DSE III. 5-7.

Az eddig hibátlan MTK Budapest III. együttese, elszenvedte idénybeli első vereségét, az MTK Budapest IV. gárdája túlnyerte magát, míg a külön erőlistával, és többnyire ifikkel felálló MTK Budapest V. csapata is alulmaradt a III. osztály várható bronzérmese ellen. 

Legerősebb budapesti csapatunk szerepléséről Téglás Balázs mesterjelölt csapattársunk, több ifink edzője számolt be:

– Szomorú élményként éltem meg a vasárnapot, annak ellenére, hogy könnyűnek mondható győzelmet arattam, de hasonló erejű csapat ellen, több szerencsétlen eseményt követően, fejet kellett hajtanunk. A partikat nem figyeltem, de néhányat láttam, ezekről ejtenék pár szót, kezdve a sajátommal.

Húszperces késést követően tettem meg nyitó lépésem, nem kockáztatva, régi fegyveremet vetettem be, mondván komoly meglepetés nem érhet. A parti egységes volt, a lépeseit magasztosan megtevő, és lábát többször hátra nem húzó ellenfelem ezen gesztusok okán, a felhergelődött Téglás Balázs ellen vereségre volt ítélve. Ekkor még reményteli volt a mérkőzés, több partit is ígéretesnek láttam.

Az egyes táblán Fruzsi szépnek tűnő cserespanyol állásban gyalogvesztésre bonyolított és nem tudta menteni a partit, így feladta azt. Szabolcsi mester királyának haláltusáját gyomorszorongató volt látni, bátor gyaloglépes után, a középen rekedt uralkodó nem talált többé menedékre. Dudás Eszter ellenfele már-már váratlanul toppant be az utolsó – késést még nem büntető – pillanatokban, de ezt felülmúlta a partinál töltött perceinek száma, illetve hogy úgy vélte, harminc évvel ezelőtt kikapott tőlem egy U16-os bajnokságban egy szláv védelmű partiban, de Eszter méltó módon büntette a könnyelműséget. Vitályos Marci minőségfóros állását bonyolultnak láttam, az ellenfél futói nagyon aktívak voltak, a nyerés el is maradt, bár úgy hallottam, volt nyerőesélyes állás azután, hogy távoztam.

Tóth-Katona állását atombiztos győzelemnek gondoltam, rossz felépítést választott az ellenfél g3-as szicíliai-szerű állásban. Balla sporttársunk remi ajánlatot kapván, de inkább megvárta Szabolcsi mester utasítását – „Döntsd el!" – majd hősiesen próbálta szépíteni az akkor már körvonalazódó eredményt, de egálplusszos végjátékban hibázott. Kiemelném ugyanakkor az elmúlt időszakban tanúsított küzdőszellemét. Birovecz Jordi elképesztő fejlődésen ment keresztül, gyönyörűen gondolkodik, kritikus állásokban nem kapkod, ezt bizonyította azokban a pillanatokban is, amikor rápillantottam állására. Forgács úr ellenben alulmúlta sajnos önmagát, ennél véleményem szerint jóval többet tud, mint amit most kiadott magából ebben a partiban.

Remélem, az utolsó fordulóban remekel a csapat – bár nem nagyon látom, hogyan csúszhatna le az első helyről –, és akkor méltó módon ünnepelhetjük a Budapesti I. osztályba feljutást.

Az MTK Budapest IV. csapata lényegesen szerencsésebb volt – leszámítva azt, hogy Pestszentimrére kellett utazniuk hajnalban – hiszen sikerült veretlenül végezniük, a három – egyébként jó formában lévő – ifink nem tudott elbánni a papíron talán gyengébb ellenfelével, így 8,5 pont előnnyel kerül sor az MTK Budapest V. együttese elleni házi derbire, ami azért nem rossz hír, elvégre V. csapatunk nagyon harapós mostanában, bár ezúttal nem sikerült a Hóbagolyos meccshez hasonló bravúrt hozniuk. Szép Janó csapatkapitány elmondása alapján, az 5-7-es végeredmény szoros küzdelmeket követően alakult ki, egészen a végéig eséllyel a hazai sikerre is. Győzött Eörsi Pál, Róna András, Móczár Benedek és Kánai Bende, döntetleneztek Szép és Horányi tanár urak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!