Tenisz
Fucsovics Márton

Felavatták a Török Gyula ökölvívótermet 1. rész

Publikálva: 2015.01.23 Frissítve: 2015.01.23 Ökölvívás

A Magyar Testgyakorlók Köre, az olimpiai bajnok Török Gyuláról nevezte el ökölvívótermét, Kispesten. Az eseményen részt vett dr. Deutsch Tamás, az MTK elnöke, az olimpiai bajnok özvegye és fia, Gajda Péter, Kispest polgármestere, Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke, Szántó Imre, mesteredző és Gedó György, olimpiai bajnok ökölvívó.

Sokan feltették a kérdést, hogy miképpen vált a kispesti vagány srácból olimpiai bajnok sportoló?

Nos nem indult könnyen. Az iskolában és az iskolán kívüli életben nagyon hamar, zavarosabbnál zavarosabb ügyekbe sikerült bonyolódnia. Édesapja 1941-ben elhunyt, ezért az öt testvér nevelése édesanyjára maradt. Békának minden bizonnyal jól jött volna néha némi apai szigor, hogy életét valamivel csendesebb mederbe terelje. Kicsiny termete ellenére, nagyon hirtelen eljárt a keze, számtalan verekedésbe keveredett. Magaviselete - egyébként a rendszeres bunyózások nélkül is - hagyott némi kívánnivalót...

A történetírás feljegyezte, hogy egyik verekedésének szemtanúja volt valaki, akire nagy hatást tettek Béka horgai. Kicsit később ez a férfi meg is állította a verekedős kölyköt és meginvitálta olyan helyre, ahol ezt a „szakmát” meg lehet tanulni. Fogarasi Mihálynak hívták, aki éppen a Kispesti AC ökölvívóedzője volt. Béka meg is jelent az edzésen, bár ezek a dolgok sem haladtak teljesen zökkenőmentesen, de elindult valami, hogy a félelmet nem ismerő, ösztönös tehetségből, esetleg egykoron majd technikailag is képzett nagy bajnok legyen.

Amikor elérkezettnek látta az időt arra, hogy beengedje Békát a szorítóba, igazi hivatalos mérkőzésre, akkor derült csak ki, hogy ez a gyerek még minden súlyhatár alatt marad, tehát nem mehet a ringbe. Ekkor, állítólag a szertáros ólomnehezékes talpbetéttel ellátott cipőt készített számára. A mérlegeléskor pedig Fogarasi mester a „megilletődött kedvencét” ölben vitte, a mérleghez, majd vissza az öltözőbe. A látottakon mindenki csodálkozott, csak a beavatottak nem…

1956-ban Török Gyula – a nyitott határok láttán – felkerekedett néhány társával, és elindult a nagyvilágba. Egészen Angliáig jutott, de nem lett hosszú kitérő a kalandból. A honvágy 1957 elején hazahozta, pedig a véletleneknek köszönhetően Angliában összeismerkedett Jack Solomonnal, akivel már-már össze is jött volna a profi szerződés.

1957-ben – ekkor már az MTK-ban – könnyen, gyorsan újra beilleszkedett a magyar ökölvívóéletbe. Ebben az évben sikerült először megnyernie az országos felnőtt bajnokságot, 51 kg-ban, azaz légsúlyban. A válogatottban is számítottak rá, de az 57-es Európa-bajnokságra, Prágába még a tapasztalatlansága miatt nem vitték ki.

1958-ban Béka megvédte országos elsőségét, ami rajta kívül csupán két ökölvívónak sikerült. (Sebők II László, Szabó László)

Fiatal bunyósként, bár mindössze 161 cm magas volt, de kedvenc harcmodorával, a villámgyors beugrások utáni csapott horgokkal – már 21 évesen – 1959-ben, Luzernben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Luzern, Európa-bajnokság, 1959.

Az első ellenfél a Charles Reiff nevű luxemburgi, akit sima 5-0- ás pontozással győz le.

A második az olasz Paolo Curcetti, akit szintén pontozással ver meg.

A négy között, a szovjet Vlagyimir Sztolnyikovot kellett legyőzni ahhoz, hogy esetleg a végső győzelmet is megszerezhesse. Mondani sem kell, hogy nem Béka volt az előzetes esélylatolgatásoknál a nyerő. Kegyetlenül nehéz harc végén mégis az ő kezét emelték magasba, bár a pontozás aránya a lehető legszorosabb, 3-2.

A döntőre talán túlságosan is elfárad, meg Homberg – a címvédő – nagyobb respekttel bír a pontozók előtt, ezért aztán egyhangú pontozásos vereséget szenved.

Róma, Olimpia 1960.

Az első meccsen Béka 1. menetes KO-val végez, a szinte ismeretlen spanyollal, akit egyébként Lasso Mesanak hívnak.
A második mérkőzés, az ausztrál Rocco Gattellari ellen csak nagyon szoros 3-2-es Török sikert hoz.
A folytatásban az argentin bunyós, Miguel Angel Botta lett a vetélytársa, akit fölényes, 5-0-ás pontozással ver meg.
Eközben pedig a szovjet Szivkó megteszi azt a „szívességet”, hogy elbúcsúztatja Homberget a versenytől. (Ő verte Békát Luzernben, a döntőben)
Az elődöntőben, az egyiptomi Abdelmoneim El-Guindi- vel kell megküzdenie. A pontozás aránya 4-1.
A döntő. Az ellenfél, a szovjet Szergej Szivkó. Nagyon erős, mokány kis ember, még Békánál is fiatalabb. A híres szovjet boksziskola egyik új csillaga. Két hasonló stílusú, mindkét kézzel egyaránt jól ütő öklöző kerül össze. A mérkőzés ennek megfelelően nagy harcot hoz, sok ütéssel, úgy hogy felváltva kerül fölénybe, hol az egyik, hol a másik bunyós. Talán a végén az dönt a magyar fiú javára, hogy a második menetben Szivkó szemöldöke felreped, és bizonyosan zavarja valamilyen mértékben, meg az, hogy Török még a harmadik menet végén is elkeseredetten rohamoz.

Mikor középre szólítotják a küzdő feleket, akkor a nyugat-német mérkőzésvezető, akit Nüsspennek hívnak, már természetesen tudja a végeredményt. Megfogta a fiúk kezét, majd várják a hangosbeszélő hivatalos közleményét. Közben Béka kiszól a sarokba:

Zsi, a pasas nagyon szorongatja a kezemet!
Akkor te nyertél Béka! - mondja Adler.

Közben megszólal a műsorközlő: "Attenzione…    Torok…     Ungheria…"

Adler Zsi magasba emeli a kezeit, majd elfordul, de a vállai gyanúsan meg- megrázkódnak…

A Római olimpiai bajnokok között olyan illusztris társaságba került, akik közül elég ha kettőt megemlítünk: Giovanni (Nino) Benvenuti és Cassius Clay (Muhammad Ali).

Török Gyula együtt nőtt fel Szántó Imrével - Öcsi bácsival - aki szintén jelen volt a megnyitón.

75. születésnapját még együtt ünnepelte vele – többek között – Gedó György (vendég volt a megnyitón), Gula László, Dőry Miklós, Szegő András és dr. Deutsch Tamás, az MTK elnöke

Török Gyula 2013. január 31-től az MTK ökölvívó-szakosztályának örökös tagja.

Bő évtizede szélütés érte, részlegesen lebénult.

2015. január 24-én (holnap) lenne 77 éves.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!