Kézilabda
Farkas Johanna

Fájó vereség a remek kezdés után (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.02.03 Frissítve: 2018.02.03 Kosárlabda női

Hullámvasút lett a fővárosi rangadó, egymás után jöttek rosszabb-jobb negyedek, ám a végén alulmaradtunk a Vasassal szemben.

Három éve nem nyert MTK-Vasas női kosármeccsen csapatunk. Utoljára élvonalbeli alapszakasz mérkőzésen 2015 januárjában tudtunk nyerni a fővárosi rangadón. Jelentősen átalakultak a keretek, az akkor még például MTK-s mezben pattogtató Böröndy Vivien mára Vasas játékos lett, Adamecz Lilla pedig fordított utat járt be.

Lányaink Pasaréten, a két csapat legutóbbi találkozóján kilencpontos vereséget szenvedtek. A tabellán egy győzelem, egy hely választotta el egymástól a feleket, nem csoda, hogy Nagy Dóra tanítványai visszavágásban bízva, bizonyítani akartak a fontos fővárosi derbin.

A mostanra alapnak számító, Horváth Betti, Zólyomi Karina, Adamecz Lilla, Szabó Flóra és Andrijana Cvitkovic összetételű ötös kezdett. U20-as játékosunk, Karina gyors kosaraival magunkhoz ragadtuk a vezetést, összességében jó ritmusban, élesen kezdtünk. Noha a Vasas is szépen tartotta magát, elsősorban nigériai irányítójuk, Kalu volt elemében, a kezdeti adok-kapokból rendre jól jöttünk ki.

Ellenfelünk agresszív letámadása kevésbé okozott gondot, sőt, hovatovább több leindításos, emberfölényes könnyű kosarat tudtunk dobni. Lilla kintről és bentről is veszélyes volt egykori csapatára, már félidőre kétszámjegyű pontot szorgoskodott össze. 15-8-ra nőtt előnyünk a negyed derekáig, amikor 12-0-ás futással fordított a pasaréti gárda. Az első etapot nyolcpontos hátránnyal zártuk, a Vasas jobb negyedvégi hajrájának köszönhetően.

Sokkal jobban folytatódott számunkra azonban a mérkőzés. A második tíz percben Flóra pontjaival 27-26-ra fordítottunk, de Betti első triplája is megérkezett, hátul pedig zónavédekezésre váltva, Nagy Dóra csapata mindössze 10 pontot engedett a második negyedben.

Kétpontos előny birtokában fordulhattunk, a szünet azonban a vendégcsapatnak tett jót. Földi Attiláék rendezték a sorokat, és a kezdetben kevesebb ellenállást tanúsító védekezésüket jócskán felpörgették. A gyakran faulthatáron is túl védekező Vasas érezhetően visszajött a meccsbe, míg nekünk alig-alig sikerült sikeres akciókat vezetnünk. Sok kinti, nehéz dobást vállaltunk, kissé tanácstalan ötösét érthetően időkéréssel próbálta felrázni Nagy Dóra.

Azonban a harmadik negyedben már nemigen termett babér számunkra. A padról beszálló Koch Dóra ugyan kiharcolt három büntetőt, de egyet sem tudott értékesíteni, ám csapatszinten, egységesen rontottunk rengeteg közeli, könnyű dobást. Az önbizalmát tízpontos hátránynál elveszíteni kezdő budapesti kék-fehérek gondjait – ha a 28-11-re elvesztett negyed nem lett volna elég – Andy kipontozódása tovább gyarapította.

A zárónegyedre extra játék kellett, hogy újra győzelmi reményeink legyenek. Ezt elsősorban védekezésben kezdtük el, agresszívabbak lettünk a saját térfélen, Flóra duplája és Foci triplája arra elég volt, hogy tíz ponton belülre férkőzzünk, de Kalu ismét megszórta magát és sorban válaszolt kosarainkra. A véghajrára teljesen elvesztettük agresszivitásunkat, a temérdek kihagyott ziccer pedig felőrölte a lányokat, így újabb kilencpontos vereséggel zártuk az ellentétes félidők meccsét.

Végeredmény: MTK Budapest – Vasas Akadémia 69-78 (20-26. 20-12, 11-28, 18-12)

STATISZTIKA

Legjobb dobóink: Szabó Flóra 20 pont, Adamecz Lilla 19/3, Andrijana Cvitkovic 10, Horváth Bernadett 9/3, Szabó Bettina 7/3

Nagy Dóra: – A második félidőben elvesztettük a kontrollt, rengeteg könnyű dobást, büntetőt hagytunk ki. Gratulálok a Vasasnak!

A statisztika szomorúsága, hogy ha csak a kilenc kihagyott büntetőt értékesítjük, máris eltűnik a csapatok közti végső differencia, és akkor ott vannak a mezőnykísérleteink, amelyek 10 százalékos pontosságot estek a második félidőre. A válogatott szünet alighanem jót tesz majd a csapatnak, mindenkinek lesz ideje ezt a fájó vereséget feldolgoznia. Február végén szerda-szombat tempóban vár ránk előbb a Sopron idegenben, majd a PINKK ellen egy újabb szorosnak ígérkező hazai meccs.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!