Atlétika
Jankovics Dániel

Ezt írta az újság az MTK sportolóiról 115 éve

Publikálva: 2020.03.17 Frissítve: 2020.03.17 MTK Budapest

A Nemzeti Sport 1905 januári számában olvastuk.

A Nemzeti Sport 1905-ben, január 5-én jelentette meg első „A vívással és minden más sporttal foglalkozó” hetilapjának első számát.

A címoldalon az esztendő elején szokásos felhívásban összefoglalták, hogy miért érdemes a minden vasárnap 16-24 oldalon a standokra kerülő lapra előfizetni:

Idézet a korabeli helyesírási szabályok követésével:

„A NEMZETI SPORT az egyetlen magyar lap, mely minden sporttal foglalkozik.

Hivatalos lapja a Magyar Athletikai Szövetségnek és a Magyar Labdarúgók Szövetségének és számos előkelő sportegyesületnek.

Munkatársai a magyar sportélet legkiválóbb és legelőkelőbb szaktekintélyei.

Eredeti tudósításokat közöl minden bel- és külföldi sporteseményről. Adatai pontosak, megbízhatók. Különös figyelmet fordít a vidéki sportéletre. Saját tudósítói vannak minden nagyobb városban. Külön levelezői vannak külföldön is.

Cikkei érdekesek és tanulságosak nemcsak sportszakemberre, hanem mindenkire nézve. Főbb rovatai: vezércikk, tárca, vívás, atletika, torna, football, lawn-tennis, uszás, kerékpár, automobil, jégsport, vadászat, céllövés, turisztika, fényképezés. Nagy sulyt helyez a lósportra is.

Hivatalos lapjává teheti minden előkelő sportegyesület, ha 30 előfizetőt biztosít, mely esetben a klub tagjai a lapot 8 korona leszállított árban kapják.

Előfizetési ára:
Egész évre 12K
Félévre: 6K
Negyedévre: 3K
Egyes szám ára 20 fillér

A vezércikk „Az uj év kezdetén” címmel beszámol az előző esztendő eredményeiről, megemlítve – az 1904-től az MTK színeiben versenyző úszó – Halmay Zoltán elképesztő sikereit a St. Louisban rendezett olimpián, mellyel a kék-fehér klub első ötkarikás érmeit szerezte 50 és 100 yard gyorson. Ismert, hogy az előbbi távot – holtverseny miatt – kétszer is teljesítette.

Az úszásnál maradva tudósítást kapunk az 1904. december 26-án rendezett versenyről, melyet a Magyar Úszó Egyesület a Rudas-fürdő zárt uszodájában rendezett. Bár a két MTK-s olimpikon, Halmay Zoltán és Kiss Géza nem indult, szép eredmények születtek:

Megnyitóverseny. 100 m. Hendikep. 1. Olasz Andor (MUE) 10 mp. hátrány, 1 p 25.5 mp., 2. Baron Elemér (MTK) 7 mp hátrány
Gyorsúszás 60 m. 1. Olasz Pál (BEAC) 41 mp., Hajós Henrik (MTK)
500 m. nagy hendikep. 1. Karkas Rezső (BUE.) 55 mp. hátrány, 7 p. 52 2/5 mp., 2. Hajós Henrik 80 mp. hátrány
Stafétaverseny 60 m. Hármas csapatoknak. 1. a Magyar Úszó Egyesület csapata (Biegelbauer Árpád dr., Römer Károly, Grafl Ödön dr.) 38 2/5 mp., FTC csapata, 3. az MTK csapata.

A lap 11. oldalán a következő rövid beszámoló olvasható:

Az MTK úszóversenyéről legutóbb csak rövidesen emlékezhettünk meg korábbi lapzártánkra való tekintettel. Ujra vissza kell térnünk reá ama rendkívül fényes eredménynél fogva, melyet Halmay Zoltán 100 yardon ért el. 57 mp.-el világrekordot állított fel. Örömmel regisztráljuk kiváló bajnokúszónknak e rendkívül értékes eredményét, mely legjobban bizonyit amellett, hogy Halmay formája Saint-Louis óta nem hogy visszament volna, hanem jövőre is a legszebb reményekkel kecsegtet.

A küzdősportokkal kapcsolatos passzus lakonikusan így ír: „Örvendetes lendületet vett a birkózás ügye. Az MTK karolta fel, a vidék követi.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!