Atlétika
Kulunics Vince

Ez történt Torunban

Publikálva: 2016.06.27 Frissítve: 2016.06.27 Vívás

Befejeződött a Lengyelországban rendezett felnőtt vívók Európa-bajnoksága, ahol több szép magyar sikernek is tapsolhattunk.

Az elmúlt héten – hétfőtől szombatig – a lengyelországi Torunban rendezték a felnőtt vívók Európa-bajnokságát. Több olimpiai kvótát szerzett sportolónk is részt vett a kontinensviadalon, válogatottunk a legerősebb összeállításában szerepelt.

Mindhárom fegyvernemben, a nők, és a férfiak versenyében, egyéniben, valamint csapatban is bíztató eredményeket értek el vívóink, persze lehet még finomhangolni Rióig. A válogatott keret összetételét és a programot beharangozónkban már olvashatták.

Mind a kék-fehérek, mind pedig az egész magyar csapat számára a nyitónap tartogatta a legszebb ajándékot, ezért is kezdjük az áttekintést időrendben.

Hétfőn délelőtt a férfi tőrözők léptek pástra, de nem úgy sikerült a verseny, ahogy szerettük volna, négy versenyzőnk közül csak Dósa Dániel és Németh András jutott tovább a 64-ből, de nekik is ez volt a végállomás. A teljes eredménysor ITT található!

Délután a női kardozók vették birtokba a vívócsarnokot, köztük az MTK Budapest két vívója, Márton Anna és Garam Nóra. Mindketten a maximumot kihozták a versenyből, a korábban már olimpiai kvótát szerzett Panka egészen a döntőig menetelt, ott ugyan az orosz világbajnok jobbnak bizonyult nála, de az ezüstérem így is fényesen csillog. Másik vívónk, Garam Nóra nyolcadik lett. A végeredmény IDE kattintva megtekinthető! 

Kedden délelőtt a női tőrözők következtek. Mind a négy magyar hölgy 32-be jutott, végül a legtovább közülük Mohamed Aida menetelt, egészen a legjobb nyolcig tartott ki a lendülete, ott viszont elfogyott, végül nyolcadikként zárt. Kreiss Fanny 12., Knapek Edina 16., míg Lupkovics Dóra 25. lett. A végeredmény ITT megtekinthető!

A második versenynap délutánján már a férfi párbajtőrözők léptek pástra, és a négy magyar vívó közül csak Imre Géza jutott a legjobb 16 közé, ő viszont egészen a hatodik helyig menetelt. A másik három magyar közül Rédli András 17.-, Boczkó Gábor 21.-, míg Somfai Péter 53. lett. Részleteket ITT találnak!

Az egyéni versenyek utolsó napján, szerdán, a női párbajtőrözők már délelőtt elkezdték a küzdelmeket, és ekkor született meg a magyar küldöttség második egyéni érme, Szász Emese bronzérmet nyert. A másik három magyar versenyző közül csak Budai Dorina jutott 32-be, 23. lett. A végeredményt IDE kattintva megtekinthetik!   

A férfi kardozók délután léptek pástra lezárva az egyéni küzdelmeket. Itt a legjobb magyar, Szilágyi Áron 6. lett, a többiek nem jutottak nyolcba, Szatmári András 10.-, Iliász Nikolász 33.-, míg Decsi Tamás 47. lett. A végeredményt ITT találják!

Ezzel el is érkeztünk a verseny feléhez, mert csütörtöktől szombatig már a csapatversenyeket bonyolították le. Csütörtökön a férfi tőr-, és a női kardcsapatok, pénteken a férfi párbajtőr-, valamint a női tőrcsapatok mérték össze erejüket, míg a kontinensviadal zárónapján, szombaton a női párbajtőr-, és a férfi kardcsapatok között dőlt el az Európa-bajnoki cím sorsa.

Férfi tőrcsapatunk – Balogh, Dósa, Mátyás, Németh összeállításban – nyolcadikként zárt. A végeredményt ITT megtekinthetik!

A számunkra leginkább várt eseményen női kardcsapatunk lépett pástra, és végül – a Garam, László, Márton, Záhonyi összeállításban – hatodik lett. A végeredmény IDE kattintva található!

Másnap már a férfi párbajtőrcsapatok következtek, és a magyar együttes – Boczkó, Imre, Rédli, Somfai  összeállításban – 13. helyen végzett. A teljes eredménysor IDE kattintva látható!

Péntek délután a női tőrcsapatok léptek pástra, és a Knapek, Kreiss, Lupkovics, Mohamed összeállítású magyar együttes éppen lemaradt a dobogóról, negyedik helyen végzett. Részletek ITT!

Ezzel el is érkeztünk az Európa-bajnokság szombati zárónapjához. Délelőtt a női párbajtőrcsapatok megismételték a tőrözők eredményét, és a Budai, Kun, Révész, Szász összeállítású csapat szintén a negyedik helyen zárt. A végeredményért kattintson IDE!

A kontinensviadalt a férfi kardcsapatok zárták, és a Decsi, Iliász, Szatmári, Szilágyi kvartett – megismételve a hölgyek eredményét – a negyedik helyen végzett. A végeredményért kattintson IDE!

A kontinensviadal az utolsó komoly erőfelmérő volt a riói játékok előtt, így a tíz magyar ötkarikás induló számára különös jelentősége volt, mert az Európa-bajnokság eredménye beleszámított az olimpia előtti világranglistába. A nyári játékokról lemaradó vívók számára pedig azért volt fontos, mert nekik ez volt az év legjelentősebb versenye.

Álló sor (balról): Boczkó Gábor, Somfai Péter, Imre Géza, Rédli András, Németh András, Balogh Boldizsár, Mátyás Bálint, Dósa Dániel, Marco Goncalves, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Knapek Edina, Révész Julianna, Budai Dorina, Kun Anna, Plásztán Attila, Szerencsi Zsolt.

Középen: Kósa Miklós, Navarrete József, Gulácsi Ferenc, Decsi István, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Decsi András, Márton Anna, Garam Nóra, Záhonyi Petra, László Luca, Szász Emese, Kovács Beáta, Kreiss Gábor, Németh Kálmán, László Dezső.

Ülnek: Bodnár József, Dancsházy-Nagy Tamás, Érsek Zsolt, Téglásy György, Udvarhelyi Gábor, Csampa Zsolt, Somlai Béla, Gárdos Gábor, Kovács Iván, Solti Antal, Szetey András.

(A felvétel idejében már hazautazott, de küldöttségünk tagja volt: Kulcsár Győző, Riba Ferenc, Gergácz László.)

Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!