Atlétika
Nemes Rita

Évértékelő Balla Attilával

Publikálva: 2019.01.04 Frissítve: 2019.01.03 Sakk

Sakkszakosztályunk vezetője értékelt.

Balla Attilát, sakkszakosztályunk vezetőjét kérdeztük a 2018-as év legjelentősebb történéseiről.

– A sakkban őszi-tavaszi lebonyolítási rendszer van, tehát nehéz csak a 2018-as évről beszélni. A 2017-2018-as idény végén a legjobb csapatunk kiesett az NB I-ből, ami nem volt meglepetés, hiszen tudtuk az év eleje óta, hogy erősítések nélkül nem lesz esélyünk bentmaradni, ezért a fő célunk az volt, hogy utánpótlás-játékosaink tapasztalatot tudjanak szerezni a legmagasabb szinten. Összességében emelt fővel tudtunk búcsúzni, hiszen volt, hogy sokkal magasabban jegyzett csapat ellen tudtunk pontot szerezni – értékelt a szakember. – A 2018/19-es évadban az NB I/B-ben féltávnál eddig jól állunk, hiszen mind az öt mérkőzésünket sikerült megnyernünk, egyet 12-0-ra, amit elég ritkán látni. Magabiztosan vezetjük a bajnokságot a Szigetszentmiklós és a Kisújszállás előtt, akik még okozhatnak gondot, de nagy esélyünk van a visszajutásra.

Ahogy a többi szakosztálynál, a sakkban is rendkívül fontos szerepet vállal klubunk az utánpótlásnevelésben.

– Fordulóról-fordulóra azt látjuk, hogy a csapataink legjobb pontszerzői utánpótláskorú játékosok, akik tavaly játszhattak először az élvonalban. Nyáron az egyéni korcsoportos bajnokságon először sikerült megnyernünk az éremtáblázatot, az elsőszámú együttesünkben három-négy ifi stabilan lehetőséget kap, plusz a budapesti bajnokságokban is gárdáink zömét fiatalok alkotják, így utánpótlás szempontjából rendkívül sikeres volt az év.

Nemcsak hazai, hanem nemzetközi porondon is örülhettünk 2018-ban kék-fehér sikereknek.

– Terbe Julianna, aki a nyáron eligazolt tőlünk, de az évet még az MTK-ban kezdte meg, a felnőtt válogatottban sakkolimpián képviselhette hazánkat, amire büszkék lehetünk, hiszen az utóbbi négy évben nálunk csiszolhatta tudását. Rajta kívül még Juhász Ágoston szerepelhetett korcsoportos olimpián, ami szintén nagy dolog.

A 2019-es évnek hasonló célokkal vág neki a szakosztály, mint 2018-ban.

– Az a cél, hogy a feljutásért küzdjünk az első csapatunkkal, de ha csak érmet tudunk szerezni, az sem tragédia. Utánpótlásban szeretnénk megőrizni vezető szerepünket az országban, és javítani az eredményeinket, hiszen tavaly az ötödikek lettünk a korcsoportos csapatbajnokságon. Jelenleg mi vagyunk az egyik legnagyobb létszámú sakkszakosztály, ezt szeretnénk fenntartani, és továbbra is minél több játéklehetőséget biztosítani sakkozóinknak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!