Karate
Hárspataki Gábor

Évértékelés Várkonyi Marinával

Publikálva: 2016.12.31 Frissítve: 2016.12.31 Vívás

Várkonyi Marinával, az MTK Budapest tőr/párbajtőrvívó szakosztályának igazgatójával beszéltünk a 2016-os év sikereiről.

– Mik voltak a 2016-os év legnagyobb sikerei?

– Jelenleg nincs sok felnőtt versenyzőnk, így abszolút meglepetés volt a női párbajtőr csapat országos bajnoki címe, mivel a 14 éves Muhari Eszter is a csapat tagja volt. Ő fiatal kora ellenére fantasztikusan helytállt, hiszen az olimpiai bajnok Szász Emesét is le tudta győzni. Rajta kívül Pöltz Anna volt még, aki kiváló eredményeket tudott felmutatni az évben, hatodik lett a kadet Európa-bajnokságon. Kókai Csilla nevét szintén szeretném megemlíteni, aki világkupadöntőn vehetett részt. A fiúk közül Frühauf Benjámin az, aki nagyon ígéretes formát mutatott, mindezt úgy, hogy a közeljövőben fog érettségizni és egyetemre felvételizni. Pillanatnyilag ők azok a versenyzőink, akik utazóhelyen állnak korosztályos világ- és kontinensviadalokra.

– Tehát egyértelműen az utánpótlás van előtérbe helyezve.

– Igen. Büszkék vagyunk arra, ha saját nevelésű sportolóink kerülnek a válogatottba. Nem jellemző, hogy sokat igazolnánk. Kadet alatti korosztályban második helyen végeztünk összesítésben az országos bajnokságon a Vasas mögött, amely egyértelműen Magyarország legerősebb csapata. A felnőtt korosztályt is próbáljuk felépíteni, és már két junior válogatottig eljutottunk, így jó úton járunk. Messze meghaladtuk a tavalyi évet, és igyekszünk tovább így dolgozni.

– A felnőtt vonalat hogyan lehet megerősíteni a szakosztályban?

– Nem könnyű kívülről megerősíteni a klubot, és nem is jellemző, ezért inkább belülről szeretnénk elérni a javulást. 2013 óta vagyok itt, és azóta évről-évre lehet érezni a folyamatos fejlődést. Idén egyre modernebb eszközökkel és gyakoribb edzőtáborokkal tudjuk támogatni sportolóinkat, ami nagyban hozzájárul a szakosztály erősítéséhez.

– Az olimpiai sikerek mennyire könnyítik a vívás népszerűsítését és a toborzást?

– A pozitív hatás nálunk is és más kluboknál is érezhető volt, többen is tartanak ki ilyenkor a sport mellett. Ettől függetlenül minden évben elvégezzük ugyanazt a toborzási munkát.

– Mit lehet tenni azért, hogy a tehetségeinket meg tudjuk tartani?

– Igyekszünk játékos edzésekkel, házi versenyekkel élvezetessé tenni a klubunknál elvégzett munkát.

– Mi kell ahhoz, hogy jövőre hasonlóan jó évet zárjunk?

– Szeretnénk minél több külföldi versenyzőt hívni hozzánk edzőtáborozni, vagy a mi sportolóinkat külföldön edzőtáboroztatni. Ezen kívül úgy gondolom, hogy minél több versenyen elindulunk, annál jobban tudnak fejlődni vívóink.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!