Karate
Hárspataki Gábor

Esély az éremre

Publikálva: 2016.03.19 Frissítve: 2016.03.19 Sakk

Komoly eredményeket értek el az egyéni megmérettetéseken is a kék-fehér sakkozók.

A hosszú hétvége során csapatbajnoki fordulót nem rendeztek, a négynapos szünet alatt sakkozni vágyók így egyéni versenyeken indulhattak.

Az MTK Budapest sakkozói a legnagyobb létszámban az Art Pub Kupán vettek részt, ahol a huszonkét tagunk alkotta delegáció, a két csoportban összesen 147 nevezővel bíró bajnokság legnépesebb különítménye lett. Nagy örömünkre, nemcsak a mennyiséggel, hanem számos kiváló játszmával és helyezéssel is észrevetették magukat a kék-fehérek.

A nyílt csoportban Radnai Ádám, FIDE mester veretlen maradt a hét forduló során, 5.5 pontja bronzérmet ért. Fodor Balázs, ifink harmincötödik kiemeltként végig a közvetlen élmezőnyben harcolt, számos értékes skalpot begyűjtve, csak a hét ponttal győztes, Aczél Gergelytől kapott ki, és így nyolcadik lett. Vele azonos pontszámmal, stabil, nyugodt játékkal lett tízedik Terbe Zsuzsanna, női FIDE mesterünk. Vendégjátékosunk, Szente-Varga Fruzsina is öt ponttal zárt, gyenge kezdés után tudott visszakapaszkodni a tizenkettedik helyre. Az nyílt csoportban a középmezőnyben végzett ugyan, de növelni tudta az értékszámát Michael Yip, Birovecz Ben Jordán és Virág Bálint is.                         

Az 1600 értékszám alattiak csoportját viszont letarolták utánpótlás-versenyzőink. Az 1-4. helyen egyaránt MTK-s végzett. A versenyt hat ponttal, veretlenül nyerte Barsi Botond, őt szorosan követte Varga Boldizsár és Koltai Dóra, mindketten 5.5 pontot szerezve, majd a negyedik helyen Róna András végzett öt ponttal. A 2005-ös születésű Botond és a 2004-es Dóri ezzel a legjobb tizennégy év alatti fiú és lány díját is betakarította. Móczár Benedek és Nagy Sebestyén sem lehetett csalódott, hiszen mindketten értékes élőpontokkal gyarapodtak, a jelenleg értékszám nélküli Lennox Colwell pedig, a mostani szereplésével a következő hónaptól feliratkozott az élőlistára. Gratulálunk mindegyik versenyzőnknek, illetve az őket felkészítő edzőknek a sikeres teljesítményhez!

Bár nem hétvégén zajlott, de a napokban ért véget az Első Szombat versenysorozat márciusi kiírása is, amelynek mindhárom csoportjában asztalhoz ültek csapattársaink, akik ráadásul mindhárman jól is szerepeltek.

A nemzetközi mesteri (IM) csoportban Terbe Julianna,  Brüll akadémistánk idei első egyéni versenyén szállt harcba. A tízfős, körmérkőzéses csoportban a megszerezhető kilencből, négy pontot elérve, hetedik lett, így fél pont híján nem sikerült megszerezni első női nemzetközi mesteri (WIM) normáját, azonban tizenegy értékszámot nyert. Ugyanitt Mark Lyell 3.5 pontig jutott, ezzel a jelenlegi – a szokottnál alacsonyabb – értékszámához képest enyhe pluszban tudott végezni.

Az FM jelzésű, szintén tízfős csoportban Fodor Péter, felnőtt sportolónk első kiemeltként vágott neki a küzdelmeknek, így végső győzelme talán nem is nevezhető nagy meglepetésnek, az azonban a papírforma alapján nem volt várható, hogy a riválisoknak esélyt sem adva, mindössze két döntetlent engedve diadalmaskodjon.

A Development névre kesztelt, harmadik csoportban Fodor Kornél – édesapja nyomdokain haladva – szintén jól dolgozott, 6/9 pontos teljesítménnyel lett második, és ezzel ötven élőponttal is gazdagodott. Gratulálunk mindhármunknak!

Vasárnap folytatja szereplését a nemzeti csapatbajnokságban az MTK Budapest. Az NB I/B-ben a Tapolca, az NB II-ben pedig a MAFC csapata látogat meg minket a Magyar Sakkszövetségben. Mindkét csapatunknak van esélye az éremszerzésre, így komoly küzdelem várható.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!