Kézilabda
Farkas Johanna

Elsőosztályú erőpróba

Publikálva: 2016.02.26 Frissítve: 2016.02.26 Kosárlabda női

ELTE-BEAC Újbuda - MTK Budapest 55-62 (20-13, 12-13, 14-24, 9-12)

Péntek este, csemege várt a fővárosi női kosárlabdát kedvelőkre, az MTK Budapest, a jelenleg az NB I tabellájának sereghajtó helyét elfoglaló, ELTE BEAC otthonába látogatott, hogy enyhítsék az amatőr NB I-ből kimaradt forduló meccsínségét.

Szeptemberben, a Városmajorban –szintén barátságos körülmények között – találkozott egymással legutóbb a két együttes. Akkor, végig kiélezett mérkőzésen, a BEAC bizonyult jobbnak. Ezúttal a budai Gabányi Sportcsarnokban mérkőztek meg a felek, és némileg hasonló forgatókönyv rajzolódott ki, szerencsére szebb végszóval.

A kispadokon a magyar kosárlabdázás emblematikus figurái ültek, hazai oldalon, a 223-szoros válogatott Balogh Judit mellett Buttás Pál, míg kék-fehér részről a hasonlóan nagy névnek számító Nagy Dóra, és a hazánkban komoly elismerésnek örvendő szerb Sztevan Csupics foglaltak helyet.

A Baksa Bettina, Szabó Bettina, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki összetételű ötöst, már az első percekben sokként érte a BEAC lendülete. Idén, eddig ritkán tapasztalt agresszióval, sebességgel és fizikummal találkoztak a lányok, ami meg is látszott a kezdésen. 7-6-nál, Baksa Bettina és Turóczi Niki tripláinak hála még tartotta magát a csapat, sőt Nagy-Bujdosó Nóri sarok hármasával még 9-9 is volt az állás, azonban innentől komoly pontatlanság lett úrrá az MTK Budapest játékán.

Számolatlanul jöttek az eladott labdák, és ezen még az egészen jól záró védekezés sem segített, hiszen támadásban könnyen szórták el a labdákat a lányok. Sok faulttal védve gyűrűjüket, hétpontos hátrányban vonulhattak le az első negyedről a kékmezes vendégek.

Sztevan Csupics érthetően ideges volt az oldalvonalnál, aggodalmai azonban csak sokasodtak a második etapban. A kispadról beszálló Ruttner Réka frissességet, és nem mellesleg kellő fizikumot is szállított a palánk alá, mégis a sok hibával játszó városmajoriak nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz.

Három perccel a félidő előtt, már tíz pont is volt a különbség, amikor huszáros hajrával, 7-3-as szériát futva, tudtak valamicskét faragni hátrányukból az MTK Budapest kosarasai. Szünetben 32-26 állt az eredményjelzőn, ami kapott pontok szempontjából nagyon derék, de húsz perc alatt, a 26 pont kevésnek tűnt.

Éppen ezért komoly változásokra volt szükség a második félidőre, ami a Csupics-csapat védekezésében jelentkezett is, zónára váltottak a lányok, amit a gyűrű alól Nagy-Bujdosó Nóri elsőosztályúan irányított. Fej-fej mellett termelték a csapatok a pontokat, BEAC triplára Suppán Anna 2+1-e érkezett válaszként, majd zsinórban három triplával lelépte ellenfelét az MTK Budapest.

A harmadik negyed 50-46-tal zárult le, ezt a játékrészt tíz ponttal a vendég kékek nyerték, és valóban a meccs elején tapasztalt ritmust, a mérkőzés ezen szakaszára sikerült felvenniük a lányoknak, láthatóan sikerült hozzászokniuk a kőkemény elzárásokhoz és párharcokhoz, amikkel nem árt, ha találkoznak.

Utolsó tíz percéhez érve, a találkozó nem vált barátságosabbá, egymás után találta magát fehér és kékmezes játékos a földön, egy-egy ütközést követően. Leindításból, és az ellenfél zónavédekezését megforgatva is sikerült pontokat szerezni, amely láttán már kevésbé is tűntek fel az eladott labdák.

A padról beszállt Szabó Vivi, előbb a festékből, majd középtávolról volt eredményes, megszerezve csapata hatvanadik és hatvankettedik pontját, amire a BEAC-nak a lefújás pillanatában még volt egy hárompontossal válasza, azonban a kiváló második félidejének köszönhetően, megérdemelten nyert az MTK Budapest.

Nehéz kezdés után, megharcoltak a lányok, a magasabban jegyzett ellenfelükkel. A helyenként férfias küzdelmet hozó csata jól példázza, hogy az MTK Budapest kosarasai milyen szintet képviselnek. De kitűnő felkészülésként is szolgált a mérkőzés, a jövő heti, Vasas Akadémia elleni bajnoki előtt, ahol hasonló kaliberű játékosok ellen, hasonló felfogással kell felvenniük a kesztyűt az MTK-s kosarasoknak.

Következő mérkőzés: Március 2. szerda, 19:45, Pasaréti Sportcentrum. Mindenki jöjjön, kell a vendégszurkolás!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!