Atlétika
Jankovics Dániel

Első nap az edzőtáborban

Publikálva: 2015.06.17 Frissítve: 2015.06.21 Labdarúgás

Megérkeztek az MTK Budapest labdarúgói Ausztriába, ahol június 22-ig három mérkőzéssel készülnek az Európa-liga rajtjára. Domonyai László klubigazgatóval beszélgettünk.

– Egy hét telt el a felkészülés kezdete óta. Milyen a hangulat a csapatnál, hogy érzik magukat az új emberek?

– Óriási elszántsággal dolgozik a keret. Értem ezalatt a játékosokat, a szakmai stábot, de mindenkit, aki az MTK Budapestben bármilyen apró, vagy nagyobb szerepet kapott. Kis közösségünknek újra kell formálódnia, hiszen változások voltak, és ez mindenkire feladatot ró, de ez az időszak erről szól. Érződik, hogy mindenki kiugróan nagy lehetőségnek tartja az Európa-liga szereplést. A focisták, egymással is versenyezve harcolnak azért, hogy bekerüljenek a kezdőcsapatba.

– Mi a célja az ausztriai edzőtáborozásnak?

– Az, hogy három edzőmérkőzésen — Európa-liga szereplő ellenfelek ellen — készüljünk fel a július 2-án kezdődő nemzetközi kupaszereplésre. Fontos, hogy László Csaba, vezetőedző jó körülmények között tudja összecsiszolni a keretet, és abból megformálni a kezdő tizenegyet.

– Mennyire fontos a taktika, illetve a közösség formálása?

– Mindkettőnek óriási jelentősége van, hiszen, ha az öltözőben rend van, ha játékosok tisztelik egymást, a szakmai stábot, akkor ez a pályán is megmutatkozik. Ez volt mindig is az MTK klubkultúra egyik alappillére.

– Kik az ausztriai ellenfelek?

– Szerdán, a szintén Európa-liga induló FC Botosani ellen játszunk. Velük már Törökországban is megmérkőztünk, és harcos mérkőzésen 1-1-es döntetlen született. Szombaton az azeri Nyeftcsi Baku az ellenfél, ők is indulnak az EL-ben. Hétfőn pedig az albán ezüstérmes Kukesi elleni mérkőzéssel zárjuk az edzőtábort.

– Több olyan játékos is a csapattal tartott, akik nem szerepeltek a csapatban a 2014/15-ös szezonban.

– Tóth Ferenc, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia neveltje, több mint tíz éve az MTK játékosa. A most befejeződött idényt, a vezetők, a szakmai stáb és a szurkolók megelégedésére a Szigetszentmiklós együttesében töltötte. Szintén a másodosztály legjobbjai közé tartozott a védő, Asztalos Dávid – aki az NB II-es Ajkán –, valamint a támadó, Horváth Péter aki Sopronban volt kölcsönben. Ők is lehetőséget kapnak arra, hogy László Csabának bizonyítsák, NB I-es szintű labdarúgók, helyük van a keretben, illetve készen állnak arra, hogy visszatérjenek az MTK Budapest együtteséhez.

– Mi lesz, ha nem?

– Beszéltem mindhárom sráccal, így bizton mondhatom, hogy ha így alakul, akkor közösen keresünk NB I-es, vagy NB II-es csapatot számukra, hiszen több klub is megkeresett bennünket, hogy ezeket a fiúkat vinnék és nekik hosszabb távú szerződésük van az MTK Budapesttel.

– Myke Bouard Ramos a csapattal tartott?

– Myke itt van velünk Ausztriában. Számtalanszor előfordult, hogy a dél-amerikai légiósok nem érkeztek meg a nyári szabadság után, a felkészülés első napjára. Myke más ügy. Június 7-én még tétmérkőzést játszott Kisvárdán, 8-án hazautazott Rióba, majd 15-én megérkezett Magyarországra, és másnap hajnali fél 5-kor megjelent a csapatbusz indulásakor. Az elszántságát, elhivatottságát ezek után nem érdemes megkérdőjelezni. Öt napot töltött Brazíliában, kettőt a repülőn, és itt fut együtt a többiekkel az osztrák hegyek árnyékában. Úgy tűnik, hogy a mentalitásával nem lesz baj.

– Kik maradtak itthon, és miért?

– Sérülések, családi okok, tanulmányi kötelezettségek és egyéb tényezők miatt nem tartott a csapattal Baki Ákos, Csiki Norbert, Federico Groppioni, Hrepka Ádám, Poór Patrik, Pölöskei Zsolt és Vogyicska Bálint — aki egyébként érettségizik.

– Közben a horvát bajnokságból igazolt védőt az MTK Budapest.

– Miután a belső védőink közül csak Dragan Vukmir hadra fogható, hiszen a felnőtt válogatott Poór Patrik és az U21-es válogatott Baki Ákos is sérült, és bár a felépülésük jól halad, de időpontja kérdéses, így nemzetközi szintű védőt igazoltunk a horvát Mato Grgics személyében, aki az elmúlt szezonban, Horvátországban az év csapatában volt az egyik középső védő, egyben csapatkapitány. Nagyon nagy reményeket fűzünk a játékoshoz, akivel három évre állapodtunk meg.

– Hogy alakul a szerdai program?

– Délelőtt tízre edzésre megy a keret, majd fél egykor ebéd. Az FC Botosani elleni mérkőzésre délután öt órakor kerül sor.

FC Botosani – MTK Budapest ferbruár 12-én, Törökországban.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!