Atlétika
Krizsán Xénia

Előtérben az utánpótlás

Publikálva: 2018.01.04 Frissítve: 2018.01.04 Sakk

Saját nevelésű játékosokkal érnének el sikereket sakkozóink.

Balla Attilával, sakkszakosztályunk vezetőjével tekintettünk vissza az elmúlt esztendőre.

– Hogy sikerült az év?

– A felnőtt csapatbajnokságban rendkívül sikeres évet zártunk, hiszen az NB I/B-t megnyertük tavasszal, minden mérkőzést hozva, így kilenc évad kihagyás után ősztől újra ott vagyunk az NB I-ben, ami jelentős siker. Ősszel tudtuk, hogy az első osztályban az egyik leggyengébb csapat leszünk, hiszen nem volt lehetőségünk erősíteni, inkább az utánpótlásra fordítottuk az erőforrásainkat. Ennek ellenére nagyon kellemes meglepetést okoztunk a negyedik mérkőzésünkön, hiszen az évek óta stabil NB I-es Pénzügyőr ellen 6-6-os döntetlent játszottunk. 

– Minek volt köszönhető ez a siker?

– A játékosaink nem ijedtek meg a kihívástól, ezért is sikerült borítani a papírformát. Ezt részben az tette lehetővé, hogy Kállai Gábor, nagymester külön felkészülési edzéseket tartott a keretnek, mielőtt nekiindultunk az idénynek.

– A többi együttes hogy szerepelt?

– Négy további felnőttcsapatunk van, tehát a hat bajnokságból ötben vagyunk jelen. A harmadik csapatunk a pesti első osztályt megnyerte, illetve a Budapest III-ban is sikerült ezüstöt nyernünk, ami azért kiemelkedő eredmény, mert a csapat zöme 18 év alatti. Ezen felül a budapesti, ifjúsági csapatbajnokságon is sikerült nyernünk, a nemzetin pedig a harmadik helyen zártunk. 

– Hogyan kerülnek hozzánk a fiatal tehetségek?

– A toborzásunk diákolimpiákon, nagyobb versenyeken működik, valamint iskolákat külön is megkeresünk. Volt ahol szakkört is indíthattunk. Sok kiemelkedő ifjúsági sportoló került hozzánk átigazolással is, mert úgy érezték, klubunk megfelelő lehetőséget ad nekik arra, hogy fejlődjenek.

– Nagyobb lett az NB I-be kerülés óta az egyesületünk vonzereje?

– A klub presztízséhez hozzá tud járulni, de például a kezdőknek ez nem sokat mond. Erősebb játékosoknál számít inkább, hogy NB I-ben szerepelhessenek. A klubmodellünk maximálisan támogatja azt az átjárást, ami lehetővé teszi, hogy a fiatal sportolóink a felnőttek között, akár az NB I-ben is lehetőséget kapjanak. Ugyanakkor elsősorban a színes edzéslehetőségek és a kiváló szakembereink miatt érkeznek hozzánk többen.

– Mik a célok 2018-ra?

– Szeretnénk építeni erre az őszi szezonra. Az NB II-ben is igyekszünk a tabella első harmadában zárni, igaz, feljutni nem fogunk tudni, hiszen az első csapatunk nagy valószínűséggel kiesik jövőre. A budapesti bajnokságban mind a három csapatunk éremközelben van, itt is az a rövidtávú cél, hogy dobogón zárjunk, legalább egy osztályban. A jövő évi korcsoportos, júniusi országos bajnokságon szeretnénk még előrébb lépni az éremtáblázaton, idén két ezüsttel és egy arannyal zártunk. Hosszútávú célunk az, hogy továbbra is mi legyünk a legtöbb igazolt játékossal rendelkező csapat az országban. Valamint szeretnénk az utánpótláscsapatok versenyében – ahol évek óta ott vagyunk a tűz közelében, hiszen 2017-ben harmadikok lettünk – megszilárdítani a helyünketet, és első helyet elérni néhány éven belül. Szintén hosszabb távú cél stabilan NB I-es csapatot fenntartani úgy, hogy a keret nagyrésze saját nevelésű játékosokból áll. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!