Atlétika
Krizsán Xénia

Elkezdték (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.09.20 Frissítve: 2018.09.19 Rövidpályás gyorskorcsolya

Sikersportolóink már itthon készülnek a következő szezonra

Az október elején esedékes országos bajnokságra – a világkupákra és a következő olimpiára – készülnek rövidpályás gyorskorcsolyázóink. A pjongcsangi ötkarikás játékokon aranyérmet szerzett váltó tagjai, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a női 3000 méteres váltóval olimpiai negyedik helyezett Bácskai Sára Luca mellett Cole Krueger, és a sikerkovács edző, Bánhidi Ákos volt beszélgetőtársunk

– Belecsaptunk a négyéves olimpiai ciklusba – kezdte Ákos. – Nem ment minden gördülékenyen, látszott a lenyomata, hogy milyen óriási munka volt ebben a négy évben. Kinél könnyebben, kinél nehezebben indult a munka. Benne volt, hogy hosszú, de megérdemelt pihenőt kaptak, és ebből nem mindenki tudott gyorsan visszarázódni. Ezen az időszakon túl vagyunk, mindenkinél más-más, hogy mennyire várja a versenyidőszakot. Tudjuk, hogy ez a menetelés első lépcsőfoka lesz, az egész short track világ hasonlóképpen járt el. Mindig szeretnénk a lehető legjobban teljesíteni, és az is biztos, hogy a lendkerékről nem szabad leesni, ami a jó eredményeknek olyan érdekessége, hogy ha az ember lekeveredik a folyamatos közelségről, akkor nehéz visszamászni, de úgy futunk neki az idénynek, hogy ez az első lépcsőfok. Nem azt mondom, hogy nem kell komolyan venni, de amit igazán komolyan kellett, azon már túl vagyunk. Ez az első szezon, van időnk, tudjuk a dolgunkat.

– Korábban azt mondtad, hogy magasabb rangra kell emelni az országos bajnokságot. Ebben a projektben hol tartotok?

– Még mindig szeretnénk komoly rangot adni ennek a megmérettetésnek. Sok oka volt, hogy kicsit lejjebb ment a nívója a magyar bajnokságnak. Igyekszünk nagy hírverést csapni, bár egyrészt automatikusan is lesz, hiszen az olimpiai bajnok csapat tagjai is rajthoz állnak, ez magában hírverés, másrészt ez az a verseny – igaz, hogy az idény elején – amit nem véletlenül rendezünk ilyenkor, mert jó felmérő, megtudhatjuk, hogy hol tartanak a versenyzőink. Ha kicsit összeakasztják egymással a bajuszt, abból sem lesz probléma, sok szép pillanat és tapasztalatszerzési lehetőség várható, ráadásul az is kiderülhet, hogy merre, kell lépnünk a következő időszakban.

Bácskai Sára Luca már várja a versenyidényt:

– Most, hogy vége a nyárnak kicsit fáradt vagyok, de úgy érzem, elég jól sikerült az elmúlt időszak, és elég keményen edzettünk ahhoz, hogy jó formát hozzunk ki a szezonra. Jó megmérettetés lesz az országos bajnokság, hiszen fél éve nem versenyeztünk, így hiányzik, hogy izguljak, hogy benne legyek ebben a légkörben. Nyilván az országos bajnokság nem hasonlítható össze a világkupával, olimpiával, de jó kezdésnek bizonyulhat a szezon előtt.

Liu Shaoang nem teljesen egészségesen vág neki az ősznek:

– Kicsit beteg vagyok, de fizikailag úgy érzem, hogy minden rendben lesz mire odaérünk. Nem lesz semmi gond az országos bajnokságon, és a következő versenyeken sem. Unalmas már a felkészülés, várom, hogy utazzunk, versenyezzünk, izgatott vagyok, remélem, hogy az eredmények olyanok lesznek, amilyenek eddig is voltak.

Az amerikai, de immáron az MTK Budapestet erősítő Cole Krueger már otthon érzi magát Budapesten:

– Nagyon szeretek itt lenni, sokat edzek a válogatottal, és az MTK Budapest juniorjaival is. Összeszoktunk a csapattagokkal már remek közösség vagyunk, az országban a legerősebb. Meglátjuk, hogyan sikerül a nemzeti bajnokság, a várakozások alapján jól kellene zárnunk. Nem a legnagyob megmérettetés az évben, de gyakorlásnak tökéletes, hogy visszaszokjunk a ritmusba, ilyen hosszú kihagyás után. Már hiányzott a versenyhelyzet, ezért készülünk ennyit, és ha nem csinálhatod azt, amiről a sport szól, az visszafog, ezért különösen jó, hogy újra itt a szezon.

Liu Shaolin Sándor nem rajong a jégmentes időszakért, de tudja, hogy erre is szükség van:

– A felkészülési időszak nehéz volt, örülök, hogy jönnek a versenyek. Ez az „inkább ne beszéljünk róla” kategória, a „haláledzések”, de kellenek nagyon. Nehéz volt az olimpia után visszajönni, és újra elkezdeni készülni, ám újult erővel várjuk a versenyeket. Öröm nyerni az országos bajnokságon, hiszen egyre erősebb a mezőny, több fiatal sráccal versenyzünk, nagyon örülünk neki, de most nem az lesz, hogy életünk árán is győzni akarunk, ennek ellenére mindig jó érzés hazai pályán, a család előtt nyerni.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!