Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Elhunyt Sermer György

Publikálva: 2018.01.16 Frissítve: 2018.01.16 Ökölvívás

Életének 86. esztendejében elhunyt Sermer György, a Magyar Ökölvívó Szövetség korábbi elnöke, a Vasas egykori szakosztályvezetője, az MTK örökös szurkolója.

Sermer György a legendás Ádler Zsigmond és Kaltenecker József irányításával ismerkedett meg az ökölvívással. Elmondása szerint nem volt igazán tehetséges, inkább partnerként segítette az akkor másodosztályban szereplő csapata munkáját. A bunyó azonban egy életre megfertőzte.

1958-ban, a Népsportban megjelent felhívásra jelentkezett bírói tanfolyamra, végigjárta a ranglétrát, szpíkerként, időmérőként, pontozóként, majd vezetőbíróként dolgozott, s két évvel később a belgrádi jugoszláv-magyar csapattalálkozón már nemzetközi mérkőzésen működött közre. Gyorsan lépdelt a ranglétrán, 1963-ban a moszkvai Eb-n már AIBA R/J vizsgát tehetett, s a következő évben már megjelent az olimpián (Tokió) foglalkoztatott bírók között. Hat év alatt jutott a III. osztálytól az ötkarikás játékokig! Négy olimpián pontozott vagy vezetett (1964, 1972, 1980, 1984). További négy olimpián bíróküldőként vagy zsűritagként dolgozott, utoljára 1996-ban. Az aktív bíráskodást 1988-ban, harminc év szolgálat után fejezte be.

Sermer világszenzáció részese lett élete első olimpiáján, a vezetőbíróra ugyanis rátámadt Valentin Loren. Sermer ugyanis sorozatos szabálytalanságok miatt leléptette a pehelysúlyú spanyolt a tajvani Hung Cseng-szu ellen. Erről később így nyilatkozott:

– Csak alkarosakat meg tenyereseket ütött a spanyol. Az előírásoknak megfelelően többször figyelmeztettem, majd megintettem, s amikor továbbra is tenyérrel vágott oda, a második menetben leléptettem. Nem tudta, hogy mi történt, az edzője magyarázta el neki, erre nekem esett. Igazából nem talált el rendesen, mert beugrottak a ringbe és lefogták, de az esetről látványos fotók készültek, amelyek bejárták a nagyvilágot.

Az eset után példát statuáltak, a spanyol bokszolót örökre tiltották el. Sermer György továbbra is működhetett.

Sermer György hét világbajnokságon és tizenegy Európa-bajnokságon is viselt tisztséget.
1978-tól EABA VB tag, 1982-től AIBA bíró bizottság tagja volt. Itthon 1964 és 1989 között volt a MÖSZ bíróbizottság elnöke. 1990-től 1996-ig volt a MÖSZ elnöke. 2008-tól, mint a Vasas-Süllős ökölvívó szakosztály technikai igazgatója dolgozott. 2012-ben MÖSZ érdemérmet kapott.

Klubja szinte minden edzésén és versenyén jelen volt, folyamatosan segítette a Vasas bokszolóit, egészen halálig ápolta a kapcsolatot a szakosztállyal.

A család tájékoztatása szerint Sermer György búcsúztatására szűk körben kerül sor.

Isten nyugosztalja, Gyuri bácsi!

(forrás: vasassc.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!