Atlétika
Szabó Beatrix

Egyéniben és csapatban is villogtunk

Publikálva: 2020.02.25 Frissítve: 2020.02.24 Sakk

Szombaton játszották az egyéni diákolimpia budapesti döntőjét, vasárnap pedig a csapatbajnokság 9. fordulóját rendezték.

SENSE I.–MTK Budapest III.  1,5-10,5

Csapatunk nagyarányú győzelmet aratott a Sense együttese ellen. Ugyan minden táblán erősebbek voltunk, a sikerhez szép és fegyelmezett játék kellett.

Gehér Koppány a megnyitás utáni előnyét simán váltotta pontra, majd Buzás Bertalan – némi kalamajkát követően – hozta partiját. Juhász Ágoston néhány könnyelmű lépés után elengedte a gyeplőt, így elszenvedte egyetlen vereségünket.

Mark Lyell szépen nyúzta az ellenfelét, egy pont volt érte a jutalma, míg Szabolcsi János pici szerencsével tudott nyerni. Fodor Balázs ellenfele hibáját kihasználva győzött, Virág Bálint hosszú csatát hozott le győztesen.

Kálóczi Kristóf nevéhez fűződött az egyetlen döntetlenünk, utána Waldmann Iván két vállra fektette ellenfelét, Tóth-Katona Tamás pedig gyorsan aratott sikert.

Zárásként Molnár József, valamint Fehér László is magabiztos győzelemnek örülhetett.

Jelenleg vezetjük a bajnokságot fél pont előnnyel a Sirály előtt, és egy ponttal a Barcza előtt.

A. Láng MKKE–MTK Budapest IV. 3-9

Egy tábla kivételével magasabb volt az élőnk, ennek megfelelően sima győzelmet arattunk.

Kovácsy Barnabásnak nem volt könnyű dolga, de győzni tudott, Szente-Varga Fruzsina viszont visszautasította vetélytársa döntetlen ajánlatát, végül veszített.

Kovács Róbert hosszasan próbálkozott, végül döntetlent játszott, míg Fodor Kornél megérdemelten zsebelte be a pontot.

Michael Yip könnyedén nyert, Ványa János pedig a pozícióelőnyét taktikai eszközökkel váltotta győzelemre.

Varga Boldi jó kezdés után szenvedett vereséget, Kocsis József, ellenfele nyitási pontatlanságát kihasználva diadalmaskodott.

Koltai Dóri és Kemény Vagyim nagy csatában, Géczi-Zajzon Kristóf simán győzött. Pirity Tamás nem tudott előnyt kicsikarni a megnyitásból, döntetlenre adta partiját.

Barcza GSC III.–MTK Budapest V.  6-6

Élőátlagban jobbak voltunk, a játék képe és a sok hiba alapján igazságos döntetlen született, aminek végül mi örülhettünk jobban.

Barsi Botond gyorsan és szépen játszotta túl Grimm Balázst, másfél óra alatt minőséget majd partit nyert. Neszményi Zoltán ellenfele teli táblánál úgy döntött, hogy gyaloghátrányban nem lesz értelme folytatnia, és feladta.

Broderick Tamás viszonylag hamar döntetlennel zárt, Bokorovics Bertalan higgadtan hárította ellenfele királyra törő inkorrekt tisztáldozatát, majd érvényesítette előnyét.

Gergely Dani jól jött ki a megnyitásból, majd bástyája lett két könnyű tisztért, amit a rossz gyalogszerkezettel nem tudott kitartani.

Tóth Lili teljesen leszorult a középjátékra, majd ügyesen kibontakozott és gyalogot nyert, az ellenkező színű futós állásban viszont már nem tudott győzni.

Gervai István rossz stratégiát választott Kreiter Lilla ellen, és a középjátékban teljesen szétesett az állása. Kalocsai László törlesztett Lilla papáján, jobban eligazodva nála a végjátékban.

Tóth Rafi rövidsánccal állt fel, majd bonyolult küzdelem bontakozott ki, gyalogot nyert, és addig erőltette az ellenkező színű futós, erősen remiszagú állást, míg Tóth Timi vélt időzavarban ütésbe nem rakta a bástyáját.

Horváth András már a megnyitásban összeomlott.  Kiss Inez hosszú, kijátszott partit váltott, talán többnyire picit hátrányosabb pozícióban, és a végjátékban is ellenfele gyalogjai voltak gyorsabbak.

Miskolci Krisztián előbb hagyta, hogy az ellenfele hibázzon, és vezért nyert, majd sajnos visszanézte, és bukta a partit.

Diákolimpia egyéni döntő

Lezajlott az értékszámos egyéni diákolimpia, illetve az összevont 1-2. korcsoport budapesti döntője. A már régebben lebonyolított Pest megyei döntők után, ahonnan Tóth Lili, Kiss Inez, Virág Bálint és Barsi Botond is a fináléba jutott, most újabb 10 sakkozónk kvalifikálta magát az egyéni diákolimpia országos döntőjébe.

A fiúk I. korcsoportjában a 8 éves Kovács András Levente a 4. helyen jutott be az országos döntőbe, a II. korcsoportban Mátyássy Lázár ezüstérmes lett. Nagy meglepetésre az első helyen kiemelt Giang Tran Nam nem jutott be a döntőbe.

A fiúk III. korcsoportjában Gergely Dániel ötödik helyezést ért el, ezzel továbblépett. A IV. korcsoportban Juhász Ágoston lett a bajnok, de a 3. helyezett Szalay-Őcsák Bánk és az 5. ifjabb Farkas Ottó is továbbjutott.

Az V. korcsoportos lány döntőre csak négyen neveztek, hárman jöttek el, ketten játszották végig, a bajnok Koltai Dóra lett.

Az V. korcsoportos fiú döntőben Öngüt Tamás Günes ezüstéremmel, míg Forgács András az 5. helyen jutott be az országos döntőbe.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!