Atlétika
Nagy Marcell

Egy győzelem, egy vereség

Publikálva: 2017.12.08 Frissítve: 2017.12.08 Sakk

Felemás fordulót zártak sakkozóink.

MTK Budapest – Kőbánya SC 2,5 - 9,5

Kedden, az NB I. Szabó László csoportjában, a 3. fordulóban az Aquaréna Kőbánya SC csapatával találkoztunk. Az ellenfél mind a 12 táblán sokkal magasabb élő pontszámmal rendelkezett, hiszen átlagban közel 200 volt a táblánkénti különbség. A végeredmény ennek megfelelően 9,5 - 2,5 lett oda, azonban ezen a napon is voltak hőseink. Terbe Zsuzsi az ikertestvérével, Julival néhány napja ért vissza az olaszországi junior világbajnokságról. Mind a ketten a Testnevelési Egyetemen tanulnak, Zsuzsi folyamatosan szervezi az NB-s csapatainkat, és mindemellett ma feketével, kitűnően játszva, legyőzte a nála sokkal esélyesebb férfi nemzetközi mester ellenfelét. Terbe Juli és Juhász Ármin is egységes partiban szerzett fél pontot nemzetközi mester – illetve Ármin esetében nemzetközi nagymester – partnerétől. A mai nap egyik legnagyobb MTK-s hőse Doleschall György, aki hosszú kihagyás után tegnap vállalta a mai beugrást, hogy helyettesítse a megbetegedett Laza Szabit, akinek ezúton is gyógyulást kívánunk. Gyuri korábban ifjúsági bajnok volt, végigjárta az MTK, a Spartacus és a Tipográfia sakkiskoláit, az ezredfordulón az MSSZ kitűnő ügyvezető alelnöke is volt, mégis nagyon kellemes meglepetés, hogy feketével a kedvenc Caro-Kannjában ilyen könnyedén tudott remizni 150 élő pontszámmal erősebb ellenfelével. 

A többiek is derekasan küzdöttek. Többüknél úgy tűnt, eredményesen tudják zárni a játszmáikat, de mind a tábla mellett, mind pedig utólag el kell ismernünk, hogy erősebbektől kaptunk ki. 

MTK Budapest II. – Salgótarjáni TSE 7-5

A csapat szervezői – Terbe Zsuzsi és Balla Attila – ismét jó munkát végeztek: hét ifivel álltunk fel, és éppen olyan csapattal, amely a győzelemhez elég volt. Michael Yip tartalékként biztosította a gárdát minden kellemetlen meglepetés ellen.

Négy ifink győzelmével sikerült megnyerni a csapatmeccset. Elsőként az utolsó táblán, az utóbbi hónapokban rengeteget javuló Barsi Botond győzött szigorú, pontos játékvezetéssel. Juhász Ágoston ismét már a megnyitásban döntő előnyt szerzett, amelyet pontos technikával, türelmesen érvényesített. Czumbel Péter kiváló pozíciójátékkal, nagy türelemmel és odafigyeléssel verte tapasztalt ellenfelét. Gehér Koppány volt az, aki sötéttel is győzni tudott: a megnyitásban egy kötést kihasználva gyalogelőnyt szerzett, és azt lassan, de annál biztosabban érvényesítette.

Egy remiajánlatot a játszma elején sötéttel Szabolcsi Jánis visszautasított, de a másodikat már elfogadta. Waldmann Iván szintén remire adta nagyon zavaros állását. Vitályos Marci vad és érdekes partit játszott a palóc varázslóval (Frink Feri), aminek örökös sakkal lett vége. Kálóczi Kristófnak elegendő kompenzációja volt a gyaloghátrányért, ez is remi lett. Virág Bálint végig védekezve érte el a döntetlent. Birovecz Ben Jordán nem tudott előnybe kerülni, utána meg a megszokott időzavar miatt is el kellett a remit fogadni.

Molnár Józsi a megnyitásban kissé könnyelműen áldozott gyalogot, és utána már hiába küzdött hosszan és nagyon keményen, nem lehetett a végjátékot megmenteni. Misja Schreuder egyenlő állásban súlyos taktikai hibát követett el, és azonnal fel kellett adnia.

Ezzel a győzelemmel jól állunk a 4-6. helyért folytatott harcban, de következő meccsünk, december 17-én, a MAFC ellen nehéznek ígérkezik.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!