Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Egy ezüst és két bronz a mérleg

Publikálva: 2019.07.07 Frissítve: 2019.07.07 Sakk

Izgalmas küzdelmekkel ért véget a korcsoportos egyéni sakkbajnokság.

Csalódás is, öröm is van bennünk. A tavalyi két csodálatos aranyérem (Juhász Ágoston és Kovácsy Barna) után most arany nélkül maradtunk. Ezüstérmes lett Kiss Inez, bronzérmes pedig Tóth Lili és Gehér Koppány.

A nem hivatalos olimpiai pontszámítás szerint 24 pontot szereztek versenyzőink. Ez valószínűleg idén nem elég az első helyhez, de ott vagyunk a nevelőegyesületek élbolyában. Versenyzőink zömében felkészülten, fegyelmezetten, erejüket megfeszítve játszottak.

Az U8-as csoportban Inez időzavarban vesztett konkurense, Balogh Bori ellen, holott gyalogelőnyös vezérvégjátéka volt, sőt két gyalog fórja is lehetett volna. Ezután a gyalogvégjáték kiszámítására már nem maradt ereje és ideje. Inez fejlődik, egyre jobban játszik, de még azért nagyon sok tanulnivalója van. Ebben a csoportban Deák Zsófi nyert és két győzelemmel, egy döntetlennel, végeredményben a 4. helyen végzett.

Az U10-es lányoknál Tóth Lili magabiztosan nyert, és harmadik lett. Ennél sokkal jobb sakkozó, kár a verseny közepén gyöngébben játszott két partiért. Mivel a hírek szerint a bajnok ukrán lány valószínűleg jogosulatlanul indult, és nem képviselheti Magyarországot világversenyen, talán Lili egyet előre léphet. Meg kell várni a Magyar Sakkszövetség állásfoglalását.

U16-ban Koltai Dóri remizett és ötven százalékos eredménnyel a 8. helyen végzett. Tegnap rontotta el a Lukács elleni nyert állása elvesztésével. Nem olyan rossz a versenye, hiszen élőt nyert, de ennél ő többet tud.

Az U8-as fiúk újoncok voltak, gyakorolni jöttek. A legtapasztaltabb, Németh Bálint remizett és a 6. helyen végzett. Tóth Joninak még két U8-as bajnoksága van, Birovecz Benjámin pedig ezen a versenyen kezdett versenyszerűen sakkozni.

U10-es versenyzőnk, Bíró Dani a 16., Tóth Rafael pedig a 17. lett.

Gergely Daniról (F12) az utóbbi időben több visszajelzés is érkezett, hogy mennyit fejlődött, és milyen komolyan veszi a sakkozást, milyen sokat dolgozik. Dani maximálisan igazolta a várakozást, és a 14. helyen végezve 93 élőt nyert. személyében újra van erős 12 év alatti versenyzőnk, ő még jövőre is ebben a csoportban versenyezhet.

Az U14-es csoportban hat sakkozóval képviseltettük magunkat. Végül ifj. Farkas Ottó a (a 3. helyezettel holtversenyben) 4., Juhász Ágoston az 5. és Barsi Botond a 6. helyen végzett. Oti remizett, Ágoston és Boti nyert. Oti remekül játszott, sok élőt nyert, eredménye nagy siker. Ágoston hullámvölgye után összeszedte magát, és három győzelemmel minimalizálta a veszteséget. Boti a végén jött fel, és élete legszebb eredményét érte el. Szalay-Őcsák Bánk erős ellenfelet győzött le, és a 12. helyen végzett. Kardos Levente és Sanidis-Fábry Konstantin vesztett. Fontos, hogy kielemezzék a partikat, és kijavítsák hibáikat.

Nagyon izgalmasra sikerült az U16 utolsó fordulója. A második táblán Fodor Kornél sajnos bekajálta Karácsonyi Gellért megnyitási blöffjét, és nyerés helyett vesztett. Ezzel együtt szenzációs versenyt játszott, 13. lett, 50 élőt nyert, és végleg bekerült az élvonalba. A bronzmeccsen Gehér Koppány megnyitása jól sikerült Öngüt Tamás ellen, az éles állásban az ő támadása bizonyult veszélyesebbnek, a végjátékot pedig Tomi szívós ellenállása ellenére gond nélkül megnyerte. Koppány sokat dolgozott az elmúlt másfél évben, hibái jelentős részét kijavította, és a most nyert 95 élő azt jelenti, hogy – legalábbis júliusban – vezetni fogja az MTK ifilistáját. Tomi is remek versenyt játszott, rengeteg élőt nyert, nagy tehetség, örülünk, hogy minket választott. Virág Bálint és Kovácsy Barna mai próbálkozásai remire voltak jók. Bálint 9. és Barna 12. helye nem rossz, de azért kisebb csalódás nekik, Bálintnak a pontos, „szürke” pozíciójátékban kell javulnia, Barnánál hiányolható az otthoni innovációs megnyitási munka. Lakatos Tamás ma sikerrel járt, 18. helyen végzett sok élőt nyerve. Varga Boldi vesztett, taktikailag kell sokat javulnia, egyébként élőpluszban maradt. Forgács András remizett, gyöngén sikerült a versenye.

A legnagyobb, 18 éves fiúk csoportjában Kálóczi Kristóf remizett, és sajnos a végén közepesre rontotta jól induló versenyét. Birovecz Ben Jordán is remizett, nem lehet elégedett teljesítményével.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!