Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Dicső jelen, reményteli jövő

Publikálva: 2016.03.11 Frissítve: 2016.03.11 Vívás

Az elmúlt tíz napban Újvidékre is figyelt a sportvilág. Ott rendezték a vívók kadet és junior Európa-bajnokságát.

A fiatal vívók rendkívül sikeres szezont tudnak maguk mögött, a junior világkupaversenyek, és a kadet európai körversenyek egyaránt nagyszerűen sikerültek.

Reménykedtünk benne – mint később kiderült, nem alaptalanul – hogy az utóbbi két évhez hasonlóan, ezúttal is érmekkel térhetnek haza sportolóink a kontinensviadalról. Valamennyi fegyvernemben és korosztályban, a magyar ranglista első négy helyezettje utazhatott, így mind a nők, mind pedig a férfiak mezőnyében három szakág – a párbajtőrözők, a tőrözők, és a kardozók –, és két korosztály – a juniorok és a kadetok – vett részt a megmérettetésen.

A tíz nap során, huszonnégy alkalommal hangzott el valamelyik ország himnusza, legnagyobb örömünkre, ötször a magyar is felcsendült. A piros-fehér-zöld vívók, az öt aranyérem mellé, egy ezüst-, és két bronzérmet is begyűjtöttek, így az összesített éremtáblázat harmadik helyén végeztek. Az egyik bronz Péch Miklós, az MTK Budapest kardvívójának nyakába került, aki az egyéni versenyben álhatott fel a dobogó harmadik fikára. Miki válogatott edzője, Varga József, klubedzője pedig Gárdos Gábor. A bronz valóban szépen csillog. Ez a rövid, tömör mérlege a bő hétnek, de lássuk részletesen – kék-fehér szemüvegen keresztül – mi történt a megmérettetéseken.

A kék-fehér színeket öt vívónk képviselte Újvidéken, és mindannyian a Brüll Alfréd Akadémia növendékei.

Kezdjük a fiatalabbakkal, nézzük, kadetversenyzőink hogyan szerepeltek Újvidéken!

A fiú mezőnyben, egyik fegyvernemben sem indult MTK-s vívó, a lányok között viszont két kék-fehér hölgy is megmérette magát, a tőröző Pöltz Anna, és a párbajtőröző Muhari Eszter.  

A kadet tőrvívók egyéni versenyében, Pöltz Anna hatodik lett, míg a kadet párbajtőrvívók egyéni mezőnyében, Muhari Eszter a huszonnegyedik helyen zárt.

A csapatversenyben is jól szerepeltek kadetjeink. A leány tőrcsapatunk, Hajas Nóra (Törekvés), Szántai Anna (Honvéd), Nagy Anasztázia (UTE), Pöltz Anna (MTK Budapest) összetételben hatodik lett, míg a párbajtőrcsapat, Gnám Tamara (Tatabánya), Petri Renáta (AVA Békéscsaba), Borsody Emma (BVSC), Muhari Eszter (MTK Budapest) összeállításban az ötödik helyen zárt.    

A kadetok versenyében három aranyérmet is bezsebelhetett a magyar küldöttség. A kard egyéniben, Pusztai Liza (BVSC) nyert aranyérmet nyert, míg a fiú párbajtőrcsapat és a női kardcsapat nyakába is aranyérem került. 

Térjünk rá az idősebbekre, lássuk juniorvívóink, hogyan teljesítettek az Európa-bajnokságon!

A juniorok női mezőnyében nem volt kék-fehér vívó, a férfiakéban viszont hárman is erősítették a magyar csapatot, a tőröző Frühauf Benjámin, és két kardozónk, Péch Miklós, valamint Kovács István.

A junior férfi tőrvívók egyéni versenyében, Frühauf Benjámin a huszonhetedik lett, míg a junior férfi kardvívók egyéni versenyében Péch Miklós (jobbról a második) bravúros teljesítményével felállhatott a dobogó harmadik fokára, és bronzéremmel zárt, Kovács István pedig a negyvenhetedik lett.

A csapatversenyben is sikeresek voltak juniorjaink. A férfi tőrcsapatunk, a Mészáros Tamás (UTE), Dósa Dániel (Törekvés), Balogh Boldizsár (UTE), és Frühauf Benjámin (MTK Budapest) összeállításban a hatodik helyen zárt, míg a férfi kardcsapatunk, Kossuth Bálint (UTE), Bancsics Máté (Gödöllő), Péch Miklós (MTK Budapest), és Kovács István (MTK Budapest) összeállításban negyedik lett.

A juniorok versenyében két aranyérmet hozott haza a magyar küldöttség, és mindkettőt a párbajtőrözők szolgáltatták. Egyéniben Siklósi Gergely (Tapolca), míg csapatban a férfi párbajtőrcsapat állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Szép volt fiatalok, mindenkinek szívből gratulálunk!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!