Atlétika
Nemes Rita

Csak idő kérdése volt

Publikálva: 2020.03.13 Frissítve: 2020.03.13 Vívás – kard

Megvan a hőn áhított olimpiai kvóta, de Szatmári András nem pihenhet meg.

A Szatmári András, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád alkotta férfi kardválogatott negyedik helyen végzett a Luxemburgban rendezett világkupa-viadalon, ezzel bebiztosította részvételét a tokiói olimpián.

Sejtettük, hogy előbb-utóbb meglesz a kvóta, a kérdés csak az volt, mikor – árulta el 27 éves kardvívónk. – Természetesen szerettük volna minél előbb abszolválni ezt, nem akartuk az utolsó versenyre hagyni. Most tudatosult bennünk, hogy matematikailag is megvan a kvóta, készülhetünk az olimpiára.  

A kardválogatott már a legjobb négy közé jutással kivívta az olimpiai részvételt, mivel a franciák és az oroszok nem tudtak bejutni az elődöntőbe. Az idáig vezető út azonban közel sem volt sétagalopp.

Az ukránok ellen vívtam először csapatversenyen a műtétem óta, jó érzés volt ismét a társakkal a páston lenni. Igyekeztem élvezni a vívást, a lehető legtöbb tust adni. Nyomás ugyanakkor nem volt rajtunk: tudtam, ha nekem esetleg nem megy a vívás, a többiek tudnak segíteni. Az Egyesült Államok ellen vívtam talán a legjobban, és persze tudtuk, hogy ez a negyeddöntő vízválasztó lehet: a győzelemmel megvan a kvóta. A legjobb négy között az olaszokkal találkoztunk, ott az volt a baj, hogy az első négy asszót elvesztettük, és bár jól kezdtem az ötödiket, 29-26-nál nem tudtam beadni az utolsó tust, és csak 30-29-cel tudtam átadni. Talán, ha 30-26-tal adom át, megnyerhettük volna az asszót, ki tudja. Ez most belefért, később ilyen nem fordulhat elő. A németek elleni bronzmeccsre Áron nagyon elfáradt, és bár Csanáddal igyekeztünk átlendíteni, kisegíteni ebből a gödörből, sajnos nem sikerült, így az éremről most lemaradtunk.

Ahogy András is említette, a luxemburgi vk-viadal volt a második versenye decemberi műtétje óta.

Sokat javult a térdem a beavatkozás óta, de még messze vagyok attól az állapottól, amit elvárok magamtól – ismerte el klubunk kiválósága. – Még vannak kisebb fájdalmaim, de az orvos szerint ez egyelőre normális. Rengeteget dolgozunk, gyógytornázom, igyekszem visszaépíteni az izmaimat, de pillanatnyilag olyan ötven-hatvan százalékos állapotban vagyok csupán a csúcsformámhoz képest.

Gárdos Gábor, Szatmári András edzője is rendkívül elégedett volt tanítványa luxemburgi teljesítményével.

Andris térdét december elején műtötték meg, majdnem két hónapot hagyott ki, ez volt a második versenye az operáció óta. Az első nap, az egyéniben még nem működött túl jól a lába, de a másnap rendezett csapatversenyre bemelegedett, és ott egész jól vívott.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!