Atlétika
Krizsán Xénia

Cél az érem!

Publikálva: 2017.02.24 Frissítve: 2017.02.24 Úszás

Kozma Dominikkal, az MTK Budapest úszójával beszélgettünk, aki gőzerővel edz a közelgő budapesti világbajnokságra.

– Hogy halad a felkészülés?

– Úgy érzem, hogy feljebb kapcsoltunk egy sebességet. Szerencsére most több időnk van készülni, mint az olimpia előtt, így elég jó helyzetben vagyunk és sérülés sem hátráltat, mint akkor.

– Tehát teljesen egészséges vagy?

– Az olimpia előtt nem igazán bírta a vállam a konditermi edzéseket, így most januárban és februárban erre fektettük a hangsúlyt az úszás mellett. Igyekszünk mindig másfél órát legalább erre szánni, persze ez nemcsak erősítést jelent, hanem medicinlabdás gyakorlatokat, vagy akár biciklizést is, tehát ezek amolyan funkcionális kondiedzések. Most pont az a fázis van, amikor visszatérünk a régi iskolához, és mindenféle terhelést kap a vállam, akár napi négy edzésben. Remélhetőleg bírni fogja a gyűrődést, egyelőre úgy érzem, hogy nincs gond.

– Mikor pihensz?

– Soha! Majd a koporsóban… Viccet félretéve, szerda és vasárnap délután van kimenőm, így ilyenkor tudok szusszanni. Bár vasárnap a barátnőm is edzést tart, így az ő óráira is eljárok majd, szóval az sem sokáig lesz igazi pihenőnap.

– Mennyire jelent extra motivációt, hogy Budapest rendezi a vb-t?

– Hatalmas plusz motivációt jelent, nemcsak nekünk, hanem az úszószövetségnek és a magyar embereknek is. Nekem végképp, hiszen volt szerencsém már úszni magyar nézőközönség előtt. Ilyenkor lényegtelen ki versenyez a pályán, ha magyar, akkor fel fog robbanni az uszoda. Főleg így, hogy az új létesítménynek sokkal nagyobb a befogadóképességük.

– Nem félsz attól, hogy a hazai közönség plusz nyomást helyez majd rád?

– Ha minden úgy sikerül a felkészülés során, ahogy azt elképzeltük, akkor a nyomás nem fog negatívan befolyásolni egyáltalán. Ha valakinek vannak kételyei önmagával szemben, akkor az ilyen helyzet ronthat a teljesítményén, de úgy gondolom, hogy velem ez nem fog megtörténni, mert rengeteget dolgozom. Számomra nem az embertömeg jelenti a nyomást, hanem inkább az, hogy a barátaim és a családom előtt versenyzek majd.

– Konkrét célokat tűztél ki magad elé?

– Mindenképp szeretnék érmet szerezni. Nem egyszer voltam már közel hozzá, de mindig közbejött valami. Ezúttal is úgy érzem, hogy bennem van ez az eredmény. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!