Atlétika
Nagy Marcell

Budapest Honvéd – MTK Budapest szombat, 15:30 III. rész

Publikálva: 2015.07.24 Frissítve: 2015.07.25 Labdarúgás

Nagy múltra tekint vissza a két pesti csapat párharca. Az MTK 1902-ben, a Kispest 1916-ban mutatkozott be a legjobbak között, ahol a csúcsra járatták magukat. Mindkét gárda világszerte is ismertté vált.

A második világháború aztán nagy változásokat hozott, miként a politikában is. Magyarország, balszerencséjére, Németországtól keletre fekszik, azaz szovjet fennhatóság alá került. Pár év alatt meg is történt a kommunista hatalomátvétel. Ettől a politikától már nem volt függetleníthető a sport. Sőt! Az új rend legitimizációjában jelentős szerepe volt.

Átalakították az erőviszonyokat: a túl nagy létszámú szurkolótáborral bíró FTC háttérbe került, a Kispestet pedig felhonvédosították. Meg is lett az eredménye. Az 56-os forradalomig ötször nyert magyar bajnoki címet a Honvéd. Ez az együttes volt az Aranycsapat gerince is. Grosiccsal, Bozsikkal, Kocsissal, Budaival, Puskással, Cziborral. Csupa világklasszissal.

A Sebes-gárda (Sebes Gusztáv volt a szövetségi kapitány) másik felét az MTK adta: Lantos, Zakariás, Sándor, Hidegkuti, Palotás. Jószerivel csak a Dorogon futballozó Buzánszky Jenő volt sztandard kezdőjátékos a többi csapatból. E korszak három MTK bajnoki címet hozott, Bukovi Márton edzősége mellett, és igazándiból egyet sem MTK név alatt. Először Budapesti Textilesnek, majd Budapesti Bástyának, később Budapesti Vörös Lobogónak hívták az egyesületet. 1956-ban kapta vissza az MTK nevet.

A 60-as, 70-es évek mindkét klub számára visszaesést hozott. Nem is nyert bajnoki címet egyik csapat sem. A Magyar Kupát, a Honvéd 1964-ben, az MTK 1968-ban hódította el. A korábbi világhírnév után, talmi sikerek voltak ezek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!