Kézilabda
Török Lilly

Bravúr Budapesten!

Publikálva: 2017.09.30 Frissítve: 2017.09.30 Rövidpályás gyorskorcsolya

Liu Shaolin Sándor hazai pályán nyert világkupafutamot.

Az MTK Budapest sportolója, Liu Shaolin Sándor szombaton aranyérmes lett 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán. A táv tavalyi világbajnoka a negyed- és az elődöntőben is futamgyőztes volt, a fináléban pedig rajt–cél győzelmet aratott. Ez a volt a magyarok első érme a budapesti világkupán, az előző három számban, 1500 méteren mindkét nemnél és 500-on a nőknél dél-koreai siker született.

Liu Shaolin Sándor a harmadik negyeddöntőben másodikként fordult be az első kanyarba, s ezt a pozícióját tartotta, majd három körrel a vége előtt az egyik kanyar kijáratánál belülre került, az egyenesben pedig megelőzte a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelint. A táv tavalyi világbajnoka könnyedén őrizte a pozícióját, mert a szám vancouveri bajnoka a mögötte korcsolyázó hollandokkal harcolt a második helyért, amelyet végül Dylan Hoogerwerf szerzett meg a hatszoros világbajnok, egyben vb-címvédő honfitársa, Sjinkie Knegt előtt.

Az elődöntőben Liu Shaolin ugyanezt a taktikát követte: az első kanyart másodikként vette be, majd két körrel a vége előtt ugyanolyan manőverrel ment el az éllovas kanadai Samuel Girard mellett, akit végül dél-koreai ellenfele is megelőzött a továbbjutásért vívott harcban.

A fináléban a legjobb, belső helyről rajtolhatott Liu Shaolin, aki ha nehezen is, de megtartotta első helyét a négyszeres világbajnokkal, a szám kétszeres vb-aranyérmesével, a kínai Vu Ta-csinggel szemben. A magyar versenyző olyan őrült tempót diktált, hogy sem a kínai, sem a két dél-koreai riválisának nem volt esélye előzésre, utóbbi kettő végül megelőzte Vut, így ők lettek érmesek Liu Shaolin mögött.

Az volt a taktika, hogy élre állok a rajt után. Azon meglepődtem, hogy senki nem támadott. Amikor már csak két kör volt hátra, akkor váltottam ritmust, hogy ez már ne is változzon – értékelt Liu Shaolin, aki hozzátette, sokat segített neki a hazai közönség is, továbbá rendkívül elégedett, hogy eddig mindkét távon döntőben szerepelhetett.

Forrás: MTI

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!