Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Bravúr az első fordulóban

Publikálva: 2020.01.20 Frissítve: 2020.01.20 Tenisz

Fucsovics Búcsúztatta Shapovalovot.

Ausztrál Open férfi egyes, 1. forduló
Denis Shapovalov (kanadai, 13.)–Fucsovics Márton 3:6, 7:6 (9–7), 1:6, 6:7 (3–7)

Fucsovics Márton óvatosságból, Achilles-ín panaszai miatt feladta az Ausztrál Open előtti utolsó mérkőzését a bendigói challenger-tornán, pontosan azért, hogy az év első Grand Slam tornáján százszázalékos állapotban legyen, ne akadályozza semmi a minél jobb szereplésnek.

Erre fel aztán sorsoláskor összekerült a mindössze 20 éves orosz származású izraeli születésű magát kanadainak valló, de a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban élő Denis Shapovalovot, aki a viadal 13. kiemeltje.

A világranglistán 67. helyet elfoglaló Fucsovics számára azonban még lehet, hogy némi megnyugvást is jelentett, hogy a 13. kiemeltet kapta: két éve, amikor legyőzte Sam Querryt az Ausztrál Open második fordulójában, akkor az amerikai szintén a 13. helyen emelték ki a szervezők.

Nos, Fucsovicsot láthatóan feldobta, hogy a Margaret Court Arénában ő kapta a nyitómeccset, ahogy az is remek hatással volt rá, hogy rengeteg magyar szurkoló foglalt helyet a kezdéskor jó „félházas” lelátókon.

Játékával rá is szolgált erre: kezdve azzal, hogy az első igen hosszú, majd 10 perces első játékban elvette ellenfele adogatását, s a folytatásban nagyon koncentráltan figyelmesen teniszezett, amit jelez, hogy mindössze 5 ki nem kényszerített hibát vétett, miközben Shapovalov 17-ig jutott az első szettben, amelyben Fucsovics korán begyűjtött brékje kitartott, és 39 perc alatt 6:3-re nyert.

Az ifjú kanadai már első szettben „idegi alapra” került, az elvesztett labdamenetek után eleinte fejét csóválta, majd hangosan kiabált magával, a második játszmában az ütője is sorra került. Azt a felvonást egyébként rövidítésben elvitte Shapovalov, miután egyik játékos sem jutott bréklabdáig.

A harmadik játszmára aztán teljesen szétzuhant a fejben addig sem túl összeszedett Shapovalov, akit egy alkalommal a székbírónak kellett figyelmeztetni, amikor magáról teljesen megfeledkezve az ütőjét ismét a földhöz vágta dühében, miután Fucsovics brékelte 1:1-nél. A kanadai a két játék közötti szünetet regenerálódás helyett inkább azzal töltötte, hogy a bíróval ordítozott, miközben Fucsovics oda sem figyelt. Aztán hozta saját adogatását, majd elvette ismét a kanadaiét, s ezzel lényegében le is tudta ezt a szettet.

A negyedik szettben ezúttal Fucsovics vesztette el az első adogatójátékát, ám 4:2-es hátrányt követően rákapcsolt a magyar játékos, s zsinórban három játékot nyerve előnybe került, végül aztán Shapovalovnak sikerült rövidítésig elvinnie a küzdelmet,  ebben viszont már a magyar fiú volt a jobb: végül 3 óra 13 perc után megnyerte a mérkőzést, s bejutott a legjobb 64 közé, ahol a Jannik Sinner (olasz)–Max Purcell (amerikai) összecsapás győztes lesz az ellenfél – valószínűleg két nap múlva.

Köszönöm a támogatást a szurkolóknak, nagyon sokat segített. Mondhatom lassan, hogy ez lesz a kedvenc Grand Slam-tornám, valahogy itt nagyon jól megy a játék. Azt hiszem ez a mai, életem egyik legjobb meccse volt, jól ment a játék és akkor volt agresszív, amikor kellett, és éppen mindig annyira, amennyire kellett. Tudom, hogy a 13 nem szerencsés szám, de nekem ez lesz a jövőben a kedvenc számom – mondta Fucsovics a pálya szélén a Margaret Court Aréna közönségének a mérkőzést követően.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!