Kézilabda
Fekete Bozsana

Biztos olimpiai résztvevő a férfi kardcsapat

Publikálva: 2020.03.08 Frissítve: 2020.03.09 Vívás – kard

A magyar férfi kardválogatott negyedik lett a luxembourgi világkupán, ezzel matematikailag is biztosította helyét a tokiói olimpián.

A szombaton egyéniben győztes, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint a világbajnoki arany- és ezüstérmes Szatmári András, továbbá Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta válogatott előbb 45-38-ra verte az ukránokat, majd a negyeddöntőben 45-40-re az amerikaiakat. Az elődöntőben 45-42-re kikapott az olaszoktól, a harmadik helyért rendezett mérkőzésen pedig 45-44-re a németektől.

A magyarok, akik a tavalyi világ- és Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztek, valamint a vk-sorozatban is kiegyensúlyozottan és jól szerepeltek, már az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó előtti versenyét megelőzően is nagyon kedvező helyzetben voltak. Olimpiai indulásukkal hetek óta lehetett számolni, de – amint azt a hazai szövetség is megerősítette – most vált matematikailag is biztossá a részvételük, többek között azzal, hogy a franciák és az oroszok sem jutottak a legjobb négy közé.

Az olimpián a rangsor első négy helyezettje – ezek között van a magyar csapat – automatikusan indulhat, további négy együttes pedig földrészenkénti eloszlásban kerül a mezőnybe.

A nyári játékokon a csapatversenybe nevezett három vívó egyéniben is pástra léphet, a válogatottak küzdelménél pedig lesz még egy tartalék.

Luxemburg beugróként rendezte meg az egyéves sorozat utolsó előtti versenyét. A koronavírus-járvány miatt az eredeti helyszínen, Padovában nem lehetett lebonyolítani ezt a vk-fordulót, majd a beugró Tauberbischofsheim is kénytelen volt visszalépni. A kvalifikációs időszak két hét múlva, Budapesten ér véget a Gerevich-Kovács-Kárpáti viadallal.

Eredmények. Férfi kardcsapat világkupa, Luxemburg, 24 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45-38 (Szilágyi +5, Gémesi +3, Szatmári -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45-40 (Szatmári +5, Gémesi +3, Szilágyi -3).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 42-45 (Szilágyi +1, Szatmári 0, Gémesi -4).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 44-45 (Gémesi +9, Szatmári -1, Szilágyi -9).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Németország, 4. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Biztos olimpiai résztvevő a férfi kardcsapat

Kiemelt fotó: Dömötör Csaba, archív

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!