Tenisz
Fucsovics Márton

Betti a válogatottban

Publikálva: 2017.12.21 Frissítve: 2017.12.21 Kosárlabda női

21 éves irányítónk ismét a felnőtt női kosárlabda válogatott tagja.

Horváth Bernadett női kosárlabdacsapatunk elsőszámú irányítója a magyar női kosárlabda-válogatott december végi edzőtáborában csatlakozik Székely Norbert nemzeti csapatához. Ennek apropóján kérdeztük az ünnepek utáni válogatott összetartásról, valamint az NB I első feléről, a csapat fejlődéséről és a további esélyekről.

– Nem új számodra ez a meghívó, hiszen korábban U20-asként is szerepeltél a felnőtt válogatottban, de mégis mit szóltál most, hogy ősszel a selejtezők alatt kimaradtál?

– Természetesen nagyon örültem neki, mivel annál fontosabb célja profi sportolónak nem lehet, hogy felnőtt válogatottban játsszon. Nagyjából öt évvel ezelőtt volt szerencsém Norbival (Székely Norbert, szövetségi kapitány) dolgozni, mikor elsőéves U18-as válogatottként az akkori U20-as csapatba hívott. Éreztem a bizalmát, nem padozni vitt, hanem komoly játékperceket kaptam, úgyhogy nagyon várom, hogy újra együtt dolgozzunk ebben a pár napban.

– Mit lehet tudni erről a karácsony utáni programról?

– December 27-én találkozunk először a csapattal, és egészen 29-ig tart az összetartás Fehérváron. A múlt heti sérülésem után tíz nappal már újra edzhetek, úgyhogy nincs akadálya, hogy visszatérjek a válogatottba. Nagyon élveztem nyáron az Európa-bajnokság előtt is a lányokkal való készülést, amilyen jó a közösség, a csapatszellem megint hasonlóra számítok.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, még nem érezted magad százszázalékos állapotban, és a szezon első felét is egy kisebb sérüléssel zártad. Hogy telt a köztes időszak?

– Pont a napokban beszélgettünk a lányokkal arról, hogy az úgymond tétmeccseink idén mind nagyon picin múltak. Ezért tényleg csalódott vagyok, ami a csapatot illeti. Másrészt viszont a csapat egységét a pályán és azon kívül nagy erősségünknek érzem. Abban bízom, hogy a szezon második felében ez az egységesség lendít majd minket át ezeken a nüansznyi holtpontokon és dőlnek majd el a meccsek a mi javunkra.

– Konkrétan mik ezek az apróságok, amin szerinted múltak meccsek?

– Egyértelműen a koncentráción. Néha azt érzem, hogy nem tudjuk a koncentráltságunkat negyven percre kitolni. Jön a kétperces „filmszakadás”, amit még a riválisaink is úgy megbüntetnek, hogy 15-20 ponttal ellépve visszahozhatatlan előnybe kerülnek. Ez mind figyelem és koncentráció kérdése, mert nem gondolom, hogy papíron ennyivel jobbak lennének nálunk bizonyos csapatok. Sőt, jó példa a PINKK elleni, idegenbeli meccs második félideje, amikor pontosan ez történt. Semmivel nem voltak jobbak nálunk, de a harmadik negyedben két percig nem figyeltünk kellőképp oda és jött a baj.

– Említetted a válogatott kapcsán az edzői bizalmat. Nos, ezt nálunk is élvezed, hiszen az NB I-ben te töltöd meccsenként a legtöbb percet pályán. Hogy bírsz ezzel a felelősségteljes szereppel?

– Nemcsak Dóritól (Nagy Dóra, vezetőedző), de úgy érzem, hogy a lányoktól is megkapom ezt a fajta bizalmat. Rám mernek hagyni döntéseket, de közben minden segítséget is megadnak ahhoz, hogy tudjam őket irányítani a pályán. Vagyis nélkülük nekem sem menne ugyanígy, hálás vagyok, hogy ha kell kiszolgálnak, ha kell teret adnak ahhoz, hogy én tegyem ezt meg.

– Szintén szóba hoztad korábban a kiemelt meccseinket. Miket nevezhetünk szerinted idén „tétmeccseknek”?

– Nyilván a Sopron, a Szekszárd, a Győr, az európai szinten is nagycsapatok ellen az a reális célunk, hogy megnehezítsük a dolgukat az adott meccsen, ami speciel a Sopron elleni, hazai meccsen sikerült is. Szépen játszottunk, tartottuk magunkat, majd a második félidőben megmutatkozott, hogy az ellenfél Euroligában szerepel. De ott van a ZTE elleni mérkőzés itthon, vagy a Vasas, PEAC, PINKK elleni idegenbeli meccsek, amik már sokkal inkább a nyerhető kategóriák.

– Rövid téli szünet jön az NB I-ben, most, hogy mindenkivel játszottunk egyszer. A bajnokság második felétől mit vársz?

– Már a második fordulóban lehet esélyünk, hiszen itthon fogadjuk a PEAC-ot, akikkel idegenben is sokáig partiban voltunk, ráadásul Raksányi Kriszta szezonközben távozott tőlük. Persze előbb a Szekszárd ellen kell majd helyt állni, de a második, harmadik forduló tavasszal nagyon fontos lesz. Ha sikerül koncentráltan játszanunk a PEAC és a BEAC ellen is győzhetünk, ami a teljes csapatnak nagyon fontos lenne, hogy végre mindenki elhiggye, hogy sokkal több van bennünk és képesek vagyunk valóban meglepetést okozni.

Betti 2017-2018-as statisztikái eddig:

Meccs/Kezdő Perc (átlag)

Pont (átlag)

Lepattanó (átlag) Gólpassz (átlag) Mezőnyszázalék VAL
9/9 33,1 10,3 2,9 3,7 40,0 % 13,0

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!